Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ο ...Εξωσκέλετον και το ... ρομποτικό μουλάρι

Πράγματι αρχίζουμε να αγγίζουμε τα όρια της επιστημονικής φαντασίας! Ο υπερβολικός φόρτος που πρέπει να μεταφέρει ένας μαχητής σε μία στρατιωτική επιχείρηση  και περισσότερο των Ειδικών δυνάμεων, οδήγησε εταιρίες να φαντασθούν και να.. μηχανευτούν την κατασκευή μηχανών, που θα διευκόλυναν ένα σύγχρονο μαχητή στο πεδίο της μάχης.

Έτσι λοιπόν σε σχετικά πρόσφατη έκθεση στρατιωτικού υλικού, παρουσιάσθηκε ο "Exoskeleton". Όπως το λέει η λέξη που είναι ελληνικής προέλευσης, όπως αντιλαμβάνεσθε, είναι ένας μηχανικός μεταλλικός  σκελετός, που τον φοράει ένας στρατιώτης και ξαφνικά πολλαπλασιάζει την δύναμή του και την αντοχή του, ώστε να μεταφέρει πολύ μεγάλα φορτία και να σπρώχνει ή εκτοπίζει εμπόδια στο δρόμο του που με γυμνά χέρια ούτε θα μπορούσε να φαντασθεί. Ο βιονικός στρατιώτης κάνει την δουλειά τριών καλογυμνασμένων μαχητών.


Παράλληλα θα μπορεί να ανεβαίνει απότομες πλαγιές με μεγάλο φορτίο χωρίς καν να ιδρώνει! Φανταστικό δεν είναι; Μη βιάζεσθε όμως να χαρείτε πολύ. Ο "Exoskeleton" βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα των μπαταριών που δεν έχουν μεγάλη διάρκεια αλλά και ο θόρυβος που κάνει όταν είναι σε χρήση. Είναι πολύ ...τριζάτος! Θα το δείτε στο βίντεο στο τέλος. Πάντως είναι μία αρχή και αρχίζει να αχνοφαίνεται το είδωλο του στρατιώτη του μέλλοντος. Δεν ξέρω αν είναι του εγγύς ή του απώτερου.


Δεν σταματάει το θέμα όμως εδώ. Έχουμε να μιλήσουμε για τον πιστό τετράποδο φίλο του Έξωσκέλετον, το μουλάρι-ρομπότ! Ναι, καλά το διαβάζετε.  Τι είναι αυτό;   Το MULE (Multifunction Utility Logistics and Equipment), είναι ένα τετράποδο ρομπότ, κατασκευασμένο με αρθρώσεις που προσομοιάζουν σ' αυτές που έχει το πραγματικό ζώο και είναι ικανό να κινείται στο  πιό ανώμαλο έδαφος, εκεί που δεν μπορεί να φτάσει τροχός ή ερπύστρια, μεταφέροντας βάρος 200 κιλών όσο ζυγίζουν περίπου οι πλήρεις φόρτοι τεσσάρων στρατιωτών.  Δεν πεινάει, δεν διψάει, δεν κουράζεται και η συντήρησή του είναι ελάχιστη. Επιπλέον διαθέτει σύστημα πλοήγησης GPS  και μπορεί να πάει όπου το προγραμματίσεις.  Απίθανο! Δεν είναι πολύ γρήγορο όμως, αλλά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης ακόμη.


Τι θα γίνει με αυτά; Δεν έχουν αποφασίσει ακόμη στο Πεντάγωνο. Προς το παρόν η εταιρία  Locheed Martin, έχει συνάψει συμβόλαιο ύψους $1,1 εκατομυρίου με το Κέντρο Ερευνών του  Αμερικανικού στρατού, για τον  δεύτερο γύρο δοκιμών του Έξωσκελετον. Η ιστορία έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια. Από την άλλη πλευρά η  Raytheon κάνει το δικό της πρόγραμμα για το ίδιο αντικείμενο, όπως θα δείτε παρακάτω.

Πάντως στον πόλεμο του Αφγανιστάν, με τα τόσο ψηλά και άγρια βουνά του Ινδικού Καυκάσου, η ιδέα του ρομποτικού μουλαριού είναι πολύ δελεαστική για το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων.

Σας χαιρετώ καταδρομικά,

Ανιχνευτής

Πηγή: Gizmag







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.