Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ο επαγγελματικός στρατός της Σερβίας

 ΤΑΝΤΙΤΣ: ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Εκτύπωση

 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε ότι η επαγγελματοποίηση του Στρατού έχει αυξήσει την ποιότητα των ενόπλων δυνάμεων και τόνισε ότι η Σερβία είναι μια σταθερή και ασφαλής χώρα, παρά τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο ίδιος είπε, μετά την άσκηση "Συνδυασμένη επιχείρηση του 2010" στα πολύγωνα "Pasuljanske livade " κοντά στη σερβική πόλη Cuprija, ότι η βάση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας είναι η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου  Εσωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και ότι το κράτος θα συνεχίσει να ενισχύει τις δυνάμεις ασφαλείας, ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία στον τομέα αυτό. 

Στην εν λόγω άσκηση, που πραγματοποιήθηκε από πάνω από 1000 μέλη του Σερβικού Στρατού, ήταν παρόντες, εκτός από τον Πρόεδρο Τάντιτς, και ο Υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εσωτερικών, κύριοι Dragan Šutanovac και Ivica Dačić, όπως και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελίου του σερβικού στρατού, κ. Miloje Miletic, καθώς και πολυάριθμοι στρατιωτικοί ξένων χωρών.

Ο πρόεδρος Τάντιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του με την ετοιμότητα του σερβικού Στρατού στην εκτέλεση των επιχειρησιακών καθηκόντων. Σύμφωνα με τα λόγια του, αποδείχθηκε μια υψηλή ετοιμότητα για μάχη, η  κατάρτιση και η εκμάθηση των στρατιωτικών ικανοτήτων. «Πρόκειται για μια εγγύηση για τη σταθερότητα της χώρας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής», - είπε ο πρόεδρος. Στη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε ότι μετά από αρκετά χρόνια των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στις περίπλοκες οικονομικές συνθήκες μια νέα ποιότητα έχει επιτευχθεί. «Καταργήθηκε η υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας, αλλά εκείνοι που το θέλουν, θα μπορούν να  υπηρετούν εθελοντικά, επειδή είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σχέση ανάμεσα στους πολίτες και το Στρατό. Από την άλλη πλευρά, ο επαγγελματισμός του στρατού αυξάνει την ποιότητα του Στρατού της Σερβίας. Ο Στρατός της Σερβίας συμμετέχει και σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις, πράγμα με το οποίο αυξάνεται η αξιοπιστία της χώρας.

Ο πρόεδρος, επίσης, τόνισε ότι όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι δυνάμεις ασφαλείας  είναι σε ετοιμότητα, να υπερασπιστούν τη χώρα από την οικολογική καταστροφή που προέρχεται από την Ουγγαρία. Ο ίδιος είπε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τους προέδρους της Κροατίας και της Ουγγαρίας, για την επίλυση αυτού του ζητήματος.

Ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, κ. Ντράγκαν Σουτάνοβατς δήλωσε ότι για πρώτη φορά στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες του Στρατού της Σερβίας, με πλήρη επαγγελματική σύσταση  και έτσι θα παραμείνει και στο μέλλον. Ο ίδιος είπε ότι ο σερβικός στρατός σκοπεύει να επιτύχει τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα στον κόσμο, και αυτά είναι τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. 

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση της άμυνας και της ασφάλειας, ως σύνολο έχει δώσει καλά αποτελέσματα και ότι η Σερβία έχει μια αξιοσέβαστη δύναμη που μπορεί να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας. Ο ίδιος, επίσης, τόνισε ιδιαίτερα την καλή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας, πράγμα που έφερε ένα νέο σύστημα ποιότητας της ασφάλειας της χώρας.

Στην εν λόγω άσκηση συμμετείχαν πάνω από 1000 μέλη του σερβικού Στρατού που πραγματοποίησαν την τακτική ενέργεια, με βολές  χερσαίων, εναέριων μέσων και ειδικών δυνάμεων.  Ο σκοπός της άσκησης αυτής, ήταν  να διαπιστωθεί η ικανότητα της πρακτικής συνεργασίας των μονάδων στον τομέα της οργάνωσης και η μαχητική ικανότητα των νεοσύστατων επαγγελματικών μονάδων  για τη διεξαγωγή  επιχειρήσεων.

Πηγή: Radio Srbija 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.