Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Το "πρόσωπο του θανάτου"

Έτσι ονόμασαν , οι Αμερικανοί Πεζοναύτες ένα κινούμενο ρομπότ που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για την εκπαίδευση του προσωπικού τους σε βολές μάχης. Και αυτό γιατί θυμίζει ένα ηθοποιό που τώρα είναι κυβερνήτης σε πολιτεία των ΗΠΑ, όταν έπαιζε το ρόλο ενός ρομπότ-μαχητή. Ο Άρνολντ όπως προφέρεται στ'Αγγλικά η σύντμηση του ονόματός του (ARNLT, Autonomous Robots Networked for Live-fire Training), είναι ένα  αυτοκινούμενο ανδρείκελο, όπως αυτά που χρησιμοποιούν στα μαγαζιά για ρούχα.

Οι Πεζοναύτες επένδυσαν $57 εκατ. στην έρευνα από την εταιρία Marathon Robotics, για κατασκευή κινητών στόχων που να μπορούν με κατάλληλο προγραμματισμό να κινούνται με τρόπο που να προσομοιάζει στην ανθρώπινη συμπεριφορά, δηλαδή απρόβλεπτα. Ο πειραματισμός έχει αρχίσει από το 2008 και έχουν γίνει οι πρώτες δοκιμές. Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχικά με σκοπό να κατασκευασθούν στόχοι κατάλληλοι για την εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών. Αλλά μετά τις δοκιμές, γίνονται τροποποιήσεις  της θωράκισής τους για ενίσχυση της αντοχής του συστήματος σε μεγαλύτερο όγκο πυρών, ώστε να είναι κατάλληλο για βολές μάχης από  ομάδες και τμήματα Πεζοναυτών.

Η θωράκιση των ανδρεικέλων προστατεύει κυρίως το ηλεκτρικό τους σύστημα και το σύστημα κίνησης, από πυρά 5,56χιλ και 7,62χιλ. Τα ανδρείκελα τοποθετούνται επάνω σε τροχούς και με ειδικό σύστημα τηλεχειρισμού κατευθύνονται από μακριά. Μπορούν να προγραμματίζονται προ της βολής  με τον υπολογιστή που διαθέτουν,για  κινήσεις στο πεδίο βολής και για συγκεκριμένες αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα αν κινούνται σε σχηματισμό ομάδας και βληθεί ένα, τα άλλα σκορπίζονται, όπως θα συνέβαινε σε ομάδα ανθρώπων. 

Το κάθε ανδρείκελο έχει ύψος  1,80 cm  και ζυγίζει 150 κιλά. Διαθέτει σύστημα GPS και αποστασιόμετρο  LASER που επιτρέπουν να παίρνουν οδηγίες από τους εκπαιδευτές. Όταν ένα ανδρείκελο κτυπηθεί από σφαίρα, παίρνει οριζόντια θέση για συγκεκριμένο χρόνο που ρυθμίζεται , η βολή καταγράφεται ηλεκτρονικά και στη συνέχεια το ανδρείκελο επανέρχεται στην αρχική του θέση. Τα ανδρείκελα δεν είναι αλεξίσφαιρα, γι' αυτό, μετά από ένα αριθμό αρκετών εκατοντάδων βολών, απαιτείται η αντικατάστασή τους. Αλλά το ανδρείκελο μόνο του, δεν έχει μεγάλο κόστος. Η μπαταρία που τροφοδοτεί το όλο σύστημα έχει διάρκεια λειτουργίας 8 ωρών ή και περισσότερο, ανάλογα με το έδαφος στο οποίο εκτελείται η κίνηση των ανδρεικέλων.

Αυτό που επιδιώκεται είναι μεγαλύτερη αληθοφάνεια στην εκτέλεση εκπαιδευτικών  βολών μάχης και η αποφυγή παράπλευρων απωλειών μεταξύ αμάχων, γεγονός που δυστυχώς έχει συμβεί πολλές φορές στα θέατρα επιχειρήσεων του Ιράκ και του Αφγανιστάν. 

Εάν οι δοκιμές και οι αξιολογήσεις πάνε καλά, οι Αμερικανοί Πεζοναύτες θα έχουν από τον επόμενο χρόνο, ένα πολύ καλό και ρεαλιστικό σύστημα εκπαίδευσης στις βολές


Ανιχνευτής

Πηγή: Strategy Page



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.