Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ξέρεις κολύμπι;

Εκπαιδευόμενοι Αμερικανοί πεζοναύτες αξιωματικοί εξετάζονται στην ικανότητα κολύμβησης κατά τη διάρκεια σχολείου επιβίωσης στο νερό (Πηγή)
Είναι μια κοινότυπη ερώτηση που για το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων έχει σπουδαία σημασία περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Η κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης αλλάζει απρόβλεπτα και απρόοπτα πολλές φορές. Περισσότερο τραγικά γίνονται τα πράγματα όταν έχει κάποιος να κινηθεί από θάλασσα και τυχαίνει κάτι στραβό, που απαιτεί γρήγορα να πέσει στο νερό ή  αναγκάζεται να πέσει σε νερό.


Εκπαίδευση Αμερικανού στρατιώτη στην κολύμβηση μάχης και επιβίωση στο νερό, με πλήρη φόρτο και οπλισμό. (Πηγή)

Αν είναι προετοιμασμένος για αμφίβια ενέργεια, αναμφίβολα  εφόσον είναι εκπαιδευμένος, θ' ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες και θα έχει σωσίβιο επάνω του. Το θέμα όμως δεν είναι τι κάνεις όταν είσαι προετοιμασμένος, αλλά πως πρέπει να ενεργήσεις σε έκτακτη κατάσταση την οποία ούτε καν περίμενες. Τι θα κάνεις όταν ενώ φοράς πλήρη εξάρτυση και έχεις τον βαρύ φόρτο σου πρέπει να πέσεις στο νερό; Θ' αφήσεις το όπλο σου; Θα τα βγάλεις όλα από πάνω σου; Θα προλάβεις; Πώς θα επιπλεύσεις με τα άρβυλα και τη στολή σου; Αν είσαι πεζοναύτης και χρειασθεί γρήγορα και εσπευσμένα να πέσεις στο νερό από το κατάστρωμα του καραβιού πώς θα πέσεις;

Αμερικανός στρατιώτης Λόχου Αναγνώρισης Μακράς Ακτίνας Δράσης, εκπαιδεύεται στην τεχνική πτώσης στο νερό από ύψος, που προσομοιάζει κατάστρωμα πλοίου (Πηγή)

Όλα αυτά και άλλα πολλά ερωτηματικά έχουν μία .. εύκολη απάντηση με λόγια: Εκπαίδευση! Ναι πράγματι χρειάζεται εκπαίδευση και πολλή πρακτική εξάσκηση για να πετύχεις στον ελάχιστο χρόνο να λύνεις την εξάρτυσή σου μέσα στο νερό, αν δεν προλάβεις πριν πέσεις και να σωθείς. Βασικά, για να ξεκινήσουμε απ' την αρχή πρέπει να μη φοβάσαι το νερό και να ξέρεις τουλάχιστον να επιπλέεις.


Αμερικανίδα πεζοναύτης, εκπαιδεύεται σε πισίνα στην αφαίρεση εξάρτυσης και οπλισμού κάτω από το νερό, στα πλαίσια της εκπαίδευσης επιβίωσης (Πηγή)
Στη συνέχεια ακολουθεί ή πρέπει ν' ακολουθεί η στρατιωτική εκπαίδευση, αφού έχεις επιλεγεί στις ειδικές δυνάμεις, για να μάθεις τις τεχνικές επιβίωσης στο νερό, είτε είναι ποτάμι, είτε λίμνη, είτε θάλασσα.

Εκπαίδευση στις τεχνικές κολύμβησης και επιβίωσης στο νερό με φόρτο  από ζευγάρι  Αμερικανών Πεζοναυτών (Πηγή)
Όπως μαθαίνω, οι Αμερικανοί Πεζοναύτες, έχουν βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Τους ενδιαφέρει άμεσα το θέμα και βέβαια μέσα από την εμπειρία των επιχειρήσεων διαπίστωσαν κενά στην εκπαίδευση που κάλυψαν σε σύντομο χρονικό διάστημα με αλλαγή του προγράμματος εκπαίδευσης.

Εκπαίδευση στην έξοδο από βυθισμένο όχημα ή ελικόπτερο στον  αμερικανικό στρατό  (Πηγή)
Ένα από τα νέα αντικείμενα για παράδειγμα είναι η μέθοδος εξόδου από όχημα όταν πέφτει σε νερό, και είσαι μέσα εγκλωβισμένος με τον οπλισμό σου και τα υλικά σου. Πρέπει να ξέρεις πως θα το κάνεις για να σωθείς. 


