Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η κλιμάκωση του ΡΚΚ


Το PΚΚ κλιμακώνει τον πόλεμο


Επίθεση Κούρδων ανταρτών σε φυλάκιο
Τουρκικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη μεθόριο

AFP, A.P., Reuters


    Ο μεσαίας έντασης πόλεμος ανάμεσα στο κουρδικό ΡΚΚ και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιστρέφει στο προσκήνιο μετά τη νυχτερινή επίθεση Κούρδων ανταρτών σε τουρκικό φυλάκιο, που κόστισε τη ζωή εννέα Τούρκων στρατιωτών, στις 19 Ιουνίου 2010, και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ. Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι έκανε χρήση των νέων μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών συστημάτων ισραηλινής κατασκευής heron, προξενώντας ειρωνικά σχόλια από την πλευρά των Κούρδων.

«Η Τουρκία πάντα έλεγε ότι το ΡΚΚ στηρίζεται από το Ισραήλ, για να κερδίσει τη συμπάθεια των ισλαμικών χωρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Tύπου του κουρδικού ΡΚΚ Αχμέντ Ντενίς. «Σήμερα παραδέχονται ότι εκείνοι είναι που υποστηρίζονται από το Ισραήλ. Αυτή η παραδοχή δείχνει τη χρεοκοπία της τουρκικής πολιτικής», πρόσθεσε ο Ντενίς, εκτιμώντας ότι «αν το Ισραήλ και η αμερικανική κυβέρνηση δεν υποστήριζαν την τουρκική κυβέρνηση, η Αγκυρα δεν θα μπορούσε να πολεμήσει το ΡΚΚ ούτε λεπτό».

    Στο εσωτερικό της Τουρκίας πληθαίνουν οι απορίες σχετικά με τη χρονική στιγμή την οποία έχει επιλέξει το ΡΚΚ για να κλιμακώσει τη δράση του. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι αντάρτες «θα πνιγούν στο αίμα τους» και απευθύνθηκε στους μετριοπαθείς Κούρδους υποστηρίζοντας ότι το ΡΚΚ δεν επιθυμεί να επιτύχουν οι φιλοκουρδικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Η «δημοκρατική πρωτοβουλία», όπως ονομάζονται τα ανοίγματα του Ερντογάν προς την κουρδική κοινότητα της Τουρκίας, έχει δεχθεί τα πυρά του κεμαλικού κατεστημένου, ενώ το ελεγχόμενο από τους κεμαλιστές συνταγματικό δικαστήριο απαγόρευσε το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα κατηγορώντας το για δεσμούς με το ΡΚΚ.

   Σύμφωνα με ανακοινώσεις του τουρκικού στρατού, 37 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες. Αγνωστες είναι οι απώλειες μεταξύ των ανταρτών, εντός και εκτός τουρκικού εδάφους.

Δεν έγιναν αντιληπτοί

    Μεγάλος αριθμός ανταρτών, από 60 ώς και 120, έλαβαν μέρος στην επίθεση πριν από 13 ημέρες,  στο τουρκικό φυλάκιο στην περιοχή Σεμντινλί, στα σύνορα Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν. Το γεγονός ότι τόσο μεγάλος αριθμός μπόρεσε να φθάσει στην περιοχή χωρίς να γίνει αντιληπτός οδήγησε ορισμένους να υποθέσουν ότι μπορεί οι ΗΠΑ να μην προσέφεραν κρίσιμες πληροφορίες στην Τουρκία. Ο Τούρκος αντιστράτηγος δήλωσε ότι η επιτυχημένη συνεργασία Τουρκίας - ΗΠΑ στον τομέα των πληροφοριών συνεχίζεται κανονικά. Επειτα από μάχη, οι αντάρτες έφυγαν με κατεύθυνση το Ιράκ, ενώ ακολούθησαν τουρκικές επιχειρήσεις στις συνοριακές περιοχές.

    
   O Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος, μίλησε για χρεοκοπία της πολιτικής του Ερντογάν, ζήτησε πρόωρες εκλογές και κήρυξη καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης στην κατοικούμενη κυρίως από Κούρδους νοτιοανατολική Τουρκία.

http://news.kathimerini.gr


Η προσβολή της Νατοϊκής Βάσης


talibanΑνταρτικές δυνάμεις των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ έξω από στο Τζαλάλαμπαντ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, οι ανάρτες επιτέθηκαν με παγιδευμένο αυτοκίνητο ενώ εξαπέλυσαν ρουκέτες κατά της βάσης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ΝΑΤΟικές απώλειες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν στην επίθεση συμμετείχαν έξι βομβιστές αυτοκτονίας.

