Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού


ΜΕΙΩΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ, αύξηση εισφορών και ρύθµιση του χρέους του προς το Δηµόσιο είναι οι κινήσεις που ετοιµάζει το υπουργείο Αµυνας για να διασωθεί το Μετοχικό Ταµείο Στρατού, τα συνολικά τα χρέη του οποίου ανέρχονται σε 340 εκατ. ευρώ.

Στη λύση αυτή, που περιέγραψε στη Βουλή ο αρµόδιος αναπληρωτής υπουργός Αµυνας Π. Μπεγλίτης, προχωρά η κυβέρνηση προκειµένου να καταστεί δυνατή η πληρωµή των µερισµάτων στους 58.000 ασφαλισµένους τον Ιανουάριο.

Για τα µερίσµατα του Οκτωβρίου - Δεκεµβρίου το ΜΤΣ πήρε νέο δάνειο από το υπουργείο Οικονοµικών. Ειδικότερα ο κ. Μπεγλίτης εξήγησε ότι «θα υπάρξει µια µικρή αύξηση της εισφοράς και παράλληλα µια οριακή, στοχευµένη µείωση του µερίσµατος µε βάση χρονοδιάγραµµα», ενώ για τη ρύθµιση του χρέους προς το υπουργείο Οικονοµικών (152 εκατ.ευρω) είπε ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων βρίσκονται σε επαφή για την επίλυση του ζητήµατος. Στόχος του υπουργείου Εθνικής Αµυνας είναι σε πρώτη φάση ο εξορθολογισµος της λειτουργίας του ΜΤΣ και η εξυγίανσή του και στη συνέχεια η σταδιακή ενοποίηση όλων των Μετοχικών Ταµείων.

Οι ευθύνες
Οσον αφορά τις ευθύνες για τα προβλήµατα που σήµερα αντιµετωπίζει το ΜΤΣ, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι είναι διαχρονικές:

Πρώτον, η εµπλοκή του ΜΤΣ στην ιδιοκτησία της Γενικής Τράπεζας, η οποία στοίχισε πάνω από 230 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, ότι πολλοί εκπρόσωποι των ηγεσιών του υπουργείου Εθνικής Αµυνας υπέγραφαν αποφάσεις περί αύξησης του µερίσµατος, όταν τα οικονοµικά στοιχεία του προϋπολογισµού δεν το επέτρεπαν. Και τρίτον, ότι συχνά διανέµονταν µερίσµατα σε πλήρη αναντιστοιχία µε τις καταβληθείσες εισφορές. 
Πηγή: Τα Νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.