Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Οι έφεδροι και η εκπαίδευση

Η Πανελλήνια Ένωση Εφέδρων Υπαξιωματικών και Οπλιτών, ΠΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο.,που ιδρύθηκε αρχές του 2009, έχει οργανώσει γαι τα μέλη της, διάφορες εκπαιδευτικές και όχι μόνο, δραστηριότητες. Μία απ' αυτές, δείτε παρακάτω.

Οι έφεδροι, κυρίως των Ειδικών Δυνάμεων, ενδιαφέρονται πολύ για τη διατήρηση της μαχητικής τους ικανότητας, και τούτο φαίνεται από τις πολλές δραστηριότητες των ενώσεων, των συνδέσμων και των λεσχών τους. Δεν τους αρκεί η προγραμματισμένη εκπαίδευση εφεδρείας στα πλαίσια του ΓΕΣ. Αυτό το έχουμε όλοι βιώσει στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων και ξέρουμε ότι το θέμα είναι πρωτίστως οικονομικό αλλά και θεσμικό, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των παραπάνω οργανώσεων.

Ίσως όμως θα πρέπει να γίνει μία επαναπροσέγγιση από άλλη πλευρά. Απαιτείται κατά την άποψή μου μία επανεκτίμηση της απαίτησης εκπαίδευσης της εφεδρείας, με βάση την ιεράρχηση των σύγχρονων επιχειρησιακών αναγκών, μιλώντας για τις Ειδικές Δυνάμεις. Ίσως χρειάζεται πιο στενή συνεργασία με τις ενώσεις των εφέδρων για θέματα εκπαίδευσης και γιατί όχι ένας καλύτερος συντονισμός.






Ανιχνευτής


 

1ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΧΗΤΗ (Β΄)

Στο πλαίσιο του 1ου (πιλοτικού) Σχολείου Μαχητή, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έλαβε χώρα η  προχθεσινή εκπαιδευτική δραστηριότητα, όπου δόθηκε έμφαση στη θεωρία και την πράξη της σκόπευσης, τις διαδικασίες χειρισμού του ατομικού τυφεκίου (εμπλοκή, άμεση ενέργεια, αλλαγή γεμιστήρα) και τις ασκήσεις αμέσου αντιδράσεως στο πλαίσιο των ομαδικών τακτικών.



 



2 σχόλια :

  1. Κύριε ανιχνευτά το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ μεγάλο, δυστυχώς καμία ηγεσία στρατιωτική και πολιτική δεν αξιοποίησε την εφεδρεία . Δέν είμαι σε θέση να γνωρίζω την οικονομική επιβάρυνση του ΥΕΘΑ για μια εκπαίδευτική δραστηριότητα εφέδρων αλλά σε μία χώρα με δεδομένα τα :
    α) Διαρκή εξωτερικό κίνδυνο
    β) Υπογεννητικότητα
    γ) άρνηση αρκετών νέων να υπηρετήσουν

    οι έφεδροι των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι εκφράζουμε την πρόθεση να εκπαιδευτούμε αν μη τι άλλο θα έπρεπε να αντιμετωπιζόμαστε με περισσότερο σεβασμό και όχι να λαμβάνουμε απαντήσεις του τύπου ''δεν προβλέπεται μετεκπαίδευση για την ειδικότητα σας ή την ηλικία σας''.

    Με σεβασμό Λυκάον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ανιχνευτή, ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση της δραστηριότητάς μας. Το εισαγωγικό σημείωμα δείχνει ότι αντιλαμβάνεσαι ακριβώς το λόγο για τον οποίο ιδρύσαμε το εν λόγω σωματείο και κάνουμε ό,τι, τέλος πάντων, μπορούμε να κάνουμε χωρίς επίσημη ενίσχυση, πιστεύοντας ότι βάζουμε ένα λιθαράκι στην εμπέδωση της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, κατά το μέρος που αναλογεί στην εφεδρεία.

    Αγαπητέ Λυκάωνα, έχουν γίνει κατά καιρούς κρούσεις προς τους αρμοδίους για τη σύνδεση εθελοντών εφέδρων με το σύστημα επιστρατεύσεως, με πιο πρόσφατη σχετικό αίτημά μας για συμμετοχή - δοκιμή μας στον εν εξελίξει ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ. Δυστυχώς, όλα χωρίς ανταπόκριση. Φρονούμε δε ότι στη θέση όσων επιστράτων αποφεύγουν να παρουσιαστούν για μετεκπαίδευση επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες, θα μπορούσαν να καλούνται, σε συνεργασία με τα εφεδροπολεμιστικά σωματεία, εκείνοι που πραγματικά επιθυμούν να μετεκπαιδευθούν, αλλά δεν τους επιλέγει το γραφειοκρατικό "σύστημα". Έτσι, δεν επιβαρύνεται καθόλου ο οιοσδήποτε προϋπολογισμός.

    Δεδομένου ότι μέλη μας είναι έφεδροι όλων των Κλάδων, με την όποια εκπαίδευση είναι δυνατόν να τους παρασχεθεί στα πλαίσια ενός σωματείου με εθελοντές εφέδρους πολίτες-οπλίτες, προκαλούμε τους αρμοδίους να δοκιμάσουν την απόδοση ενός εφέδρου Ναύτη ή Σμηνίτη εν συγκρίση προς έναν συνάδελφο του Πεζικού που υπηρετεί τώρα τη θητεία του. Το αποτέλεσμα θα τους εκπλήξει!

    Με τιμή,
    εκ της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.