Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Οι Αλβανοί Κομάντος ( Albanian Commando Regiment)

Αλβανικό τμήμα στο Α/Δ Τιράνων έτοιμο για αναχώρηση στο Αφγανιστάν

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο  Οργανισμός Αρωγής Ασφάλειας και Στρατιωτικής Εκπαίδευσης Στρατού των ΗΠΑ (US Army Security Assistance Training Management Training Organization, USASATMO) που εδρεύει στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων John F. Kennedy,  έχει ακολουθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα  εκπαίδευσης προσωπικού του αλβανικού στρατού για την απόκτηση δεξιοτήτων μαχητού.

Αλβανοί κομάντος εκπαιδεύονται στη βολή από διάφορες στάσεις, "αλά... Τούρκα .." (Πηγή)
Το βάρος δόθηκε στην εκπαίδευση του 2ου Τάγματος Καταδρομών σε τακτική πεζικού, σχεδίαση επιχειρήσεων και επιτελικές διαδικασίες, που ακολουθούνται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Κινητές ομάδες εκπαιδευτών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων  στο διάστημα  2007-2009  έχουν επισκεφθεί τέσσερις φορές την Αλβανία, με σκοπό να δημιουργήσουν μία αλβανική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, η οποία να μπορεί να συνεργάζεται με άλλες συμμαχικές ειδικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε όποιο θέατρο επιχειρήσεων κληθούν να ενεργήσουν.


Αλβανικό τμήμα ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν (Πηγή)
Με άλλα λόγια αφού οι Αλβανοί δέχτηκαν να στέλνουν τμήματα σε αποστολές, τουλάχιστον  πρέπει να ξέρει το προσωπικό τους, πως  να ενεργεί. Μέχρι τώρα έχουν διαθέσει προσωπικό  για αποστολές στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Τσαντ και στη Βοσνία.
Αλβανικό τμήμα ειδικών δυνάμεων σε άσκηση του ΝΑΤΟ το 2015 (Πηγή)
(Μεταγενέστερη φωτογραφία που δείχνει την εξέλιξη του εξοπλισμού τους σε σχέση με το 2010 που γράφτηκε το άρθρο.)
Όπως φάνηκε το πρόγραμμα είχε επιτυχία, οι Αλβανοί έμειναν ευχαριστημένοι και  η κυβέρνησή τους ζήτησε από τους Αμερικανούς να διαθέσουν την κινητή ομάδα εκπαιδευτών ειδικών δυνάμεων και για πέμπτη φορά. Η ομάδα τώρα εκπαιδεύει Αλβανούς κομάντος με εντατικό ρυθμό και προετοιμάζει 3 τμήματα ειδικών δυνάμεων για να σταλούν στο Αφγανιστάν.

Αλβανικό τμήμα Ειδικών Δυνάμεων σε παρέλαση. Όπως φαίνεται από το σήμα στο μανίκι, ανήκουν στο Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων. (Παλαιότερη φωτογραφία) (Πηγή)

Γύρω στους 50 άνδρες που έχουν ολοκληρώσει το αλβανικό βασικό σχολείο Καταδρομών θα ξεκινήσουν εκπαίδευση σε αγώνα μικρών κλιμακίων και  αγώνα σε κατοικημένους τόπους, με σκοπό να είναι σε θέση προς το τέλος του χρόνου, να ενσωματωθούν σε συμμαχικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, σε δύο διαδοχικές αποστολές. Η εκπαίδευση τους περιλαμβάνει πολλές τακτικές ασκήσεις με μία τελική 10ημερη τον Δεκέμβριο 2010, με την ονομασία "Eagle Sage II".



Regjimenti Komando

Commando Regiment

Batalioni Komando

Commando Battalion


                                         
Batalioni i Operacioneve Speciale

Special Operations Battalion


Πηγή σχημάτων: Global Security.com

O αλβανικός στρατός διαθέτει ένα Σύνταγμα Καταδρομών με 2 Τάγματα "Komando" και 1 Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων,κατανεμημένα, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Βλέπετε επίσης και τα διακριτικά τους. Δείτε όμως και τους συνεργάτες τους στο Αφγανιστάν στην φωτογραφία που ακολουθεί. Τους έχουν εκπαιδεύσει κιόλας, πριν από τους Αμερικανούς.

Βέβαια δεν είναι οι μοναδικοί. Έχουν περάσει και Ιταλοί και Άγγλοι και Γερμανοί! Πάντα στα πλαίσια διμερών συμφωνιών. "Δούναι και λαβείν"! Οι Αλβανοί κομάντος προσπαθούν και βελτιώνονται. Δείτε και ένα βίντεο του 2007 !



Ανιχνευτής


Πηγή: Global Security
(Συνέβαλε στο άρθρο και ο συνεργάτης Ελεύθερος Σκοπευτής)



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.