 Η επίθεση πραγματοποιείται μια μέρα μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις που έκανε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους.
Ο στρατηγός Πετρέους προέβλεψε κλιμάκωση της βίας από πλευράς των Ταλιμπάν, τους επόμενους μήνες. Όσο για την απομάκρυνση των στρατευμάτων, τόνισε πως στην αρχή κάθε αποχώρηση είναι δύσκολη, αλλά μετά η κατάσταση εξομαλύνεται.

Σύμφωνα με το BBC, σε υπόμνημά του προς την ειδική επιτροπή της Γερουσίας, ο στρατηγός Πετρέους περιέγραψε ως «εύθραυστη» την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τους αντάρτες ως «ευπροσάρμοστους» στις αλλαγές και «αισιόδοξους» ό,τι θα επιτύχουν τα σχέδιά τους, ιδίως στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πηγή: The Insider


Μάχη σώμα με σώμα

Με ευχάριστη έκπληξη είδα, ξεφυλλίζοντας το τεύχος της Στρατιωτικής Επιθεώρησης Μαϊου-Ιουνίου 2010, ότι μεταξύ των άλλων είχε ένα εκτενέστατο άρθρο για την μάχη σώμα με σώμα, μετάφραση από αμερικανικό εγχειρίδιο εκστρατείας που ασχολείται με το θέμα Combatives. Την εργασία την εκπόνησε ο Υπλγος(ΠΖ)  κ. Κουκάκης, που εκτιμώ ότι είναι Καταδρομέας. Του αξίζουν συγχαρητήρια που επανέφερε στην επιφάνεια ένα τόσο ...παρεξηγημένο ή καλύτερα άγνωστο αντικείμενο για πολλούς.



 Δεν με... εξέπληξε όμως  αυτό που διάβασα για την αναβάθμιση του αντικειμένου το 1995, στους Αμερικανούς Rangers από το διοικητή του 2ου Τάγματος, τον τότε Αντισυνταγματάρχη Στάνλευ Μακ Κρύσταλ! Ξέρετε ποιός είναι! Ο διοικητής της ISAF που απομάκρυνε ο Ομπάμα! Περίμενα ότι ένας τέτοιος Καταδρομέας θα το είχε και αυτό υπ' όψη του.

Η πάλη σώμα με σώμα είναι, κατά την άποψή μου που στηρίζεται στη εμπειρία, ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα ατομικής εκπαίδευσης ενός μαχητού, σε συνδυασμό και με την χρήση του τυφεκίου σαν αγχέμαχο όπλο, δηλαδή της λογχομαχίας. Η μάχη σε στενή επαφή με τον αντίπαλο, ανέκαθεν απασχολούσε και απασχολεί σε όλους τους στρατούς, την στρατιωτική εκπαίδευση. Όσοι δεν πείθονται, είτε φοβούνται, όντας αγύμναστοι, είτε είναι αδαείς, του τι σημαίνει πεδίο μάχης. Αναγκαία εκπαίδευση κυρίως για τις μονάδες πεζικού, που έχουν φυσική επαφή με το αντίπαλο. Απαραίτητη και σημαντικότατη εκπαίδευση για τις ειδικές δυνάμεις, που η στενή εμπλοκή και η φυσική επαφή με τον αντίπαλο είναι αναμενόμενη και κυρίως την νύκτα. Πάντοτε το πίστευα και το έκανα πράξη στις μονάδες που υπηρέτησα.

Ο εθισμός στην σωματική συμπλοκή, στη θέα της λόγχης ή του στιλέτου και στην τεχνική εκπαίδευση της ορθής χρησιμοποίησης τους,  δημιουργεί στο μαχητή το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και επιτυγχάνει τον έλεγχο του φόβου, του ενστικτώδους φόβου ενός ανεκπαίδευτου, αντιμέτωπου με ένα αποφασισμένο αντίπαλο οπλισμένου με τέτοια όπλα, σε καταστάσεις που δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή πυρών.

Ξέρω πολύ καλά, ότι υπάρχει ένας παλιός, αλλά κατά τη γνώμη μου εξακολουθεί να είναι επίκαιρος, στρατιωτικός κανονισμός, με τον τίτλο "Στρατιωτική Φυσική Αγωγή" σε δύο τόμους. Ο δεύτερος τόμος αφιερώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του στο θέμα της στρατιωτικής αυτοάμυνας, όπως την αποκαλεί. Ομοίως υπάρχει ένας άλλος παρόμοιος που μαζί με τις ασκήσεις ακριβείας , αφιερώνει ένα τμήμα και στην λογχομαχία.Τους έχετε διαβάσει; Εκτιμώ ότι ήλθε ο καιρός να ενοποιηθούν, από στελέχη που αγαπούν το αντικείμενο, όπως ο Υπλγος Κουκάκης. Θέλω να πιστεύω ότι στις ειδικές δυνάμεις ασχολούνται σοβαρά με το θέμα, αλλά θα πρέπει να επιδιώξουν το καλύτερο, αν θέλουμε μαχητές με την κυριολεξία του όρου!

