Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Αντάρτες Πόλεων ή τρομοκράτες;

''Τα Γεράκια για την ελευθερία του Κουρδιστάν" ανέλαβαν την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ, σε λεωφορείο της αστυνομίας και στοίχισε τη ζωή σε 32 άτομα.

Ποιοί είναι αυτοί; Οι "Teyrêbazê Azadiya Kurdistan, TAK" είναι μία παράνομη στην Τουρκία κουρδική οργάνωση, που εμφανίστηκε το 2004 και έχει θέσει σαν σκοπό την προστασία των Κούρδων από την τουρκική καταπίεση και τελικό στόχο την απελευθέρωσή τους.

Με την ενέργειά τους έδειξαν ότι δεν συμβαδίζουν με το ΡΚΚ, δεν αποδέχονται την εκεχειρία και δήλωσαν την συνέχιση του ένοπλου αγώνα, μέχρις ότου οι Τούρκοι σταματήσουν την τακτική που ακολουθούν έναντι των Κούρδων . Προσέξτε το σχήμα που βρίσκεται στη μέση του εμβλήματός τους. Είναι το σχήμα του γεωγραφικού χώρου που προσδιορίζει το Κουρδιστάν με μεγάλο κομμάτι στη Τουρκία και ένα άλλο που μοιράζεται στο Ιράκ και στο Ιράν, όπως βλέπετε και στον παρακάτω χάρτη




Εκτιμάται ότι αποτελείται από πρώην μέλη του ΡΚΚ, που αποσχίστηκαν πιθανόν λόγω διαφωνίας και ενεργούν αυτόνομα χωρίς να συντονίζονται ή ν' ακολουθούν την γραμμή του "Εργατικού Κουρδικού Κόμματος" δηλαδή του ΡΚΚ. Στοχεύουν με τις ενέργειές τους κυρίως στρατιωτικούς αστυνομικούς και πολιτικούς όχι με αυτή την σειρά, αλλά όποιον "στόχο" βρουν καταλληλότερο. Όπως φαίνεται , αν και δεν δίνουν προτεραιότητα σε αμάχους, δεν τους προβληματίζουν  οι παράπλευρες απώλειες.

Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν εκτελέσει πολλές προσβολές. Πιο σημαντικές ήταν οι προσβολές που διέπραξαν το καλοκαίρι του 2005 σε παραθαλλάσια τουριστικά θέρετρα, όπως στο Τσεσμέ και στο Κουσάντασι, για να πλήξουν τον τουρκικό τουρισμό, αφήνοντας όμως 32 τραυματίες και 5 νεκρούς. 





Το 2006 είχαν μια αποτυχημένη απόπειρα προσβολής λεωφορείου που μετέφερε δικαστικούς όπου 5 μέλη τους συνελήφθηκαν. Την ίδια χρονιά τον Απρίλιο, με βόμβα που τοποθέτησαν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Πόλης, σκοτώθηκε 1 άτομο και τραυματίσθηκαν 13. Το καλοκαίρι του 2006 τα "Γεράκια" κτύπησαν στην Αττάλεια και στην Μαρμαρίδα αλλά και στην Πόλη ξανά, αφήνοντας συνολικά 40 τραυματίες και 3 νεκρούς. Για όλες αυτές τις ενέργειες του 2006, δήλωσαν ότι ήταν η εκδίκηση για τη φυλάκιση του Οτσαλάν.




Τον Ιούνιο του 2010 ανατίναξαν ένα στρατιωτικό λεωφορείο, όπου σκοτώθηκαν 4 άτομα και συνέχισαν με το πρόσφατο συμβάν στην πλατεία Ταξίμ.

Οι Αμερικανοί τους χαρακτηρίζουν σαν διεθνή τρομοκρατική οργάνωση και τους έχουν τοποθετήσει στην αντίστοιχη λίστα( Specially Designated Global Terrorist, SDGT). H Ευρωπαϊκή Ένωση τους έχει καταχωρήσει στον πίνακα των 48  τρομοκρατικών οργανώσεων για τις οποίες λαμβάνονται ειδικά μέτρα αντιμετώπισης, σύμφωνα με την κοινή θέση 2001/931/CFSP.

Η Τουρκία όμως δεν τους έχει κατατάξει μέσα στις 12 πιο ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις που δρούν στη χώρα, διότι απλούστατα τους θεωρεί κομμάτι του ΡΚΚ. Και "ο αγώνας συνεχίζεται"


Aνιχνευτής

Πηγή:  Πρώτο Θέμα
           Wikipedia



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.