Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ο "έμπορος του θανάτου".


Ο Ρώσος έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ, την έκδοση του οποίου στις ΗΠΑ ενέκρινε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, αναχώρησε με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα δικαστεί, με ειδικά ναυλωμένο από τις ΗΠΑ αεροπλάνο, όπως δήλωσε ο αρχηγός της δικαστικής αστυνομίας της Μπανγκόκ. 


 

"Η αστυνομία τον μετέφερε στην υπηρεσία μετανάστευσης...Δεν ξέρω γιατί...Θα τον ακολουθήσω μέχρι την Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής", είπε ο αρχηγός της δικαστικής αστυνομίας της Μπανγκόκ, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης είναι "παράνομη", παραδεχόμενος ωστόσο ότι δεν είναι δυνατή η ανατροπή της.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε φάλαγγα αυτοκινήτων να αναχωρεί από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου εκρατείτο, ενώ ο διευθυντής των φυλακών επιβεβαίωσε ότι ο κρατούμενος δεν βρίσκεται πλέον εκεί.

Ο Βίκτορ Μπουτ, πρώην πιλότος της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας, ο επονομαζόμενος "έμπορος του θανάτου", συνελήφθη τον Μάρτιο 2008 στην Μπανγκόκ έπειτα από μια κινηματογραφική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας Αμερικανοί πράκτορες παρουσιάσθηκαν ως στελέχη των FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), στις οποίες ο Βίκτορ Μπουτ πουλούσε όπλα εδώ και πολλά χρόνια.

Ο άνθρωπος με τα επτά ψευδώνυμα χρησιμοποίησε τις έξι γλώσσες που μιλάει για να εφοδιάσει με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό τους εμπόλεμους σε ολόκληρο τον κόσμο, από τις αφρικανικές τοπικές συρράξεις ως τη Μέση Ανατολή και τις FARC.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ντάγκλας Φάραχ, συγγραφέα μαζί με τον Στίβεν Μπράουν του βιβλίου "Εμπορος του Θανάτου" (2007), ο Βίκτορ Μπουτ ήταν ένας Σοβιετικός αξιωματικός που ήξερε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρουσιάστηκε χάρη σε τρεις παράγοντες: τα εγκαταλειμμένα αεροσκάφη στις πίστες των αεροπορικών βάσεων από τη Μόσχα μέχρι το Κίεβο, τα τεράστια αποθέματα όπλων που κατείχαν οι απλήρωτοι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού και την εκτίναξη της παγκόσμιας ζήτησης όπλων. 

Πιστεύεται επίσης ότι έχει οπλίσει και τις δύο πλευρές του εμφυλίου της Αγκόλας, ενώ τροφοδότησε με όπλα πολέμαρχους και κυβερνήσεις από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μέχρι τη Λιβύη. Ο Ντάγκλας Φάραχ διαβεβαιώνει ότι στις αρχές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και με την έγκριση όλων των πλευρών, ο Βίκτορ Μπουτ μετέφερε με τα αεροσκάφη υλικό και στρατιώτες για λογαριασμό "ενδιάμεσων" του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με την Τατιάνα Στανόβαγια, του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών της Μόσχας, η ρωσική κυβέρνηση φοβάται ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις για τον ρόλο της Μόσχας στις δραστηριότητές του.

Αντιδρά η Ρωσία στην έκδοση του Βίκτορ Μπουτ

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παράνομη έκδοση του Μπουτ είναι το αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου πολιτικής πίεσης που άσκησαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη της Ταϊλάνδης. Η υπόθεση αυτή είναι ένα παράδειγμα ακραίας αδικίας", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σήμερα Τρίτη.

"Η Ρωσία, ως κράτος, θα συνεχίσει να τον υποστηρίζει με όλα τα μέσα", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως από χθες την Κένυα.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, ο Βίκτορ Μπουτ, ως επιχειρηματίας, ντίλερ και μεταφορέας όπλων και ορυκτών, υποστήριξε το καθεστώς του πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ στις προσπάθειες για την αποσταθεροποίηση της Σιέρα Λεόνε και την εξασφάλιση πρόσβασης στα διαμάντια της.

Οι αμερικανικές αρχές διευκρίνισαν ότι ο διαβόητος έμπορος όπλων, στον οποίο στηρίχθηκε ο χαρακτήρας που υποδυόταν ο ηθοποιός Νίκολας Κέιτζ στην ταινία "Κυρίαρχος του Παιγνιδιού", έπεσε στην παγίδα που του έστησαν η DEA (Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ) σε συνεργασία με την αστυνομία της Ταϊλάνδης, αλλά και της Ρουμανίας, της Δανίας και των Ολλανδικών Αντιλλών. 


Πηγή: Enet


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.