Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Οι στολές παραλλαγής

Τον Νοέμβριο του 2010,  δημοσιεύθηκε στον τύπο η πληροφορία  της εισαγωγής στον ελληνικό στρατό, στολών παραλλαγής ψηφιακού τύπου ή όπως ονομάζεται στ' Αγγλικά, Digital Camouflage, Digicam. Δεν είναι κάτι νέο, αφού πρώτοι οι Καναδοί  την υιοθέτησαν στο στρατό τους από την 10ετία του '90. Μάλιστα αποτέλεσε μέρος της Νατοϊκής μελέτης για τον στρατιωτικό ιματισμό με τον τίτλο " Ντύσε το στρατιώτη" (Clothe the Soldier) και πρέπει να υπάρχουν στρατιωτικές προδιαγραφές του ΝΑΤΟ για το θέμα.

Σύγχρονη γερμανική παραλλαγή δάσους

Ακόμα πιο παλιά από τον ΙΙο Π.Π. οι Γερμανοί είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν την "πιτσιλωτή" παραλλαγή σε επίλεκτα τμήματα και στη 10ετία επίσης του '90, ο γερμανικός στρατός έβαλε την νέα του μεταπολεμική  πιτσιλωτή παραλλαγή, την "Flecktarn" όπως λέγεται στα γερμανικά. Ίδια φιλοσοφία με μικρές κηλίδες.

Καναδική παραλλαγή δάσους

Η φιλοσοφία του ψηφιακού τύπου, στηρίζεται στην ανάλυση του χρώματος σε μικρά τετραγωνάκια που εμπεριέχονται σε μεγαλύτερες επιφάνειες του ίδιου χρώματος, με ταυτόχρονη ανάμιξη των χρωμάτων, χωρίς  εμφανείς διαχωριστικές γραμμές, "θολώνοντας" δηλαδή, την μετάβαση από το ένα χρώμα στο άλλο. Αυτό δημιουργεί σύγχυση κατά κάποιο τρόπο, στην παρατήρηση και η στολή διακρίνεται πολύ δύσκολα. Ο όρος "ψηφιακή στολή" επικράτησε γιατί χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικό πρόγραμμα για την ανάλυση και σύνθεση των χρωμάτων με την μορφή των τετραγωνιδίων (pixels).


Ψηφιακή παραλλαγή δάσους, Αμερικανών Πεζοναυτών
 Από την αρχή αυτή η στολή προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον, κυρίως στο χώρο των ειδικών δυνάμεων και άρχισε να χρησιμοποιείται απ' αυτές, σε πολλές χώρες. Βέβαια με την τεχνολογία της εποχής έπρεπε να κατασκευασθούν δύο ή τρεις διαφορετικές παραλλαγές, δάσους, ερήμου, αστικού περιβάλλοντος. Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες, με βάση τις προγενέστερες προσπάθειες, έφτιαξαν την δική τους ψηφιακή παραλλαγή, την Marine Pattern, MARPAT, με τον ίδιο τρόπο και άρχισαν να την χρησιμοποιούν από το 2004.


Αμερικανός Πεζοναύτης με στολή ερήμου

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του τύπου στολής είναι ότι αφ' ενός με τον τρόπο που έχει αναλυθεί το χρώμα και αφ' ετέρου με την ειδική ύφανση  τεχνολογίας"Near-infrared signature", που δεν επιτρέπει διαφορετική εκπομπή ακτινοβολίας απ' αυτή του περιβάλλοντος, ανιχνεύεται δύσκολα το βράδυ, από διόπτρες υπερύθρων ακτίνων. Δείτε την διαφορά, στην φωτογραφία που ακολουθεί. Χιτώνιο παλαιού τύπου και παντελόνι ψηφιακού τύπου.Το μεγάλο στοίχημα όμως, ήταν να βρεθεί μία στολή που να έκανε σε όλα τα περιβάλλοντα.