Αμερικανός πεζοναύτης μαθαίνει στην πισίνα τεχνική επίπλευσης, χρησιμοποιώντας την μέθοδο  αυτοσχέδιου σωσιβίου με το παντελόνι του, ενώ τ' άρβυλα τα έχει κρεμασμένα στο λαιμό. (Πηγή)

Η έμφαση στην εκπαίδευση δίνεται στο πως να κολυμπάς με το φόρτο σου και τον οπλισμό σου, πως να αφαιρείς την εξάρτυση γρήγορα, πως να πέφτεις στο νερό από ύψος, ενώ έχεις το όπλο σου και την εξάρτυσή σου, όπως και πως να διασώσεις ένα χτυπημένο συνάδελφό σου. Υπάρχει και αξιολόγηση γι' αυτό. Βλέπετε άλλωστε τις φωτογραφίες που μιλούν από μόνες τους.


Εκπαίδευση στη διάσωση πνιγομένου 
Θυμάμαι παλιά ότι όλα αυτά  εμείς τα κάναμε κατά την διάρκεια της θαλάσσιας εκπαίδευσης. Και μια και μιλάμε για Πεζοναύτες, μου έρχονται στη μνήμη στιγμές, που έζησα όταν υπηρετούσα και εγώ σαν Πεζοναύτης την 10ετία του '80.


Έλληνες πεζοναύτες σε θέση εκτέλεσης ασκήσεων σωματικής αγωγής, κατά τη διάρκεια της διέλευσης του αρματαγωγού που τους μεταφέρει από τον ισθμό της Κορίνθου (Πηγή ΓΕΣ/ΔΕΔ)


Ήταν καλοκαίρι και μόλις είχα επιστρέψει  στο Τάγμα, από εκπαίδευση ενός χρόνου με τους Αμερικανούς Πεζοναύτες. Είχα το πλεονέκτημα της γλώσσας, που τότε πολύ λίγοι την γνώριζαν. Ήμουν καλά φορμαρισμένος, με πλούσιες εμπειρίες σε θέματα πρακτικής εξάσκησης και εκπαίδευσης. Είχα και πολύ μεράκι για δουλειά σαν νέος!   Ήταν και η πρώτη μου φορά που υπηρετούσα στους Πεζοναύτες, στις... "νερόκοτες" όπως συνήθιζαν οι Καταδρομείς να τους αποκαλούν ειρωνικά. Ήθελα ν' αποδείξω, πρώτα στον εαυτό μου,  ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα.
Έλληνες πεζοναύτες εκπαιδεύονται στην ανάβαση και κατάβαση από "αράχνη" για την μετεπιβίβαση σε ΑΒΑΚ από αρματαγωγό και αντίστροφα. Η εκπαίδευση διεξάγεται σε ειδική εκπαιδευτική εγκατάσταση σε στρατόπεδο των πεζοναυτών.(Πηγή ΓΕΣ/ΔΕΔ)
Συνέπεσε τότε  η μονάδα να κάνει θαλάσσια εκπαίδευση στα πλαίσια της προετοιμασίας της για άσκηση με το ΠΝ κάπου στο Αιγαίο. Ο διοικητής μας ήταν ένας αυστηρός, αξιωματικός, που πρόσεχε το κάθε τι να γίνεται στην εντέλεια. Όταν σε πλησίαζε δεν άρχιζε με εντολές, αλλά σε ρωτούσε πρώτα πως σκέφτεσαι να κάνεις την δουλειά που είχες αναλάβει εκείνη την χρονική στιγμή. Αν δεν είχες απάντηση άρχιζε το κατεβατό των οδηγιών και εντολών. Αργότερα κατάλαβα γιατί. Ήθελε να μαθαίνει για το επίπεδο γνώσεων του κάθε υφισταμένου του, ανεξάρτητα από βαθμό, την πρωτοβουλία που ανέπτυσσε και την πρωτοτυπία στην υλοποίηση οδηγιών, (στην περίπτωσή μας εκπαίδευσης) που είχαν δοθεί από τον αξιωματικό εκπαίδευσης.

Είχα αναλάβει την εκπαίδευση ενός Λόχου τότε. Ξεκινούσαμε με τους αυτοσχέδιους πλωτήρες, και συνεχίζαμε με κολύμβηση, με κωπηλασία, με αδιαβροχοποίηση υλικών και ναυαγοσωστική. Κάποιοι λίγοι που δεν ήξεραν κολύμπι, έκαναν μάθημα ξεχωριστά. Αφού είδα ότι οι βάρκες δεν ήταν αρκετές  για  όλους, τους μοίρασα σε μικρότερα τμήματα, και παράλληλα κάποιοι έκαναν κολύμπι, άλλοι συσκεύαζαν πλωτήρες, άλλοι αδιαβροχοποίηση κλπ. Δεν καθόταν κανένας πάντως. Όλοι παράλληλα εξασκούνταν και σε συγκεκριμένο χρόνο, άλλαζαν αντικείμενο, με κυκλική εναλλαγή. 

