Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ο θάνατος του Comandante

 Ένας ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, FARC(Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia)  ο Victor Julio Suarez Rojas ή  Jorge Briceno ή πιο γνωστός με το παρατσούκλι "Mono Jojoy" δηλαδή " Ξανθός"στην καθομιλουμένη  κολομβιανή-ισπανική διάλεκτο. σκοτώθηκε μετά από αεροπορική προσβολή της Κολομβιανής πολεμικής αεροπορίας στο κρησφύγετό του, στις 22 Σεπτέμβρη 2010.

Ο FARC όπως έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο, αποτελεί την ισχυρότερη ανταρτική οργάνωση κατά της σημερινής κυβέρνησης, με χιλιάδες οπαδούς. Ο Mono Jojoy ήταν διοικητής του "Ανατολικού Συγκροτήματος", όπως είχανε χωρίσει τις ανταρτικές δυνάμεις και μέλος του διευθύνοντος συμβουλίου των ανταρτών. Τον κυνηγούσαν πάνω από 10 χρόνια να τον πιάσουν. Είχε κατηγορηθεί για εκβιασμούς κυβερνητικών υπαλλήλων, απαγωγές και δολοφονίες δημάρχων, για συμμετοχή στην απαγωγή της υποψήφιας για το προεδρικό αξίωμα  Ίνγκριντ Μπετανκούρτ και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Τελικά τα κατάφεραν αλλά πώς; Αποτελεί μία αριστοτεχνική ειδική επιχείρηση η όλη ιστορία. Ο μακαρίτης ο "Ξανθός", όντας στα 57 του και ζώντας συνέχεια σε απόμακρα σημεία στην κολομβιανή ζούγκλα, έπασχε από ζάχαρο και είχε πληγές στα πόδια. Έπρεπε να φοράει ειδικές μπότες. Ένα τέτοιο ζευγάρι παράγγειλε και τα παληκάρια του έσπευσαν να ικανοποιήσουν την επιθυμία του. Ήταν όμως απρόσεκτοι και μίλαγαν πολύ και ανοικτά σε ασύρματο. Μέλη των ειδικών δυνάμεων παρακολουθούσαν, έμαθαν αυτή την πληροφορία και μαζί με τις καινούργιες μπότες, κατόρθωσαν να στείλουν και ένα μικροσκοπικό πομπό, ενσωματωμένο και κρυμμένο σε ένα από τα τακούνια. Μου θυμίζει "Mission Impossible".

Έτσι ο Mono Jojoy δεν μπόρεσε να χαρεί πολύ τις καινούργιες μπότες του, γιατί τον...πρόδωσαν! Εξέπεμπαν σήμα με βάση το οποίο προσδιορίσθηκε με ακρίβεια η θέση του και έγινε αεροπορική προσβολή. Έφυγε ο comandante αλλά ανέλαβε άλλος. "Ουδείς αναντικατάστατος" και ο ανταρτοπόλεμος συνεχίζεται.

Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.