Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Πολύ νωρίς για συμφωνία με τους Ταλιμπάν



Η επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, φάνηκε σήμερα "πολύ προσεκτική" για τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται.

"Νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο η ηγεσία των Ταλιμπάν, η οποία αρνήθηκε το 2001 να παραδώσει (τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα) Μπιν Λάντεν, να αποδεχτεί μια μέρα την συμφιλίωση", δήλωσε από τις Βρυξέλλες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑBC, προσθέτοντας ωστόσο, ότι "τα πιο περίεργα πράγματα έχουν συμβεί στην ιστορία του πολέμου".

Οι σύγχρονοι πόλεμοι οδηγούν σπάνια σε πλήρης ήττες και σε παραδόσεις , παρατήρησε επίσης η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, δηλώνοντας όμως "πολύ προσεκτική".

Η Κλίντον υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εγκρίνει την "επανένταξη", δηλαδή την επιστροφή στη νομιμότητα των Ταλιμπάν που αποκηρύσσουν τη βία.

Αλλά "είναι πολύ νωρίς», επέμεινε, διότι τα Συμμαχικά στρατεύματα "κάνουν εξόδους κάθε μέρα" για να "κυνηγήσουν και να σκοτώσουν Ταλιμπάν, οι οποίοι σκοτώνουν τους Αφγανούς και τους στρατιώτες μας".

Το ΝΑΤΟ αφήνει μερικές φορές κάποιους αρχηγούς των Ταλιμπάν να μεταβούν στην Καμπούλ για να τους επιτρέψουν να συζητήσουν με την αφγανική κυβέρνηση τους όρους για συνομιλίες σχετικά με την επιστροφή στην ειρήνη, δήλωσε χθες Τετάρτη ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία, αναφέρθηκε σε συνομιλίες σε ένα "πολύ προκαταρκτικό στάδιο".
 


Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.