Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Το Μετάλλιο της Τιμής

Η απονομή του ανώτατου μεταλλίου της τιμής μετά θάνατο, σ΄ενα μαχητή των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, επισκιάστηκε από άλλα διεθνή γεγονότα, δυστυχώς τα περισσότερα θλιβερά. Αξίζει πιστεύω τον κόπο στη μνήμη αυτού του νεκρού να πούμε δυο λόγια μια και ανήκε στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων.

Πρόκειται για τον επιλοχία Ρόμπερτ Μίλλερ του Συγκροτήματος Ειδικών Επιχειρήσεων-33, που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια μάχης με αντάρτες Ταλιμπάν τον Ιανουάριο του 2008.  Χρειάστηκαν 2 χρόνια ερευνών για να εξακριβωθεί με λεπτομέρειες αν η ηρωϊκή του πράξη ήταν του επιπέδου αυτού του μεταλείου. Έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου για την μέθοδο που ακολουθούν οι Αμερικανοί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η μάχη κράτησε 7 ώρες, αλλά θα επικεντρωθώ στο τελευταίο και πιο κρίσιμο επεισόδιο.  Μετά από αγώνα που είχε προηγηθεί, μία  περίπολος αναγνωρίσεως των Αφγανών και των Αμερικανών ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων, έπεσε το βράδυ , 24  πρός 25 Ιανουαρίου του 2008, σε ενέδρα στην απόμακρη και απόμερη κοιλάδα Γκοβαρντές στην επαρχία του Νουριστάν, στο Ανατολικό Αφγανιστάν. Οι αντάρτες, περισσότεροι από 100 κτυπούσαν με πυρά την περίπολο από τρεις πλευρές και θέριζαν κυριολεκτικά τους άνδρες της περιπόλου.

Ο επιλοχίας Μίλλερ είχε αναλάβει τα καθήκοντα του ανιχνευτού και ήταν εκείνη τη στιγμή μπροστά από την περίπολο, έχοντας μαζί του ένα πολυβόλο ΜΙΝΙΜΙ των 5,56 χιλ. Μόλις κατάλαβε ότι έπεσε σε ενέδρα, πήρε μία γρήγορη απόφαση: Έφοδο προς τις θέσεις του αντιπάλου, εκτελώντας θεριστικά πυρά, για να υποστηρίξει το τμήμα του. Αυτό έδωσε ευκαιρία στους δικούς του να απαγγιστρωθούν προς τα πίσω και να καταλάβουν καλύτερες θέσεις μάχης.

Ο Μίλλερ, εξουδετέρωσε πάνω από 10 αντιπάλους, αλλά καθώς ήταν βράδυ, οι λάμψεις από τους πυροβολισμούς του όπλου του φαίνονταν καθαρά και καταδείκνυαν την θέση του πάνω στο χιόνι. Επικέντρωσε όλα τα πυρά επάνω του. Παρ' όλα αυτά έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης, συνέχισε να πυροβολεί και σε κάποια στιγμή πέταξε και τις χειροβομβίδες που είχε κάνοντας άλματα προς το ανηφορικό μέρος των ανταρτών, σκοτώνοντας ακόμη 4. Αυτή η ενέργεια είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν τα εχθρικά   πυρά  από τη μία πλευρά και μπόρεσε η περίπολος να ανασυνταχθεί.

Το τελευταίο του άλμα  που έκανε όμως,αναζητώντας προκάλυμα αφού είδε ότι το τμήμα του είχε ασφαλισθεί, ήταν το μοιραίο, καθώς δέχθηκε πυρά στο στήθος και τραυματίσθηκε.Το τμήμα του αναδιπλώθηκε προς τα πίσω με αρκετούς τραυματίες, αλλά αυτός συνέχισε να μάχεται και χάθηκε μέσα στους καπνούς των εκρήξεων και των πυροβολισμών. Ξαναδέχτηκε σφαίρα στο στήθος μετά από μισή ώρα και παρά το θανάσιμο τραύμα του, εξακολούθησε να αναφέρει από τον φορητό του ασύρματο, τις θέσεις των ανταρτών. Τελικά έριξε και τα τελευταία πυρομαχικά που είχε, μαζί με την τελευταία του χειροβομβίδα. Έμεινε εκεί.

Προσπάθησαν να τον πάρουν, αλλά δεν μπόρεσαν παρά μετά από μιάμιση ώρα. Η θυσία του έσωσε πολλές ζωές συναδέλφων του εκείνες τις δύσκολες ώρες. Τι σκεφτόταν άραγε; Οι συνάδελφοί του που ήταν μάρτυρες, είπαν ότι συνεχώς ενδιαφερόταν για τους συντρόφους του. Το μυαλό του το είχε συγκεντρωμένο στο πως να βοηθήσει. Μπορείτε να δείτε βίντεο με πλήρη περιγραφή της μάχης που δικαιολογεί την απονομή του μεταλλίου, κάνοντας κλικ εδώ

Ο Μίλλερ ήταν 24 ετών, γεννημένος στο Χάρισμπουργκ της Πενσυλβανίας. Οι γονείς του έλαβαν αντ' αυτού προχθές, σε μία ανάλογη για την περίσταση τελετή, την ανώτατη τιμητική διάκριση της γενναιότητας στο πεδίο της μάχης, από τον  προέδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.


Ανιχνευτής

Πηγή : Medal of Honor
           Washington post





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.