Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

"Coela Bellatores". Οι πολεμιστές του καιρού.


" Έχουμε επαφή! Δεχόμαστε πυρά από τυφέκια και αντιαρματικά RPG" γαβγίζει ο περιπολάρχης των Ειδικών Δυνάμεων στον ασύρματο, μιλώντας με το κέντρο επιχειρήσεων. "Αιτούμαι άμεσα, ΕΑΥ (Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη) στο σημείο ελέγχου...  "




Βρισκόμαστε κάπου στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Ο καιρός πολύ άσχημος. Τσουχτερό κρύο και έρχεται καταιγίδα να καλύψει σε λίγο την περιοχή. Οι πιθανότητες αεροπορικής υποστήριξης λιγοστεύουν.

Υπάρχει όμως ένας που διαβάζει τον καιρό μέσα στην περίπολο. Ένας "πολεμιστής του καιρού". Αναλύει όλα τ' απαραίτητα στοιχεία που συγκεντρώνει με τον εξοπλισμό που διαθέτει και αμέσως ενημερώνει τον περιπολάρχη και τον ελεγκτή αέρος(μάχης),που βρίσκεται εκεί, για ένα "παράθυρο" που θα είναι  ανοικτό για λίγο, με σχετικά κατάλληλες καιρικές συνθήκες , για αεροπορική υποστήριξη και αναγνώριση.



 Αυτοί οι χρήσιμοι άνθρωποι, οι πολεμιστές του καιρού, οι "Coela Bellatores", στα λατινικά, όπως είναι το λογότυπό τους, προσκολλώνται σε τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων κατά την ανάληψη αποστολής. Ας πούμε λίγα λόγια για τους μετεωρολόγους των Ειδικών Επιχειρήσεων, τους Special Operations Weathermen, όπως τους λένε στ' Αγγλικά. 




Ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και έχουν ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό έναντι των άλλων συναδέλφων τους μετεωρολόγων. Είναι εκπαιδευμένοι να λειτουργούν σε εχθρικό ή εχθροκρατούμενο περιβάλλον, συνοδεύοντας τμήματα ειδικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις.




Διαθέτουν τα πιο σύγχρονα μέσα για να συλλέγουν, υπολογίζουν και μεταφράζουν τις καιρικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες, μετατρέποντας όλα τα στοιχεία σε επεξεργασμένες πληροφορίες. Έχουν την δυνατότητα να επεξεργάζονται στοιχεία για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, θάλασσες, ποταμούς, έδαφος και να  συντάσσουν  μετεωρολογικές εκτιμήσεις χρήσιμες κατά την σχεδίαση όσο και κατά την διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Το κυριότερο είναι ότι μπορούν να το κάνουν οπουδήποτε και όχι μόνο μέσα στη θαλπωρή κάποιου γραφείου. Συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα είδη ειδικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής υποβοήθησης σε άλλες σύμμαχες χώρες.


Χειρισμός UAV RQ-11B,από μετεωρολόγο ειδικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν για συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων (φωτο Wikipedia)

 Καμία ειδική επιχείρηση δεν ξεκινά αν ο μετεωρολόγος των ειδικών επιχειρήσεων δεν έχει συμμετάσχει στην σχεδίασή της. Ο συνδυασμός μετεωρολόγου και ελεγκτού μάχης ( Combat controller) εγγυάται  την συντονισμένη αεροπορική υποστήριξη στο πεδίο της μάχης.


Εκτόξευση ενός μετεωρολογικού  UAV RQ-11B Raven

Μετεωρολόγοι υπήρχαν ανέκαθεν σε όλους τους  στρατούς. Αλλά  με την ειδικότητα "μετεωρολόγοι ειδικών επιχειρήσεων", εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στην ΠΑ των ΗΠΑ από το 2008. Η έκβαση των επιχειρήσεων στο Ιράκ και περισσότερο στο Αφγανιστάν, οδήγησε στην κάλυψη αυτής της επιχειρησιακής απαίτησης.


