Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Η εξάσκηση είναι η μητέρα της μάθησης!


Τμήμα  Ελλήνων Καταδρομέων κατά τη διάρκεια πορείας με πλήρη φόρτο και οπλισμό, στον Όλυμπο (Πηγή: ΓΕΣ)
Αυτό το γνωμικό το ξέρουν σχεδόν όλοι, αλλά ο καθένας το εφαρμόζει με το δικό του τρόπο. Όταν όμως μιλάμε για στρατιωτική εκπαίδευση, δεν θα πρέπει να βάζουμε "νερό στο κρασί μας" γιατί τα λάθη στο πεδίο της μάχης πληρώνονται πολύ ακριβά! 

Ειδικά όταν επίκειται συμμετοχή σε επιχείρηση η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται πιο έντονη και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης επιχείρησης. Βασική προϋπόθεση είναι η μεθοδολογία που ακολουθείται στην εκπαίδευση, που θα πρέπει να ελαχιστοποιεί την θεωρία και να περιέχει πολλή πρακτική εξάσκηση. Επίσης μεγάλη σημασία έχουν και τα υλικά που  διατίθενται στην στρατιωτική εκπαίδευση και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται. Η επένδυση στην εκπαίδευση ποτέ δεν βγαίνει χαμένη! Αυτό έχει αποδείξει η πείρα.

Βρετανοί στρατιώτες πεζικού κατά τη διάρκεια άσκησης της μονάδας τους στην Κένυα.  Φαίνεται χαρακτηριστικά η συσκευή τύπου TESS που χρησιμοποιούν, για την αληθοφάνεια των τακτικών κινήσεων στις οποίες εξασκούνται (Πηγή)

Με αυτή τη λογική, εκπαιδεύονται λοιπόν οι Βρετανοί στρατιώτες σε πολυσύνθετες ασκήσεις μάχης ΤΑΜΣ (Τακτικές Ασκήσεις Μετά Στρατεύματος), όπως τις ονομάζουν στην στρατιωτική ορολογία. Μεγάλη έμφαση δίνεται στο κλιμάκιο ομάδας, διμοιρίας και λόχου. Εκεί που οι στρατιώτες έρχονται σε άμεση επαφή με τον αντίπαλό τους.

Βρετανός στρατιώτης εξασκείται  σε αγώνα κατοικημένων τόπων, σε κατάλληλα διαμορφωμένη περιοχή εκπαίδευσης (Πηγή)

Πρέπει να μάθουν καλά την τακτική που ακολουθεί, τον οπλισμό που έχει και τις συνήθειές του. Εξασκούνται σε όλες τις τεχνικές αντιμετώπισης αντιπάλου σε κατοικημένες περιοχές και συγκροτήματα οικισμών, αφού η αποστολή τους πρόσφατα στο Αφγανιστάν και όχι μόνο το απαιτεί. Μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν στο πεδίο της μάχης με την ένταση σε θορύβους και σε πυρά, τα οποία δεν επιτρέπουν την εύκολη επικοινωνία με ασύρματο, ή θα έλεγα σχεδόν καθόλου. Και όμως πρέπει να μάθουν να συνεννοούνται με νοήματα και νεύματα. Αυτό λέγεται "σηματοδοσία μάχης".

Αυτό που πραγματικά τους κάνει τη ζωή δύσκολη είναι όταν έχουν να αντιμετωπίσουν  ένα ρεαλιστικό αντίπαλο στις ασκήσεις διπλής ενέργειας, όπου οι λάθος κινήσεις αμέσως έχουν αντίκτυπο είτε με "τραυματισμό" είτε και με "θάνατο", εικονικά εννοείται! Πώς το κάνουν; Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα απεικόνισης εμπλοκών σε τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις, τελευταίας γενεάς. 

Βρετανοί στρατιώτες σε άσκηση φορώντας εξάρτυση του συστήματος TES (Πηγή)
Το σύστημα αυτό (Tactical Engagement Simulation System, TESS),  αποτελείται  από ένα αριθμό συλλογών ανιχνευτών ανάλογο του αριθμού των εκπαιδευομένων, που προσαρμόζονται στην εξάρτηση μάχης του στρατιώτη, ισάριθμες συσκευές εκπομπής LASER που προσαρμόζονται στον ατομικό οπλισμό και συσκευές ελέγχου για τους εκπαιδευτές οι οποίοι μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις των στρατιωτών και να καταγράφουν τις αντιδράσεις τους σε τακτικές καταστάσεις που παρουσιάζονται σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης. 

