Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

"Των φρονίμων τα παιδιά...".

Τα πυρά ξεκίνησαν πυκνά και έντονα. Τα μέλη της ομάδας, χύμηξαν να βρούν θέση για κάλυψη. Ο ομαδάρχης κοίταξε γύρω του να δεί τι συμβαίνει με τους άνδρες του. Δύο κοίτονταν ακίνητοι και ένας σφάδαζε με τραύμα στο στήθος.




"Πέστε κάτω!" φώναξε στους άλλους και εντοπίζοντας εχθρική θέση, άρχισε να ρίχνει με το πολυβόλο ΜΙΝΙΜΙ που είχε. Ο ομαδάρχης, ανήκε στις ειδικές δυνάμεις και μαζί του είχε  μέλη της  ομάδας του και  αντάρτες, που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είχαν εκπαιδεύσει για αυτή την καταδρομή στο εχθρικό στρατόπεδο. Είχε την ειδικότητα του Νοσοκόμου ειδικών δυνάμεων, αλλά με τις συνθήκες του ανταρτοπόλεμου, έκανε τα πάντα.




Με κοφτές εντολές που έδινε με τα χέρια, αφού δεν ακουγόταν η φωνή του, μέσα στο θόρυβο της μάχης, συντόνισε το τμήμα  του που άρχισε να ανταποδίδει τα πυρά και να κινείται πιο τακτικά. Ο αιφνιδιασμός στον αντίπαλο είχε πετύχει, όπως έδειχνε η ασθενική αντίσταση και τα σποραδικά πυρά του.




Η αποστολή τους ήταν: Προσβολή του εχθρικού φυλακίου, αρπαγή οπλισμού και πυρομαχικών για τους αντάρτες και αποχώρηση πριν φτάσουν οι εχθρικές ενισχύσεις. Όλα πήγαιναν μέχρι στιγμής σύμφωνα με το σχέδιο και οι αντάρτες μάζευαν ότι όπλο έβρισκαν. Είχε χάσει όμως φίλους.




Ανέβηκαν γρήγορα στα 2 αμάξια που είχαν και άρχισαν να απομακρύνονται, όταν ένα οξύ σφύριγμα ακούστηκε και μετά ένας καταιγισμός πυρών και μία ισχυρή έκρηξη. Το 2ο αμάξι ακινητοποιήθηκε, με τον οδηγό και τον συνοδηγό νεκρούς. Είχαν πέσει σε ενέδρα! Οι εχθρικές ενισχύσεις είχαν φτάσει και έπρεπε με κάθε τρόπο να απεμπλακούν και να φύγουν.



Θα μπορούσαν να ήταν όλα πραγματικά, αλλά μιλάμε για την τελική άσκηση αξιολόγησης των υποψηφίων Green Berrets που είναι γνωστή με το όνομα "Robin Sage". Οι "αντάρτες" είναι προσωπικό που υποδύεται αυτό τον ρόλο. Οι "νεκροί" και οι "τραυματίες" καθορίζονται από τους εκπαιδευτές, που αθέατα παρακολουθούν όλες τις αντιδράσεις των εκπαιδευομένων, χωρίς να επεμβαίνουν.




Αυτό που διακρίνει αυτή την συγκεκριμένη τελική άσκηση είναι η αληθοφάνεια που φτάνει στα όρια του πραγματικού. Όσοι χαρακτηρίζονται "νεκροί",  παραμένουν έτσι. Κυριολεκτικά διαγράφονται από τη δύναμη και δεν συνεχίζουν την άσκηση. Ανάλογα με τον τρόπο ενεργείας και τις επιπτώσεις που  αυτός επιφέρει, συνεχίζεται η άσκηση. Αποτυχημένες ενέργειες και "θάνατοι",ακολουθούν τους εκπαιδευόμενους μέχρι το τέλος, όπως για παράδειγμα, δημιουργείται έλλειψη εμπιστοσύνης στους "ντόπιους αντάρτες", που δεν υπακούουν ή δεν ακολουθούν! Απώλεια υλικών δεν αναπληρώνεται. Με ό,τι έχεις στα χέρια σου και με ό,τι αποκτήσεις από λεηλασία, αυτά έχεις. Αν δεν βρεις τροφή, μένεις νηστικός μέχρι να εξαντληθείς και να παραδοθείς.Το ίδιο και με το νερό. "Των φρονίμων τα παιδιά ..πριν πεινάσουν μαγειρεύουν".




Βέβαια η άσκηση αποτελεί την τελική φάση του ετήσιου σχολείου, με πολύ καλή οργάνωση, σε προσωπικό, υλικό και μέσα, σε μεγάλη, θα έλεγα τεράστια περιοχή, με κινητοποίηση πολλών υπηρεσιών και τοπικών αρχών και αφού οι εκπαιδευόμενοι έχουν περάσει με επιτυχία όλα τα προηγούμενα στάδια εκπαίδευσης, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και η "επιβίωση".




Οι εκπαιδευόμενοι φτάνουν στα όρια της αντοχής τους και ποτέ δεν είναι σίγουροι μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι θα επιτύχουν. Η τελική άσκηση είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ποτέ από  όσους έχουν αποφοιτήσει.


Ανιχνευτής

Πηγή: dvids


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.