Η παρουσίαση του αντικειμένου στο τεύχος της Στρατιωτικής Επιθεώρησης είναι πράγματι μία πολύ καλή κίνηση. Θα ήταν καλύτερη όμως, αν προχωρούσε στην αναθεώρηση και βελτίωση των σχετικών  στρατιωτικών κανονισμών και το κυριότερο στην υλοποίηση σε σωστές βάσεις, στην στρατιωιτική  εκπαίδευση!
Σας χαιρετώ καταδρομικά,

    Ο Ανιχνευτής



Ανατολικό Κουρδιστάν

Ιρανικός στρατός εισβάλλει σε χωριά του Ανατολικού Κουρδιστάν




Το HRK (Δυνάμεις του Ανατολικού Κουρδιστάν) οργάνωσαν ενέδρα : τέσσερεις Πέρσες νεκροί 

   Οι αντάρτες του HRK(Δυνάμεις του Ανατολικού Κουρδιστάν), το στρατιωτικό σκέλος του PJAK(Party of Free Life of Kurdistan), εκδήλωσαν επίθεση, στα πλαίσια της εβδομάδας "Πάλη και Ελευθερία", Κατά την επίθεση , τέσσερις Ιρανοί σκοτώθηκαν

   Σύμφωνα με την συνέντευξη τύπου που έδωσε το HRK το περασμένο Σάββατο, δύο αυτοκίνητα Ιρανών εθνοφρουρών, έπεσαν σε ενέδρα ημέρας, που είχε οργανωθεί από Κούρδους μαχητές στην περιοχή του Χιουραμάν. Η συμπλοκή ,διάρκειας μόνο 3 λεπτών, είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Ιρανών και την λαφυραγώγηση τριών Καλάσνικοφ. Δεν υπήρξαν απώλειες από πλευράς Κούρδων μαχητών. Μετά την συμπλοκή,  οι Ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, άρχισαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

   Οι Ιρανοί αναπτύσσουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, ελέγχουν δρομολόγια και οργανώνουν κινητούς σταθμούς ελέγχου και φυλάκια .Προετοιμάζονται επιχειρήσεις στο Τσάχο,Νταλάχο,Χιουραμάν και Μεριβάν, ενώ επανδρώνονται πρώην σταθμοί της χωροφυλακής, με στρατιωτικές μονάδες. Οι κάτοικοι υποχρεωτικά στρατολογήθηκαν και ανέλαβαν την φύλαξη των χωριών τους.

   Οι Ιρανοί προχώρησαν σε βομβαρδισμό με όλμους και πυροβολικό  αφγανικών χωριών της περιοχής Ζίνερε και Καντίλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Η περιοχή Ζίνερε που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών, βομβαρδίζεται ακατάπαυστα για πέντε συνεχόμενες ημέρες, ενώ ιρανικά ελικόπτερα υπερίπτανται και ελέγχουν την περιοχή.


   Η κατάσταση στα σύνορα του  Ανατολικού Κουρδιστάν γίνεται βαρύτερη.
 




Η επίθεση των Ταλιμπάν





Επίθεση Ταλιμπάν σε βάση ξένων δυνάμεων στην Τζαλαλαμπάντ

Αφγανοί Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε μια βάση των ξένων στρατευμάτων στην Τζαλαλαμπάντ σήμερα Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι, ωστόσο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για απώλειες.

Τοπικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF), η οποία τελεί υπό την διοίκηση του NATO, ανέφεραν ότι η επιδρομή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη στη βάση, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στην μεθόριο με το Πακιστάν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

AΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-AΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ!

Ένας Ιταλός δημοσιογράφος που έζησε 2 μήνες μαζί με Αμερικανούς πεζοναύτες, στο Αφγανιστάν, αποθανάτισε κάποιες σκηνές που έζησε  και διηγείται τις εντυπώσεις του. Δείτε το, πατώντας τον σύνδεσμο παρακάτω και κάντε όποια σκέψη θέλετε. Είσθε ελεύθεροι και ασφαλείς!

http://www.time.com/time/audioslide/0,32187,1999551,00.html
 
                  Ο Ανιχνευτής

Αφγανιστάν. Η "Σαουδική Αραβία του λιθίου"

-->
Τροφή σε νέες θεωρίες συνωμοσίας αναμένεται να δώσει η αποκάλυψη ότι το υπέδαφος του Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε μεταλλευτικά κοιτάσματα. Σύμφωνα με αμερικανούς γεωλόγους η εμπορική αξία των αναξιοποίητων κοιτασμάτων ανέρχεται στο $1 τρις!