Αυτός ό τύπος παραλλαγής μελετήθηκε πολύ από τον αμερικανικό στρατό, την περίοδο 2002-2004 με πάρα πολλές εργαστηριακές δοκιμές και δοκιμές πεδίου και άρχισε να διανέμεται στο προσωπικό, με το όνομα "Στολή  Παγκόσμιου Πρότυπου Παραλλαγής" (Universal Camouflage Pattern,UCP),  τέλος του 2005 με αρχές του 2006. Μάλιστα θυμάμαι όταν ήμουν στο Αφγανιστάν, την χαρά που έκαναν οι Αμερικανοί συνεργάτες μου, όταν παρέλαβαν αυτές τις στολές, θεωρώντας ότι θα λύσουν το πρόβλημα των πολλών διαφορετικών τύπων στολών! "Μία για όλα", ήταν τότε το σλόγκαν.



Δεν χρειάστηκε πολύ για να καταλάβουμε ότι οι νέες στολές τους, αν εξαιρέσουμε την παρατήρησή τους το βράδυ με νυκτερινές διόπτρες, δεν τους κάλυπταν και τόσο πολύ. Όταν κινούνταν με το φως της ημέρας σε γυμνά υψώματα φαινόντουσαν από χιλιόμετρο μακριά! Ήταν προτιμότερες οι παλιές στολές τους, άρχισαν να γκρινιάζουν.

Universal Camouflage Pattern

Πράγματι όπως μαθεύτηκε πολύ αργότερα,  το χρώμα του νέου τύπου παραλλαγής που είχε τελικά εγκριθεί, ήταν τέταρτο στη σειρά αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή του στρατού τους. Περιέχει ένα γκρι χρώμα αστικού περιβάλλοντος, ένα χρώμα ερήμου και ένα πράσινο, του φύλλου της ελιάς, όπως φαίνεται απ΄την πίσω μεριά. Το χρώμα ανοίγει ή σκοτεινιάζει, ανάλογα με το φως  της ημέρας Ο τύπος της είναι "Urban Track", δηλαδή αστικού περιβάλλοντος, που όμως καλύπτει περιοχές με βλάστηση και ερήμους, λένε!  Δεν έχει καθόλου μαύρο, όπως δεν είχε  και κανένα από τα άλλα υποψήφια μοντέλα, γιατί διαπιστώθηκε ότι το  εντελώς μαύρο χρώμα δεν υπάρχει στο φυσικό περιβάλλον και  τονίζεται περισσότερο όταν το παρατηρείς με διόπτρα υπερύθρων ακτίνων.




Γιατί προτιμήθηκε η τελευταία σε βαθμολογία στολή, δεν έχει βγει στην επιφάνεια ακόμη! Μπορεί ο Wikileaks τελικά κάτι να βγάλει στη φόρα! Η ουσία είναι ότι η στολή UCP, μετά από τέσσερα χρόνια  μάλλον υποβαθμίζεται από τον αμερικανικό στρατό και περισσότερο από τις ειδικές δυνάμεις και αρχίζει μία νέα να προβάλει , ό τύπος της ... πολυχρωματικής παραλλαγής, ή θα έλεγα εγώ, στολής παραλλαγής τύπου "Χαμαιλέων". Οι Αμερικάνοι την ονομάζουν Multicam κι οι Βρετανοί, Multi Terrain Pattern, (MTP). Φαντασθείτε ότι οι Βρετανοί, όντας της παράδοσης, αλλάζουν την στολή τους μετά από 40 χρόνια σχεδόν!

