Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Αλεξίπτωτα μεγαλύτερης απόδοσης

Αν δεν το έχετε ακόμη ακούσει, μάθετε ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις  έχουν αποκτήσει ένα νέο κατευθυνόμενο αλεξίπτωτο, το MC-6 που είναι πολύ πιο ακριβές, ανθεκτικό ελαφρύτερο και ευκολότερο στην επισκευή από ότι ήταν το παλιό MC-1. Tο νέο αλεξίπτωτο MC-6, έχει κατά κάποιο τρόπο προέλευση από πολιτικές δραστηριότητες. Οι ειδικές δυνάμεις παρατήρησαν τα κατευθυνόμενα αλεξίπτωτα ακριβείας που χρησιμοποιούσαν οι αλεξιπτωτιστές της πυροσβεστικής υπηρεσίας (smoke jumpers), για να πέφτουν σε ξέφωτα του δάσους  κοντά σε εστίες πυρκαϊών και υιοθέτησαν την ίδια τεχνική κατασκευής αλεξιπτώτων.



Τα τελευταία 3 χρόνια ο αμερικανικός στρατός έχει αγοράσει 27.000 αλεξίπτωτα MC-6 και η προμήθεια συνεχίζεται. Περισσότερο ενδιαφέρει τις ειδικές δυνάμεις για να μπορεί το προσωπικό να προσγειώνεται σε συγκεκριμένα εδαφικά σημεία, όπως ακριβώς κάνουν και οι πυροσβέστες. Το βάρος του νέου αλεξιπτώτου δεν ξεπερνάει τα 12 κιλά, δηλαδή 9% λιγότερο από το παλιό MC-1. Μπορεί όμως να μεταφέρει μεγαλύτερο βάρος και να επιτυγχάνει ομαλές προσγειώσεις.





Αν και οι ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο κατευθυνόμενα αλεξίπτωτα, δεν αποκλείονται και οι μονάδες αλεξιπτωτιστών, οι οποίες, στα πλαίσια του αμερικανικού στρατού δεν συγκαταλέγονται στις ειδικές δυνάμεις. Για αυτούς τους αλεξιπτωτιστές, έχει κατασκευασθεί κυρίως το αλεξίπτωτο Τ-11 ΑΤΡS (Advanced Tactical Parachute System) το οποίο δεν είναι κατευθυνόμενο. 




 Έχουν παραγγελθεί 45.000 αλεξίπτωτα Τ-11 ως τώρα και θεωρείται προμήθεια πρώτης προτεραιότητας για την αποφυγή τραυματισμών στις τάξεις των αλεξιπτωτιστών. Το κλασσικό αλεξίπτωτο Τ-10 είχε σχεδιασθεί να χρησιμοποιείται από ένα αλεξιπτωτιστή με πλήρη φόρτο, το βάρος του οποίου υπολογιζόταν στα 150 κιλά. Σήμερα οι σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις έχουν αυξήσει το βάρος του μαχητού-αλεξιπτωτιστού  κοντά στα 200 κιλά με πλήρη φόρτο. 




Αυτό σημαίνει ότι αν ένας αλεξιπτωτιστής με αυτό το φόρτο χρησιμοποιήσει το παλιό αλεξίπτωτο ,θα έχει αυξημένη ταχύτητα καθόδου και θα προσγειωθεί με μεγάλη φόρα και  πιθανότητα τραυματισμού.  Πιο συγκεκριμένα το Τ-10 που ζυγίζει 22 κιλά, κατέρχεται, με βάρος 150 κιλών, με ταχύτητα 23 ποδιών ανά δευτερόλεπτο, χονδρικά 8 μέτρα/δευτερόλεπτο. Είναι εύκολα αντιληπτό τι θα γίνει, αν αυξηθεί το βάρος. Σύμφωνα με τους επίσημους αμερικανικούς στρατιωτικούς  δείκτες τραυματισμού σε μαζική ρίψη αλεξιπτωτιστών, το ποσοστό τραυματισμών από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο  μέχρι τώρα, ανέρχεται στο 1,5%. Σήμερα, η μυική μάζα των νέων αλεξιπτωτιστών και ο φόρτος έχουν ανεβάσει το ποσοστό στο 2 έως 2,5% με το κλασσικό Τ-10. 

Με το Τ-11 που ζυγίζει 25,5 κιλά, η ταχύτητα καθόδου με βάρος 200 κιλών φτάνει τα 16 πόδια ανά δευτερόλεπτο ή γύρω στα 6 μέτρα/δευτερόλεπτο, που σημαίνει πολύ ομαλή κάθοδος. Σε αυτό παίζει ρόλο και ο θόλος του, που έχει κατά 14% μεγαλύτερη διάμετρο και 28% μεγαλύτερη επιφάνεια από το Τ-10. Επιπλέον και η εξάρτηση του Τ-11 είναι πιο εύχρηστη, όπως απέδειξαν οι πολλές δοκιμές των 4 τελευταίων χρόνων. Το νέο αλεξίπτωτο Τ-11, έχει προγραμματισθεί να αντικαταστήσει πλήρως το Τ-10 στον αμερικανικό στρατό, μέχρι το 2014.

Ανιχνευτής

Πηγή: Strategy page


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.