Υπόμνημα του Πενταγώνου σημειώνει ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να γίνει η «Σαουδική Αραβία του λιθίου». Το λίθιο χρησιμοποιείται ως βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών για φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Εκτός από το λίθιο, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα σιδήρου, χαλκού και χρυσού. Εάν γίνει σωστή εκμετάλλευση, τότε η οικονομία του Αφγανιστάν θα τονωθεί σε σημαντικό βαθμό, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί.

«Υπάρχει εκπληκτική δυναμική στον τομέα αυτόν», δήλωσε ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM) και τώρα διοικητής της ISAF.

Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνες για τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν το 2006. Οι Αμερικανοί γεωλόγοι χρησιμοποίησαν στοιχεία που είχαν συλλέξει Ρώσοι επιστήμονες κατά την διάρκεια της εισβολής του Σοβιετικού στρατού στην δεκαετία του '80


Πηγή: DAILY MAIL


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


afghanistan-soldier-killedΜε 79 νεκρούς μέσα σε τρεις εβδομάδες, ο Ιούνιος είναι ο αιματηρότερος μήνας των τελευταίων οκτώμισι χρόνων για τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, μετά την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι άλλοι τέσσερις στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Τετάρτη.

Μόνο σε μιά ημέρα, δέκα στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν στη χώρα. Έξι από εκρήξεις βομβών, ανταλλαγές πυρών και δυστυχήματα, και άλλοι τέσσερις σε ατύχημα με το όχημά τους, ανακοίνωσε η ISAF.

Το 2009 ήταν η αιματηρότερη χρονιά για τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν από το 2001 ως σήμερα. Χαρακτηριστικά τη χρονιά αυτή είχαν χάσει τη ζωή τους 76 ξένοι στρατιώτες των Ιούλιο, 77 τον Αύγουστο και 74 τον Οκτώβριο.

Ήδη τους πρώτους έξι μήνες του 2010 έχουν χάσει τη ζωή τους 299 στρατιώτες και με αυτόν τον ρυθμό προβλέπεται πως το 2010 θα είναι η χειρότερη χρονιά από πλευρά απωλειών για τα ξένα στρατεύματα στη χώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα icasualties.org.

Πηγή: The Insider


Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Τα λάφυρα των Κούρδων

Τουρκικά λάφυρα στα χέρια Κούρδων ανταρτών


Ο Κουρδικός Απελευθερωτικός Στρατός (HPG) ανήρτησε στο διαδίκτυο φωτογραφία και τους τύπους των όπλων που κατέλαβαν οι Κούρδοι αντάρτες, κατά την επίθεσή τους στο συνοριακό φυλάκιο Γκεντίκτεπε (Gediktepe), του τάγματος Τεκελί, κοντά στο τριεθνές Τουρκίας-Ιράν-Ιράκ, την 19η Ιουνίου 2010.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα όπλα που πήραν οι αντάρτες, αφού κατέλαβαν το φυλάκιο, έκαναν μάχη επί πέντε ώρες με ενα ενισχυμένο τάγμα, αφήνοντας πίσω τους 12 νεκρούς και 19 τραυματίες στρατιώτες, είναι τα εξής:

- HK 33 E 5.56X45
- MELEZ: Αριθμός Μητρώου T 0624-01, L 0019210
- MELEZ ÇİFTKOL: Αριθμός Μητρώου T 0624-02, L 00 9586
- MELEZ: Αριθμός Μητρώου T 0624-01, L 0019164
- MG3: Αριθμός Μητρώου 22726, MKE 5/982
- MG3: Αριθμός Μητρώου 11548, MKE 5/975
- MG3: Αριθμός Μητρώου 11537, MKE 5/975

Επί πλέον οι αντάρτες πήραν μαζί τους μια θερμική κάμερα προσαρμοσμένη σε Α-4, μια θερμική κάμερα σε τρίποδα και μια νυχτερινή διόπτρα. Επίσης οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν επί τόπου ένα βαρύ πολυβόλο Α-4 καθώς και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών που δεν μπορύσαν να μεταφέρουν μαζί τους κατά την αποχώρησή τους.
ANF NEWS AGENCY

www.infognomonpolitics.blogspot.com


Περισσότερες φωτογραφίες :







"Κουράστηκαν και οι Ταλιμπάν από τον πόλεμο"

 
talibanXΟ νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν έχουν κουραστεί από τον πόλεμο, ένα στοιχείο που επιτρέπει να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή διαλόγου.

