Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Η BLACKBIRD ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ. Νέα συμβόλαια σε παλιό πόλεμο


Γύρω στους 225.000 άντρες απασχολούν οι ιδιώτες εργολάβοι με τους οποίους συνεχίζουν οι ΗΠΑ την κατοχή στην Ασία. Ο νέος πρόεδρος αντικατέστησε απλώς με νέες, τις εταιρείες που χρησιμοποιούσε ο προηγούμενος πρόεδρος


Καθώς οι αμερικανοί στρατηγοί σχεδιάζουν την επόμενη φάση στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμα προσλαμβάνει ιδιωτικές εταιρείες παροχής ασφάλειας με ρυθμό τέτοιο που θα έκανε τον Τζορτζ Μπους να κοκκινίζει.


Εξειδικευμένοι είναι οι άντρες των ιδιωτικών εταιρειών -πολλές φορές και πρώην πράκτορας της CIA- και παρέχουν στο στρατό τεχνολογία, πληροφορίες για τους αντάρτες, εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις, ενώ παίρνουν μέρος και σε επιχειρήσεις διάσωσης στρατιωτών.  


Εξειδικευμένοι είναι οι άντρες των ιδιωτικών εταιρειών -πολλές φορές και πρώην πράκτορας της CIA- και παρέχουν στο στρατό τεχνολογία, πληροφορίες για τους αντάρτες, εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις, ενώ παίρνουν μέρος και σε επιχειρήσεις διάσωσης στρατιωτών. Χωρίς δημοσιότητα και συζητήσεις, η κυβέρνηση Ομπάμα αθόρυβα έχει αναθέσει σε εργολάβους σημαντικό τμήμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίων των ανταρτών στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έχουν γίνει ολοένα και πιο εξαρτώμενες από μια νέα γενιά εξειδικευμένων εταιρειών οι οποίες είναι άγνωστες στην κοινή γνώμη, αλλά εκτελούν ζωτικής σημασίας αποστολές των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Εταιρείες όπως οι Blackbird Technologies, Glevum Associates, Κ2 Solutions και άλλες έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια συμβόλαια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να παρέχουν τεχνολογία, πληροφορίες για τους αντάρτες, εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις, καθώς και να παίρνουν μέρος στην διάσωση προσωπικού. Η ευρεία χρήση των ιδιωτικών εταιρειών στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Κέρας της Αφρικής, θα μπορούσε να κάνει το πέπλο της μυστικοπάθειας που περιβάλλει την αμερικανική παρουσία σε εκείνες τις περιοχές πιο σκοτεινό, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο για το Κογκρέσο να τις ελέγξει. 

Ακόμα και στο Ιράκ, όπου οι ΗΠΑ τερμάτισαν και επίσημα τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, η κυβέρνηση Ομπάμα «επεκτείνει ραγδαία» τη χρήση ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, δημιουργώντας «έναν εντελώς καινούριο ρόλο για τους εργολάβους στο πεδίο της μάχης», προειδοποίησε πρόσφατα στο Κογκρέσο ο Μάικλ Θίμπολτ, αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής επιτροπής συμβολαίων εν καιρώ πολέμου (Commission on Wartime Contracting).

Η Blackbird, η οποία είναι επανδρωμένη με στελέχη της CIA, έχει αναλάβει ένα αυστηρώς απόρρητο πρόγραμμα το οποίο στέλνει μυστικές ομάδες σε εχθρικό έδαφος προκειμένου να διασώσουν αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αποκλειστεί εκεί ή που είναι αιχμάλωτοι. Η Glevum διαθέτει ένα μικρό στρατό αναλυτών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ο οποίος παρέχει στον αμερικανικό στρατό εκείνο που η εταιρεία ασαφώς περιγράφει ως «επιχειρήσεις πληροφόρησης και δραστηριότητες επιρροής». Η Κ2 είναι μια άλλη εταιρεία, περιζήτητη για τη διοίκηση μυστικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας SEAL, η οποία πέρσι διέσωσε το πλήρωμα του αμερικανικού εμπορικού πλοίου «Maersk Alabama» από μια συμμορία πειρατών ανοιχτά της Σομαλίας.

 Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιεί κατά κόρον ιδιωτικές εταιρείες διότι, όπως αποκάλυψε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ένας πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων, θέλει έναν οργανισμό που να δίνει αναφορά απευθείας σε εκείνον. «Ολοι γνωρίζουν ότι ο Πετρέους δεν μπορεί να εκτελέσει τη στρατηγική του χωρίς τη συμμετοχή των εταιρειών ασφαλείας» πρόσθεσε. Υπολογίζεται ότι το Πεντάγωνο είχε προσλάβει 225.000 εργολάβους να δουλεύουν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και σε άλλες περιοχές, εκτελώντας καθήκοντα από το να παρέχουν ασφάλεια έως την υποστήριξη των στρατιωτικών βάσεων. 

Οι μυστικές υπηρεσίες, όπως η CIA και η NSA, έχουν καταχωρίσει χιλιάδες απόρρητα συμβόλαια στα οποία κανείς δεν έχει πρόσβαση και αφορούν κάθε στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ σ' όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού «Nation», η Blackwater, η οποία έχει μετονομαστεί σήμερα Xe, έχει δεσμευτεί με συμβόλαιο να στείλει προσωπικό στο Πακιστάν προκειμένου να συμμετέχει σε επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων, κάτι που ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου χαρακτήρισε «εντελώς ψευδές».

Το συμβόλαιο της Blackbird είναι μια αξιοσημείωτη περίπτωση. Η εταιρεία εδρεύει στο Χέρντον της Βιρτζίνια, σε πολύ κοντινή απόσταση από τα κεντρικά γραφεία της CIA. Πολλά από τα κέρδη της εταιρείας προέρχονται από την παράταξη ειδικών ομάδων σε εχθρικό έδαφος προκειμένου να διασωθούν αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Ταλιμπάν ή τις μονάδες της Αλ Κάιντα. Πρόφατα, ο υπουργός Αμυνας Ρ. Γκέιτς διέταξε να κλείσει η διοίκηση Ανάκτησης Προσωπικού (Joint Personnel Recovery Agency) του αμερικανικού στρατού που αναλάμβανε συνήθως τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Αν συμβεί αυτό, η Blackbird πιθανότατα να αναλάβει τις αποστολές διάσωσης, οπότε η απελευθέρωση αιχμαλωτών ή η επαναφορά εγκλωβισμένων αμερικανών στρατιωτών δεν θα είναι πλέον μια στρατιωτική διαταγή, αλλά μια κανονική ιδιωτική επιχείρηση...

Ο ιδιοκτήτης της Glevum Associates, Αντριου Γκάρφιλντ, ένας πρώην βρετανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, με εμπειρία στο αντάρτικο του IRA στη Βόρεια Ιρλανδία, αντέκρουσε την ιδέα ότι όλες οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν την παραμικρή ομοιότητα με την Blackwater, η οποία έγινε συνώνυμο της διαφθοράς και της βίας για μια σειρά περιστατικών που συμπεριελάμβαναν από δολοφονίες αθώων πολιτών μέχρι λαθρεμπόριο όπλων. «Οποτε οι άνθρωποι σκέφτονται τους εργολάβους, τώρα, σκέφτονται την Blackwater», είπε στην Ουάσιγκτον ο Αντριου Γκάρφιλντ, για να συμπληρώσει: «Λοιπόν, εάν προσλάβετε φθηνό υδραυλικό, μην εκπλαγείτε εάν σπάσουν τα υδραυλικά».

Οι πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν έγιναν με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιρειών. Παρά το σκάνδαλο που ξέσπασε με την Blackwater, η οποία κατηγορήθηκε από τη Βαγδάτη για διαφθορά και δολοφονίες πολιτών, ο ιδιωτικοί στρατοί είναι περισσότερο από ποτέ μπλεγμένοι με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Πολίν Νέβιλ-Τζόουνς, παραδέχθηκε ότι υπάρχει «κρίση στο Αφγανιστάν», επειδή οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας παίζουν εκεί χωρίς κανόνες. Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν τους «λειτουργικούς κανόνες και ρόλους που έχουν». Εάν αυτό δεν συμβεί, είπε «κινδυνεύουμε να παραβιάσουμε τη Συνθήκη της Γενεύης». 


Πηγή: Enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.