Πηγή


Βασικά, αυτή η νέα στολή που είχε παρουσιασθεί από εταιρία στον διαγωνισμό του 2004, είχε βαθμολογηθεί σαν τρίτη, με έξι χρώματα να περιέχονται στην επιφάνεια της στολής. Υστερούσε σε παραλλαγή περιβάλλοντος ερήμου και σε αστικό περιβάλλον. Η εταιρία προφανώς αναθεώρησε τη μελέτη της, πρόσθεσε άλλο ένα χρώμα, σύνολο επτά και μετά από δύο δοκιμές με τον αμερικανικό στρατό, έγινε αποδεκτή για τα μαχόμενα στρατεύματα κατά προτεραιότητα στο Αφγανιστάν. Αυτοί που τη δοκίμασαν πολύ και πρότειναν πολλές χρήσιμες αλλαγές, ήταν φυσικά οι ειδικές δυνάμεις.





Και η Multicam είναι ψηφιακή και προστατεύει από υπέρυθρες ακτίνες με την τεχνολογία, Near Infrared Signature. Το νεότερο όμως είναι ότι αντανακλά τα χρώματα του περιβάλλοντος τα οποία υπερισχύουν έναντι των άλλων, στο μάτι ενός παρατηρητού. Πως δουλεύει το σύστημα; Με απλά λόγια, το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται μικρή ποσότητα του χρώματος που βλέπει. Το υπόλοιπο καλύπτεται από τον ...εγκέφαλο! Έχουμε αυτή την αδυναμία!

Πηγή

Εδώ λοιπόν γίνεται ένα τρικ. Με τον τρόπο αντανάκλασης των χρωμάτων του περιβάλλοντος επάνω στη στολή, ένας παρατηρητής, βλέπει, αλλά δεν διακρίνει τη διαφορά, γιατί αντιλαμβάνεται  το ίδιο χρώμα παντού. Γεμίζει το μάτι του και συγχέει τη διαφορά. Βασικά δεν βλέπει διαφορά. Έτσι έχουμε την τέλεια στολή παραλλαγής "Μία για όλα"! Στην παρακάτω φωτογραφία, βλέπετε την νέα βρετανική στολή Multi Terrain Pattern αριστερά, που χορήγησε ο βρετανικός στρατός από το 2009. Δεξιά είναι η παλιά στολή ερήμου.




 Κάποτε θυμάμαι το είχαμε συζητήσει με συναδέλφους και το θεωρούσαμε ..επιστημονική φαντασία. Να που ήλθε η στιγμή και έγινε πραγματικότητα. Στο άρθρο που διάβασα, γράφει ότι η νέα ψηφιακή στολή του ελληνικού στρατού, γίνεται με βάση τεχνική προδιαγραφή της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου, (ΔΥΠ) και ότι θα γίνει  σε τρεις  παραλλαγές, δάσους, ερήμου, και αστικού/βραχώδους περιβάλλοντος. Την κατασκευή την έχει αναλάβει το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο. Ήδη την δοκιμάζουν μονάδες των ειδικών δυνάμεων.




Κατ' αρχή είναι πολύ καλό ότι μόνοι μας αναλάβαμε να κάνουμε αυτό το τεράστιο βήμα μπροστά και εύχομαι να πετύχει απόλυτα. Ξέρω ότι υπάρχουν αξιόλογα άτομα στη ΔΥΠ. Με προβληματίζει όμως ότι το βήμα που γίνεται δεν φθάνει στην απόσταση του "Μία για όλα". Γιατί; Αν είναι να γίνει κάτι ας γίνει  άριστο, σύγχρονο στο 100%. Τουλάχιστον για τις ειδικές δυνάμεις. Είμαι βέβαιος ότι αυτές το έχουν προβλέψει και το επιδιώκουν.

Όσο για την ιστορία της στολής παραλλαγής στη χώρα μας, διαβάστε ένα συνοπτικό αλλά κατατοπιστικό άρθρο ΕΔΩ.


Ανιχνευτής


Πηγή: Army Combat Uniform
          CADPAT
          Flecktarn
          MARPAT
          Multicam
          MilitaryCamouflage
          Multi Terrain Pattern
          Universal Camouflage pattern
          US Army Trials





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.