"Όλες οι πληροφορίες που λαμβάνουμε δείχνουν ότι όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος από τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων και των Ταλιμπάν", δήλωσε ο Μιστούρα σε συνέντευξή του που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η νορβηγική εφημερίδα  Aftenposten.  


 "Δεν θα κερδίσουν ποτέ. Ποτέ δεν θα πάρουν τον έλεγχο της χώρας και το ξέρουν. Η λύση είναι αλλού και αυτή είναι ο διάλογος", πρόσθεσε.

 Ο σουηδός διπλωμάτης που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Αφγανιστάν στις 13 Μαρτίου αντικαθιστώντας τον Νορβηγό Κάι 'Ειντε, δεν ανέφερε άλλα στοιχεία για σχέδιά του, όπως μια ενδεχόμενη συνάντηση με τους Ταλιμπάν.

"Όταν τέτοιες συνομιλίες με τους Ταλιμπάν αρχίσουν, δεν θα το δείτε γιατί θα είναι μυστικές, εμπιστευτικές, κρυφές από την αρχή. Αυτά τα πράγματα δεν διεξάγονται στο πλαίσιο μιας σύσκεψης. Ωστόσο είναι απαραίτητο γιατί όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος", είπε.

     Πηγή: The Insider  "Κουράστηκαν και οι Ταλιμπάν από τον πόλεμο"


afghanistan-3_1483611i_thumb307_Η κατάσταση στο Αφγανιστάν «προχωρά», όμως ο πόλεμος είναι «πιο σκληρός και πιο αργός απ' ότι αναμενόταν», δήλωσε πρόσφατα, ο διευθυντής της CIA, Λέον Πανέτα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Είναι μία «βίαιη μάχη. Σημειώνουμε προόδους. Όμως (ο πόλεμος) είναι πιο σκληρός και πιο αργός απ' ότι αναμενόταν», δήλωσε ο Πανέτα. Ο Πανέτα επέμεινε ότι «το ερώτημα κλειδί είναι να μάθουμε αν οι Αφγανοί δέχονται να αναλάβουν την ευθύνη» της μάχης κατά των ανταρτών, μόλις τα ξένα στρατεύματα εγκαταλείψουν τη χώρα.

Εξάλλου ο νέος διευθυντής της CIA επεσήμανε ότι το Ιράν διαθέτει αρκετό ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιο, ώστε να «κατασκευάσει δύο πυρηνικά όπλα». «Πιστεύουμε ότι διαθέτουν αρκετό ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιο για να κατασκευάσουν δύο όπλα», δήλωσε. Ενώ πρόσθεσε: «Θα τους πάρει σίγουρα ένα χρόνο (να κατασκευάσουν μία βόμβα) και ακόμα έναν για να αναπτύξουν ένα λειτουργικό σύστημα χρήσης αυτού του όπλου».




Πηγή:  The Insider CIA: «Σκληρός» ο πόλεμος στο Αφγανιστάν

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ο Ελεύθερος Σκοπευτής!!




To τυφέκιο L115Α3.(Πηγή)
Ένα νέο ρεκόρ απόστασης επετεύχθη πρόσφατα στο Αφγανιστάν, αφού Βρετανός ελεύθερος σκοπευτής έπληξε τον στόχο του σε απόσταση άνω των 2.700 μέτρων!

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Κρεγκ Χάρισον, δεκανέα του Βασιλικού Ιππικού, επίλεκτη μονάδα του βρετανικού Στρατού, ο οποίος εξουδετέρωσε δυο Ταλιμπάν πολυβολητές με συνεχόμενες βολές, αν και η απόσταση ήταν πολύ μεγαλύτερη από το δραστικό βεληνεκές του όπλου του. 

Σύμφωνα με την μαρτυρία του, η πρώτη βολή βρήκε τον χειριστή του πολυβόλου ΡΚΜ στην κοιλιακή χώρα και τον διαπέρασε σκοτώνοντάς τον. Ο δεύτερος που πήρε την θέση του στον χειρισμό του πολυβόλου βρέθηκε και αυτός στο στόχαστρο και η δεύτερη βολή τον βρήκε στο πλάι σκοτώνοντας τον και αυτόν.

Η ακριβής απόσταση μεταξύ του ελεύθερου σκοπευτή και του στόχου μετρήθηκε από αποστασιόμετρο GPS 8.120 πόδια (1, 54 μίλια ή 2.706 μέτρα). Η βολίδα, διαμέτρου 8,59 χλστ. (0.338 Lapua) χρειάστηκε 3 δευτερόλεπτα για να φτάσει στον στόχο της.