Μέτρηση ταχύτητας ρεύματος και βάθους σε ποταμό του Αφγανιστάν από μετεωρολόγους ειδικών επιχειρήσεων για εύρεση πόρου διελεύσεως οχημάτων
Ακριβώς επειδή έχουν την δυνατότητα, με τα μέσα που διαθέτουν, να εκτιμήσουν τις καιρικές συνθήκες σε απομακρυσμένες και αφιλόξενες περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει καν αρχείο πληροφοριών, είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι στο Αφγανιστάν.




Η εκπαίδευσή τους διαρκεί 61 εβδομάδες. Σε γνώσεις δεν υστερούν σε τίποτα έναντι των άλλων συνδέλφων τους μετεωρολόγων. Τουναντίον αποκτούν επιπρόσθετες γνώσεις και επιδεξιότητες προσωπικού ειδικών δυνάμεων.

Ξεκινούν με 2 εβδομάδες στο Σχολείο Επιλογής (Special Operations Weather Selection Course) που βρίσκεται στο Lackland Air Force Base. Εκεί δίνουν τεστ αθλητικά και ενημερώνονται γενικά για την ειδικότητά τους.

Συνεχίζουν με το Βασικό Σχολείο Μετεωρολόγων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Weather Initial Skills Course) στο  Keesler AFB, Missigan, διάρκειας 30 εβδομάδων, όπου προετοιμάζονται συστηματικά για τα καθήκοντά τους. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει βασική, ενδιάμεση και προκεχωρημένη μετεωρολογία, τρόπο σύνταξης μετεωρολογικών αναφορών και χρήση υπολογιστών, δορυφορική μετεωρολογία, αναλύσεις καιρικών φαινομένων, χρήση όλων των μετεωρολογικών οργάνων, τροπική μετεωρολογία, και πρακτική εξάσκηση σε εργαστήριο. Πέραν της έντονης σωματικής αγωγής, είναι το ίδιο σχολείο που διέρχονται όλοι οι μετεωρολόγοι στην αμερικανική ΠΑ.

Μετά την επιτυχή αποφοίτηση από το Βασικό Σχολείο, διέρχονται από εκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων όπως:
  • Βασική εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστού στατικού ιμάντα στο U.S. Army Airborne School, Fort Benning, Ga, για 3 έως 4 εβδομάδες, 
  • Βασικό Σχολείο Επιβίωσης στο U.S. Air Force Basic Survival School, Fairchild AFB, Wash. για 3 εβδομάδες στο οποίο μαθαίνουν να επιβιώνουν σε όλα τα είδη κλιματολογικών συνθηκών και σε θάλασσα, όπως επίσης και τον τρόπο διαφυγής από βυθισμένο πλωτό μέσο ή αεροσκάφος σε περίπτωση ναυαγίου.
  • Προκεχωρημένο Σχολείο Μετεωρολόγων Ειδικών Επιχειρήσεων  στο Special Operations Weather Apprentice Course, Pope AFB, N.C για 13 εβδδομάδες, με έντονη φυσική δραστηριότητα, πολλές ασκήσεις με αντίξοες καιρικές συνθήκες σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ασκήσεις τοπογραφίας, μεγάλες πορείες, τακτική μικρών κλιμακίων, βολές, εκπαίδευση σε εκρηκτικές ύλες και παγιδεύσεις, επικοινωνίες, άλματα με αλεξίπτωτο, αεροκινήσεις με ελικόπτερο, και φυσικά πολλές  μετεωρολογικές αναλύσεις και άλλες εργασίες μέσα σε όλα αυτά.


Όποιοι επιτύχουν, με το τέλος της εκπαίδευσης αυτού του Σχολείου, παίρνουν τον γκρι μπερέ, που αποτελεί το χρώμα των μετεωρολόγων, πάνω στον οποίο είναι το έμβλημά τους.





Η εκπαίδευση όμως δεν σταματά εδώ. Τοποθετούνται στη μονάδα τους όπου για διάστημα 15 μηνών διέρχονται από ένα ακόμη ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, για να καταστούν ικανοί να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, κάτω από την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Μου φαίνεται καλή ιδέα να το κοιτάξει κάποιος περισσότερο, ειδικά από την 31 ΜΕΕΔ.

Ανιχνευτής

           USAF Fact Sheet
           USSOCOM




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.