Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Οι "έξυπνες" επικοινωνίες



Ο Αμερικανικός στρατός έχει διαθέσει τα τελευταία 20 χρόνια μισό δισ. δολάρια για να δημιουργήσει ένα δίκτυο ψηφιακής επικοινωνίας για τον στρατιώτη-μαχητή. Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) από την άλλη μεριά, θέλοντας να καλύψει άμεσα αυτή την επιχειρησιακή απαίτηση, έκανε άλλη προσέγγιση στο θέμα. Σχεδιάζει την χρήση της τεχνολογίας  "Android"  κινητής τηλεφωνίας.

Αυτό που ζήτησε από τις κατασκευάστριες εταιρίες είναι να δημιουργήσουν τέτοιες εφαρμογές, που θα επιτρέπουν στον μαχητή να συνδέεται εύκολα και γρήγορα με τους άλλους συναδέλφους του στο πεδίο, αλλά και με τη βάση του. Το λογισμικό πρέπει να περιλαμβάνει δυνατότητα συνομιλίας με πολλά πρόσωπα (chat),μεταφορά αρχείων, αναπαραγωγή βίντεο  και "πολυεργαλείο" τύπου John Madden

Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε συζητήσει για το Σύστημα Διοικήσεως και Ελέγχου Ειδικών Δυνάμεων, ΣΔΕΠ). Η SOCOM το αποκαλεί "Tactical  Situational Awareness Application Suite, (TactSA)" και αυτό που απαιτεί είναι, ένα τέτοιο σύστημα να μπορεί να αποκαθιστά επαφή στη "μέση του πουθενά"! Εκεί που θα ενεργήσουν τμήματα των ειδικών δυνάμεων. Ένα άλλο σημείο που έχει θέσει υπόψη των ενδιαφερόμενων κατασκευαστών είναι το θέμα της πηγής ενέργειας για την κατά το δυνατό μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας αλλά και για την αναπλήρωση της ενέργειας.

Για όλα αυτά υπάρχουν στον αμερικανικό στρατό προγράμματα σε εξέλιξη και έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα. Επίσης "τρέχει" και το στρατιωτικό πρόγραμμα με "τα έξυπνα κινητά"  αλλά θα έχουν ένα μικρό αριθμό στα χέρια τους, πολύ πιθανά, μετά από ένα χρόνο. Τα γεγονότα  όμως επίσης τρέχουν και οι ειδικές επιχειρήσεις χρειάζονται τέτοιες τεχνολογίες τώρα! Δεν μπορούν να περιμένουν. Γι' αυτό λοιπόν οι ειδικές δυνάμεις καταφεύγουν στην αγορά και εκμεταλλεύονται ό, τι καινούργιο υπάρχει. Βρήκαν σαν άμεση λύση σ' αυτό που ζητούσαν, το Android, δεδομένου ότι το λογισμικό του είναι ευπροσάρμοστο στις απαιτήσεις του χρήστη και διαμορφώνεται όπως αυτός επιθυμεί.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες έχουν λάβει διορία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2010 για να παρουσιάσουν προς αξιολόγηση το προσφερόμενο μοντέλο τους,  που θα καλύπτει την επιχειρησιακή περιγραφή του TactSA. Τον τελευταίο λόγο βέβαια θα τον έχουν οι ειδικές δυνάμεις, που θα επιλέξουν το "πακέτο" που τους ταιριάζει καλύτερα.

Ανιχνευτής

Πηγή: Wired




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.