Φαίνεται ότι η επιτυχία αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο προδιαγεγραμμένη, αφού το ίδιο άτομο, πριν μερικές εβδομάδες είχε δεχθεί σφαίρα Ταλιμπάν που αν και διαπέρασε το κράνος του, από θαύμα εξοστρακίστηκε μακριά από το κρανίο του. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έσπασε και τα δυο του χέρια σε μια έκρηξη από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο, γύρισε στην Αγγλία για θεραπεία, και μετά από 6 εβδομάδες στον γύψο, επέμενε να επιστρέψει στην ενεργό δράση, υποστηρίζοντας ότι οι ικανότητές του ως ελεύθερου σκοπευτή δεν είχαν επηρεαστεί. 

Το περιστατικό συνέβη ενώ άλλα μέλη της ομάδας του Χάρισον δέχονταν επίθεση από Ταλιμπάν, και όπως τόνισε ο ίδιος, οι δυο πολυβολητές Ταλιμπάν ήταν πολύ άτυχοι καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές ώστε παρά την απόσταση να έχει ξεκάθαρο οπτικό πεδίο.

Η ημερομηνία ήταν πέρυσι το Νοέμβριο αλλά το περιστατικό αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όπλο που του είχε χορηγηθεί ήταν ένα L115A3, το οποίο είναι πιστοποιημένο για βολές μέχρι τα 1640 μέτρα, με ικανότητα μόνο «πυρών παρενόχλησης» πέρα από αυτή την απόσταση. 

Ο Χάριστον επέβαινε σε ανοιχτού τύπου τεθωρακισμένο όχημα αναγνώρισης Jackal, μέσα από το οποίο έστησε το τυφέκιό του και ρύθμισε τα σκοπευτικά του. Ο οδηγός του οχήματος Κλιφ Ο’Φάρελ ενέργησε ως παρατηρητής με έτερη διόπτρα βοηθώντας τον Χάρισον να εστιάσει στους στόχους του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ απόστασης το κατείχε ένας Καναδός ελεύθερος σκοπευτής, και πάλι στο Αφγανιστάν, όταν σκότωσε έναν έναν ένοπλο της Αλ Κάιντα σε απόσταση 7.972 (2.657 μέτρα) τον Μάρτιο του 2002. 

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τον Δεκανέα του Βασιλικού ελαφρού πεζικού Ρομπ Φέρλογκ, οποίος χρησιμοποίησε ένα τυφέκιο καταστροφής υλικού McMillan TAC-50 των 12,7 χλστ. Ο Χάριστον διαπίστωσε ότι είχε πετύχει νέο ρεκόρ απόστασης μόνο όταν επαναπατρίστηκε, πριν μερικές μέρες. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Accuracy International, κατασκευάστριας εταιρείας του τυφεκίου L115A3, το όπλο είναι σχετικά ακριβές και πέρα από το δραστικό του βεληνεκές των 1.640 μέτρων, αλλά πέρα από αυτό η τύχη παίζει τον ρόλο της, όσο και άλλοι παράγοντες.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Το νέο τυφέκιο Σκοπευτού Ακριβείας


Επίσημη πρώτη για το νέο τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτού Sharpshooter στο Αφγανιστάν


   Οι Βασιλικοί Πεζοναύτες της 40 Commando ήταν που χρησιμοποίησαν πρώτοι σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες το νέο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτού Sharpshooter, που είναι και το πρώτο νέο τυφέκιο του τύπου που παραλαμβάνεται εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΑΜ.




(C) Βρετανικό ΥΠΑΜ

    Το συγκεκριμένο τυφέκιο είναι στο διαμέτρημα των 7,62 χλστ. αλλά απαιτεί σημαντικά λιγότερη εκπαίδευση, όντας παρόμοιας σχεδίασης με τα τυπικά χορηγούμενα τυφέκια εφόδου παρά με τα εξειδικευμένα τυφέκια που χορηγούνται σε ομάδες ελευθέρων σκοπευτών.
    Σύμφωνα με μαρτυρία Βρετανού Πεζοναύτη της 40 Commando, το νέο τυφέκιο είναι εξαιρετικά αξιόπιστο για βολές μέχρι τα 800 μέτρα, έχοντας την ευχέρεια χρήσης παράλληλα και ως τυφέκιο εφόδου.