.Εγώ ενθουσιώδης από την εκπαίδευση που είχα περάσει, θεώρησα αυτονόητο να εισάγω "καινά δαιμόνια" και τους έβαλα να πέφτουν από τις βάρκες με εξάρτυση και να προσπαθούν να κολυμπούν με αυτήν ή να την λύνουν μέσα στο νερό. Οι Αμερικανοί από τότε το έκαναν αυτό. Έπαιρνα όμως όλα τα μέτρα ασφαλείας με κολυμβητές, σωσίβια και σχοινιά. 

Ήλθε ο διοικητής κάποια στιγμή να με δει. Παρατήρησε το .."νέο αντικείμενο" και με ρώτησε γιατί  το κάνουμε τη στιγμή που μπορούν να έχουν βγαλμένη την εξάρτυση ή να φορούν σωσίβια σε κάθε περίπτωση. Του εξήγησα αμέσως ότι αυτή η τεχνική γίνεται για απρόβλεπτες καταστάσεις που κάποιος δεν έχει σωσίβιο ή το σωσίβιο έχει καταστραφεί, είναι βράδυ και κανένας δεν μπορεί να δει τι γίνεται. Πρέπει όλοι να μάθουν πως να σώζουν τον εαυτό τους. Όπως ήμουν, του έκανα μια γρήγορη επίδειξη. Ανασήκωσε λίγο τα φρύδια του και μου είπε να τα προβλέπω και "να είναι γραμμένα και στο πρόγραμμα τα νέα αντικείμενα".


Συνεκπαίδευση Αμερικανών και Ελλήνων πεζοναυτών, σε βολές μάχης ταχείας αντίδρασης (Πηγή ΓΕΣ/ΔΕΔ)


Είχαμε και άλλη συνάντηση για το θέμα και με ρωτούσε λεπτομέρειες στα θέματα εκπαίδευσης, αφού είχε διαβάσει μία έκθεσή μου σχετικά με την εκπαίδευσή μου, στην Αμερική. Το δύσκολο αργότερα ήταν να πείσω για την τεχνική ...εγκαταλείψεως πλοίου, δηλαδή πως να πέφτεις στο νερό από το κατάστρωμα. Το καταφέραμε και αυτό αφού το έγραφε ο κανονισμός, που σας έχω ξαναπεί, ο πολύ παλιός, μα επίκαιρος της Στρατιωτικής Φυσικής Αγωγής. Εκεί όλα είναι γραμμένα και βρίσκονται εύκολα. Πάντως οι Πεζοναύτες μου, τα έμαθαν καλά. 

Μετά από χρόνια, πάλι υπηρετούσα στους Πεζοναύτες έτυχε και είχαμε συνεκπαίδευση με τους Αμερικανούς τους  Marines. Αμφίβια εκπαίδευση,  επιβίβαση-αποβίβαση λέμβου,κοντά στην ακτή. Έβλεπαν τότε τους δικούς μας να μπαινοβγαίνουν στο νερό με άνεση χωρίς ίχνος δισταγμού για το βρέξιμο ρούχων και υλικών. Είχαν λάβει καλά τα μέτρα τους. Ένας Αμερικανός εκπαιδευτής, γνωρίζοντας ότι είχα φοιτήσει στο ίδιο σχολείο με αυτόν και ήμουν πιο "παλιός", με πλησίασε με το θάρρος ανθρώπου που μιλάει σε "δικό" του και μου είπε: "Βλέπω δεν φοβούνται καθόλου το νερό! Αλλού, σε άλλα μέρη, έχουν πρόβλημα". Του απάντησα: "Μα εδώ είναι Πεζοναύτες!"  Με κοίταξε λίγο παράξενα, μετά χαμογέλασε καταλαβαίνοντας το υπονοούμενο και απάντησε: "Ναι πράγματι".



Ανιχνευτής












2 σχόλια :

  1. Πολύ καλό το άρθρο σας πλην όμως οι πεζοναύτες παραμένουν ακόμη ΝΕΡΟΚΟΤΕΣ και ΠΑΠΑΚΙΑ.

    ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΛΥΚΑΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά λυκάονακο, βάρα 10 τώρα και φρόνιμα άλλη φορά με τους Πεζονάυτες

      Διαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.