Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ο Tempora, O Mores



Τελευταία οι Special Forces και οι SEALs ανησυχούν! Όχι τόσο για τον εχθρό, αλλά για κάτι άλλο, πρωτόγνωρο, για το οποίο δεν έχει γίνει συστηματική "αναγνώριση" και "δοκιμή".

Πληροφορίες που προέρχονται από το Πεντάγωνο, αναφέρουν για την διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σχετικά με την κατάταξη ομοφυλοφίλων στο στράτευμα. Πολλά ακούγονται, αλλά οι επιτελείς δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες θέσεις. Έχει συγκροτηθεί ειδική επιστημονική επιτροπή για να εξετάσει όχι μόνο αν θα υλοποιηθεί το μέτρο, αλλά και πώς θα υλοποιηθεί!

Το μέτρο αυτό "αγγίζει" και την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ. Οι πρώτες αντιδράσεις φαίνεται να είναι αρνητικές, στο χώρο των ειδικών δυνάμεων. Στο  στρατό ξηράς, υποστηρίζουν ότι  θα πάρει πολύ χρόνο, για να συνηθίσουν όλοι τις νέες διατάξεις του  στρατιωτικού κανονισμού περί ομοφυλοφίλων, όπως έγινε κάποτε  και με την είσοδο γυναικών. 

Κατ' αρχήν πρέπει να συνταχθούν οι διατάξεις για την συγκεκριμένη περίπτωση που να περιγράφουν με σαφήνεια το τι επιτρέπεται  και το τι απαγορεύεται σε σχέση με συμπεριφορά, ενδιαίτηση και καθημερινές σχέσεις στις μονάδες. Επίσης θα πρέπει να μελετηθεί πως θα επηρεασθεί η κατάταξη, η στρατολόγηση, το ηθικό και η μαχητική ικανότητα των μονάδων.

Οι ειδικές δυνάμεις θεωρούν ότι  θα έχει επίπτωση στο ηθικό του προσωπικού τους, που μέχρι σήμερα ακολουθεί μία πιο συντηρητική στάση στην αντιμετώπιση του θέματος. Ακόμη και για τους "έγχρωμους" σήμερα στον 21ο αιώνα, υπάρχει επιφυλακτικότητα μεταξύ των  "λευκών" συναδέλφων τους να τους αποδεχθούν , πόσο μάλλον για τους ομοφυλόφιλους, όταν επίσημα θ' ανοίξουν οι "πόρτες" για να μπουν στον χώρο. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν δηλώσεις παλαιών που ανεπίσημα έχουν διηγηθεί περιπτώσεις ομοφυλοφίλων σε μονάδες των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι ήταν μυώδεις, ψύχραιμοι και αντιμετώπιζαν τις πολεμικές αποστολές όπως όλοι οι άλλοι. Είναι αλήθεια; Ποιός ξέρει.




Οι SEALs αντιμετωπίζουν την κατάσταση πιο φιλοσοφημένα! Αν κάποιος μπορεί ν' αντέξει την σκληρή εκπαίδευση, την σπαρτιατική διαβίωση και ν' αντιμετωπίζει τον εχθρό χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στους συναδέλφους του, δεν τους ενοχλεί ποιές  σεξουαλικές  προτιμήσεις έχει, αρκεί να εφαρμόζει πιστά τους στρατιωτικούς κανονισμούς. Βέβαια εκφράζουν και την άποψη ότι δεν είναι και πολλοί αυτοί που θα μπορούσαν να πετύχουν όλα τα παραπάνω.

Στο χώρο των ειδικών δυνάμεων, οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι "χειριστές" (operators) όπως  ονομάζουν τους κομάντος στην ορολογία τους  οι Αμερικανοί, απαιτεί στενούς δεσμούς  μεταξύ του προσωπικού με μεγάλα διαστήματα διαβίωσης κατά ομάδες σε απομονωμένες περιοχές. Είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ'όψη πριν από οποιαδήποτε κίνηση, υποστηρίζουν επιτελείς των ειδικών δυνάμεων.

Υπάρχει όμως και μια άλλη προσέγγιση του θέματος. Δεν έχει γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί πόσοι είναι οι ομοφυλόφιλοι που υπηρετούν σήμερα στο στρατό και πιο συγκεκριμένα στις ειδικές δυνάμεις. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε το αποτέλεσμα. Αν επιτραπεί τελικά σε ομοφυλόφιλους, γιατί να αποκλείονται οι γυναίκες; Ερωτήματα που απασχολούν και ενοχλούν αρκετούς στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. 

Επίσημα οι διοικήσεις δεν έχουν πάρει ακόμη θέση και απλά δηλώνουν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στην αλλαγή της πολιτικής που έχει διατυπώσει επί του θέματος,  ο Αμερικανός ΥΕΘΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς (Robert M.Gates). 




Εκεί που υπάρχει μεγάλη αντίσταση πάντως, είναι το σώμα των πεζοναυτών. Πάνω από το 60% των πεζοναυτών πιστεύει, σε έρευνα που έγινε, ότι η είσοδος ομοφυλοφίλων σε μονάδες τους, θα επιδράσει αρνητικά στο ηθικό και στη μαχητική τους ικανότητα.

Η πιο σωστή κίνηση  θα είναι να μην αλλάξει τίποτα, όσο υπάρχουν θέατρα επιχειρήσεων και εμπόλεμες καταστάσεις, γιατί σίγουρα δεν θα κάνει καλό, δήλωσε ένας έμπειρος "χειριστής" των ειδικών δυνάμεων.

Τώρα θα μπορούσα να πώ ότι για να τεκμηριώσεις κάτι και να το δεχθείς ή να το απορρίψεις, πρέπει να το δοκιμάσεις και να το αξιολογήσεις. Κατ' αρχήν μία ρητορική ερώτηση που βγαίνει αυθόρμητα είναι γιατί εδώ και τόσα χρόνια έχουν αποκλεισθεί από το στρατό οι ομοφυλόφιλοι; Υπάρχει εμπειρία παλαιοτέρων που τους οδήγησε σε αυτό το μέτρο; Ποιά είναι αυτή η εμπειρία; 

Αν στα πλαίσια των ίσων δικαιωμάτων υπάρχει η ανάγκη κατάταξης εθελοντών ομοφυλοφίλων, ας συγκροτηθεί πειραματικά μονάδα με τέτοιο προσωπικό, να εκπαιδευθεί κατάλληλα και να δοκιμασθεί στην πράξη και στο πεδίο της μάχης. Ανάλογα με το τι θα προκύψει, αποφασίζεται η συνέχεια. Εκτός αν θέλουν να "βολεύονται" σε διοικητικές θέσεις, στα "μετόπισθεν" μόνο!

Ο Tempora, O Mores

Ανιχνευτής










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.