    Στο πλαίσιο Επείγουσας Επιχειρησιακής Απαίτησης (Urgent Operational Requirement-UOR), έχουν αγοραστεί πάνω από 400 ημιαυτόματα τυφέκια L129A1 Sharpshooter.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ρωσσικά Ελικόπτερα για τις Αμερικανικές Ειδικές Επιχειρήσεις


   Ήδη ο αμερικανικός στρατός έχει αγοράσει 31 ρωσσικά ελικόπτερα τύπου Mi-17 διαθέτοντας 648 εκατομύρια δολλάρια, ενώ σχεδιάζει την προμήθεια ακόμη 10 του ίδιου τύπου τον επόμενο χρόνο.
 
Αν και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους πολλών αμερικανών γερουσιαστών, διότι κατά την άποψή τους δεν υποστηρίζεται η εγχώρια βιομηχανία, ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, επιμένουν και προβλέπουν ότι αν αυτή η εισήγηση δεν γίνει αποδεκτή από τη γερουσία, θα καθυστερήσει πολύ η δημιουργία αεροπορίας στρατού στο Αφγανιστάν και πέραν του 2018, που έχει τεθεί σαν καταληκτικό έτος.
  
   Αλλά δεν είναι μόνο το Αφγανιστάν! Από τα ήδη αγορασθέντα, οκτώ έχουν διατεθεί στο Ιράκ και δεκατέσσερα έχουν δοθεί στο Πακιστάν. Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει πεισθεί ότι έχουν καλύτερη συμπεριφορά στο έδαφος και στο κλίμα που επικρατεί στα κράτη της κεντρικής Ασίας , αλλά είναι και ιδανικά για τις ειδικές επιχειρήσεις που διεξάγει εκεί. Εξυπηρετούν τις ανάγκες των ειδικών δυνάμεων και αποκρύπτουν κατά κάποιο τρόπο τις κινήσεις τους, αφού δεν «πετάει» κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουν οι εθνικοί στρατοί της περιοχής.
  
  Το ελικόπτερο Mi 17, γνωστό στους κύκλους του ΝΑΤΟ με την κωδική ονομασία “Hip”,είναι ένα ελικόπτερο ρωσσικής κατασκευής που παράγεται σε δύο βιομηχανίκές μονάδες, στο Καζάν και στο Ουλάν-Ούντε . Είναι ένα μεσαίας τάξεως μεταφορικό ελικόπτερο (μεταφέρει 15 έως 20 στρατιώτες) με δύο δίδυμους κινητήρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εξοπλισμένο, με πολυβόλα.  
  
   Η τότε Σοβιετική ένωση το είχε σχεδιάσει ειδικά για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Θεωρείται κατάλληλο για μεγάλα υψόμετρα και υψηλές θερμοκρασίες, λόγω της ειδικής κατασκευής των κινητήρων του τύπου TV3-117Mt και Isotov TV3-117VM. Πρόσφατες εξαγωγές σε Κίνα και Βενεζουέλα έχουν ακόμη πιό εξελιγμένους κινητήρες, τύπου VK-2500 με FADEC control, γιά χρήση σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Ο Ανιχνευτής

Πηγή: Εφημερίδα ΠΡΑΒΔΑ http://english.pravda.ru/world/americas/23-06-2010/113974-russian_helicopters-0

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ποιός πράγματι φταίει;