Βρετανοί στρατιώτες με το εκπαιδευτικό σύστημα TES, σε άσκηση προετοιμασίας για την ανάληψη αποστολής στο Αφγανιστάν (Πηγή)
Αυτονόητο είναι ότι και ο "αντίπαλος" διαθέτει τον ίδιο εξοπλισμό. Όταν ένας στρατιώτης εντοπίσει και προσβάλει με αβολίδωτα πυρά τον στόχο του, το σύστημα LASER του ατομικού του τυφεκίου ενεργοποιεί τους ανιχνευτές του στόχου και παρουσιάζει κατάσταση τραυματισμού  με βαθμό σοβαρότητας, ανάλογο της θέσεως του ανιχνευτή που ενεργοποιείται στο σώμα του "αντίπαλου".


Ινδοί στρατιώτες, εξασκούνται στην μεταφορά τραυματία και εκκένωση με ελικόπτερο, φορώντας το σύστημα TES, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης. Ο Βρετανός εκπαιδευτής, τους παρακολουθεί από κοντά! (Πηγή)
Αυτός που δέχεται πυρά, το καταλαβαίνει από τον βόμβο που προκαλείται και δεν μπορεί μόνος του να σταματήσει αυτόν τον θόρυβο αν δεν έλθει εκπαιδευτής με ειδικό κλειδί να τον σταματήσει. Έτσι το τμήμα στο οποίο ανήκει, καταλαβαίνει ότι έχει απώλεια και πρέπει ο διοικητής του να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να ενεργήσει μέσα στην εξέλιξη και την τροπή που παίρνουν τα πράγματα. Επιπλέον το σύστημα σε περίπτωση απώλειας, παρουσιάζει και το είδος του τραυματισμού και επομένως δίνει επεισόδιο αντιμετώπισης τραυματία στο πεδίο της μάχης.

Όλα αυτά, αναγκάζουν τους στρατιώτες εκπαιδευόμενους να προσέχουν τις κινήσεις τους και να ενεργούν πιο συγκροτημένα και συντονισμένα, αν δεν θέλουν να πάθουν πανωλεθρία. Επίσης μα θαίνουν από τα σφάλματά τους και διορθώνουν την τεχνική τους αλλά και την τακτική που πρέπει ν΄ακολουθούν.

Το βασικότερο όμως συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτό που χρειάζεται ένας μαχητής είναι η άριστη φυσική κατάσταση, γιατί μετά από 1 ή 2 ώρες αγώνα, αρχίζει να παρουσιάζεται κάμψη στις σωστές αντιδράσεις και εκεί παρουσιάζονται περισσότερες απώλειες, αφού ο  εύκολα κουρασμένος στρατιώτης γίνεται και εύκολος στόχος για τον αντίπαλο. 

Διέλευση στίβου εμποδίων από νεοσύλλεκτους Βρετανούς στρατιώτες την 10η εβδομάδα εκπαίδευσης (Πηγή)
Στο θέμα φυσικής κατάστασης υπερηφανεύονται πολύ οι Βρετανοί και δικαιολογημένα γιατί εφαρμόζουν ένα πολύ καλό πρόγραμμα για την αύξηση της αντοχής στο στρατό τους. Και αυτό στον τακτικό στρατό ξηράς! Έχουν θεσπίσει και ειδικό Σώμα εκπαιδευτών στρατιωτικής φυσικής αγωγής! Φαντασθείτε τι γίνεται στις ειδικές δυνάμεις.

Δείτε αναλυτικά τι κάνουν οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες στις 14 πρώτες εβδομάδες της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης! Προτού καταταγούν στο όπλο ή το σώμα που έχουν επιλεγεί, πρέπει υποχρεωτικά να διέλθουν αυτή τη βασική εκπαίδευση του μαχητή!

Εξάσκηση χρειάζεται! Εξάσκηση!


Ανιχνευτής


















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.