Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αθέατοι στο βυθό!



Αν ρωτήσετε ένα βατραχάνθρωπο τι προτιμάει, να κολυμπήσει τρία μίλια υποβρυχίως ή να έχει ένα "μηχανάκι" να τον  τραβάει και να βγει ξεκούραστος στην ακτή, σίγουρα θα σας πει το δεύτερο. Θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν για πρώτη φορά πριν αρκετά χρόνια, χρησιμοποίησα ένα τέτοιο προωθητή. Έκανα το μισό χρόνο και λιγότερο, να διανύω αποστάσεις κάτω από το νερό, με άνεση και ξεκούραστα. Παλιά με τις "νταλίκες", τα χοντρά πέδιλα δηλαδή, για να καταλαβαίνουν όλοι,  ίδρωνες κυριολεκτικά στο βυθό για να καλύψεις αποστάσεις. Βέβαια είχε και κάτι καλό! Ήταν γερή προπόνηση.



Η τεχνολογία έχει προοδεύσει σ' αυτό τον τομέα σημαντικά. Αυτό που μετράει στις ειδικές επιχειρήσεις και μάλιστα σε αμφίβια διείσδυση,  είναι η ακρίβεια, η ταχύτητα, η αφάνεια και η μυστικότητα στην προσέγγιση μιας ακτής. Αν μειωθεί ο χρόνος κίνησης προς την ακτή,  μεγαλώνει αντίστροφα η  χρονική δυνατότητα παραμονής στην ξηρά, για να εκπληρώσεις άνετα  την αποστολή σου  χωρίς βιασύνη.




Αυτό μπορεί να γίνει, αν διαθέτεις υποβρύχιους προωθητές, ή υποβρύχια "οχήματα" μεταφοράς ,με τα οποία να μπορούν με ασφάλεια και ξεκούραστα να μεταφέρονται οι "βάτραχοι", κάτω από τα κύματα προς την ακτή. Ένα πλεονέκτημα που έχουν  τα υποβρύχια οχήματα, είναι ότι με αυτά, μπορούν πλέον οι βατραχάνθρωποι από μεγάλες αποστάσεις να αφήνουν το πλοίο "μάννα" και να έρχονται  σε κατάδυση  προς την ξηρά, χωρίς να κινδυνεύουν να γίνουν αντιληπτοί. Αθέατοι στο βυθό!




Άλλο είναι ότι και η αποχώρηση από την ακτή,  γίνεται πάλι πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να μην μπορεί εύκολα ο αντίπαλος να σε εντοπίσει. Επίσης αν είναι παγωμένα τα νερά, όσο και αν προστατεύεσαι από στολή και γάντια, τα χέρια σου μουδιάζουν. Στην περίπτωση που διαθέτεις υποβρύχιο όχημα, ο χρόνος παραμονής σε παγωμένο νερό, μειώνεται! Το σημαντικό για μένα πλεονέκτημα, είναι ο φόρτος που μπορείς να μεταφέρεις με αυτά τα μικρά υποβρύχια οχήματα τύπου "μπόμπας" προς την ακτή, όπως ειδικός εξοπλισμός, πυρομαχικά, εκρηκτικά, υλικά επικοινωνιών κλπ. Σου λύνουν τα χέρια.




Μία από τις εταιρίες που κατασκευάζει υποβρύχια οχήματα είναι η STIDD με το σκάφος μάχης πολλαπλού ρόλου ή "Multi Role Combat Craft, MRCC". Είναι η εταιρία που κατασκευάζει τους  υποβρύχιους προωθητές (Diver Propulsion Device, DPD), κατάλληλους για τη μεταφορά ενός "ζευγαριού" βατραχανθρώπων.  




Το σκάφος MRCC, κινείται με μεγάλη σχετικά ταχύτητα στην επιφάνεια και μπορεί στη συνέχεια να καταδυθεί και να πλεύσει προς τον στόχο, με τα όργανα που διαθέτει.Τόσο τα σκάφη, όσο και οι προωθητές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό. Τι εννοώ, μπορείτε να το δείτε στο βίντεο, πιέζοντας τη σύντμηση: "MRCC". 




Το σύστημα πλοήγησης που κατασκευάζει η εταιρία είναι επίσης πολύ καλό το "Recon-Navigation System,RNAV" που διαθέτει σύστημα Doppler Velocity Log (DVL), Global Positioning System (GPS) και  Inertial Navigations System (INS) και μπορεί αυτόματα να μεταπίπτει από το ένα σύστημα στο άλλο, ανάλογα με την κατάσταση, ώστα να ελαχιστοποιεί τα σφάλματα προσδιορισμού θέσης.




Τους προωθητές DPD, που μπορούν να καταδυθούν μέχρι και 80 μέτρα, τους χρησιμοποιούν οι πεζοναύτες Force Recon και οι SBS όπως φαίνεται. Δεν ξέρω για τους SEALs. Αυτοί χρησιμοποιούν ήδη το "SEAL Delivey Vehicle SDV". Πιστεύω ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες προμήθειες.Θα πρέπει όμως εδώ να διευκρινίσω ότι το μεγάλο βάθος δεν μας ενδιαφέρει τόσο όταν χρησιμοποιούμε συσκευές κλειστού κυκλώματος.


SEAL Delivery Vehicle

Τώρα σε ό,τι αφορά τα MRCC, έχω την αίσθηση ότι μάλλον δεν είναι τόσο εύχρηστα. Μία δοκιμή βέβαια, μπορεί να με διαψεύσει. Όποιος ενδιαφέρεται, ξέρει τι πρέπει να κάνει και πώς να έλθει σε επαφή με την εταιρία.




Εκεί που έχει κολλήσει το θέμα, για να σας δώσω και σφαιρική αντίληψη του τι γίνεται τουλάχιστον στα "δυτικά", είναι η κατασκευή, από την εταιρία  Northrop Grumman του μικρού υποβρυχίου ειδικών επιχειρήσεων, που το ονόμασαν "Advanced SEAL Delivery System" και σε ελεύθερη μετάφραση "Σύστημα Μεταφοράς Υποβρυχίων Καταστροφέων". Προσπάθησαν από το 2004 οι Αμερικανοί να το κατασκευάσουν με σκοπό να μπορούν να εκπέμπουν ομάδες SEALs, από πυρηνικά υποβρύχια για εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα ακυρώθηκε γιατί θεωρήθηκε αντιοικονομικό, εκτός από την ζημιά  που έπαθε το πρότυπο κατά τις δοκιμές.   

Ανιχνευτής
Πηγή: SOTECH
         SEAL Delivery Vehicle
         STIDD




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.