Προ ολίγων ημερών γίναμε θεατές της απομάκρυνσης του  Αμερικανού Καταδρομέα Στρατηγού Μακ Κρύσταλ από τη διοίκηση της ISAF, εξ αιτίας απρεπών σχολίων προς το πρόσωπο και τους στενούς συνεργάτες του  προέδρου Ομπάμα, που δημοσιεύθηκαν  στο περιοδικό “Rolling Stone”,μετά από συνέντευξη που έλαβε χώρα στο στρατηγείο της ISAF στην Καμπούλ.
      Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι το τι είχε προηγηθεί. Ξέρετε πόσες φορές μίλησε ο κ. Ομπάμα με τον Στρατηγό που ο ίδιος επέλεξε για διοικητή του πιό δύσκολου και αβέβαιου σε κατάληξη, θεάτρου επιχειρήσεων; Δύο φορές!
       Η πρώτη φορά ήταν  τον περασμένο Οκτώβριο στο προεδρικό αεροσκάφος  Air Force One ,όπου σε μία κατάσταση ¨αμηχανίας¨, όπως λέγεται, τον επέπληξε, γιατί μίλησε  ο Στρατηγός σε συγκέντρωση ειδικού περι τα στρατιωτικά ακροατηρίου, στο Λονδίνο, όπου δημόσια ζήτησε την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ για  μία στρατιωτική αναβάθμιση του Αφγανιστάν. Στην ημίωρη συνάντηση , ο πρόεδρος,  του είπε ξεκάθαρα ότι αν είχε κάτι να προτείνει για το Αφγανιστάν, θα έπρεπε να ακολουθήσει την ιεραρχική οδό και όχι να απευθύνεται στο κοινό
      Η δεύτερη ήταν την περασμένη Τετάρτη  στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, όπου του ανακοίνωσε την αφαίρεση των καθηκόντων του από διοικητή των συμμαχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, διότι υπέπεσε στο παράπτωμα της ανυπακοής. Τι τιμή και τι συμπεριφορά όλα αυτά, για ένα πολεμιστή Στρατηγό!
       Το λάθος του Στρατηγού ήταν ότι επέτρεψε σ’ένα νεαρό δημοσιογράφο να προσεγγίσει  τα «άδυτα» του Στρατηγείου του, σε χώρους όπου οι επιτελείς, ίσως πιεσμένοι από τον φόρτο εργασίας και την ένταση της κατάστασης σχολιάζουν, κριτικάρουν και αστειεύονται για πρόσωπα και πράγματα. Ποιός από μας στην στρατιωτική μας ζωή δεν το έχει κάνει; Είναι λάθος που διατυπώθηκαν άσχημα σχόλια σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας μπροστά σε ένα δημοσιογράφο, αλλά μήπως τον θεώρησαν ένα δικό τους πατριώτη, στο μακρινό Αφγανιστάν και μοιράσθηκαν μαζί του τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους; Άλλο τί έκανε μετά αυτός σκεπτόμενος ...«επαγγελματικά»! Είναι αλήθεια ότι ξέφυγε ο έλεγχος και γι’ αυτό ακολούθησε  μία απολογία και μία δημόσια συγγνώμη!
      Σχολιάζεται από μέσα ενημέρωσης,ότι θα ήταν  ποιό σωστό , σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων σε ένα βίαιο και απάνθρωπο θέατρο επιχειρήσεων, όπως είναι το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει πιό συχνή επαφή με το Στρατηγό του ώστε να έχει, πέραν των ενημερώσεων του Γενικού του Επιτελείου, και ιδία αντίληψη των γεγονότων , και να είναι σε θέση να καταλαβαίνει την πίεση του στρατιωτικού προσωπικού να κρίνει και ν’ αποφασίζει καλύτερα. Ίσως τότε να μην έπαιρνε τόσο σοβαρά  ένα άρθρο περιοδικού που δεν έκανε κάτι άλλο από το να μεταφέρει κουτσομπολιά που ακούγονται καθημερινά σε γειτονιές. Ίσως τότε να μην υπήρχαν καν αυτά τα σχόλια! Αυτό που συζητείται είναι ότι ο πρόεδρος δεν δείχνει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για το Αφγανιστάν,  και δεν  είναι πεπεισμένος για την  επιτυχία της«πολύπλοκης» Νατοϊκής΄πλέον επιχείρησης! Ποιός να το φανταζόταν  από αυτούς που ξεκίνησαν τον πόλεμο!
      Δεν θα περίμενε κανείς κάτι άλλο από ένα Καταδρομέα από το να παραδεχθεί και ν’ αναλάβει απόλυτα και άμεσα τις ευθύνες του για το όποιο λάθος του,χωρίς να τις μεταβιβάζει σε υφισταμένους του! Ο Στρατηγός, που σε όλη του σχεδόν την στρατιωτική ζωή αντιμετώπιζε πρόσωπο με πρόσωπο τον κίνδυνο, που αποφάσιζε για την ζωή ή το θάνατο του εαυτού του και των ανδρών του σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στο πεδίο της μάχης, δεν  θα ήταν δυνατόν να φοβηθεί οποιονδήποτε , ακόμη και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και να απολογηθεί για το λάθος του.
      Η στρατηγική του αντιανταρτοπολέμου,(δηλαδή ¨κυνήγησε¨ τους αντάρτες  σαν αντάρτης και βοήθησε τον πληθυσμό με κάθε μέσον για να τον ¨κερδίσεις¨)  που σχεδίασε, εισηγήθηκε και υλοποίησε στο Αφγανιστάν, αρχίζει να αποδίδει καρπούς, προς μεγάλη ικανοποίηση των συμμάχων και των Αφγανών που δεν αντιμετωπίζουν τις πολλές απώλειες προσωπικού ,αλλά πιστεύω προς ικανοποίηση και του ιδίου, που βλέπει οι κόποι του να μην πηγαίνουν χαμένοι. Ίσως διευκολύνει και την κυβέρνηση Ομπάμα στο να αποσύρει ενωρίτερα τα αμερικανικά στρατεύματα  από το Αφγανιστάν, όπως το επιθυμεί.
      Ο Στρατηγός Μακ Κρύσταλ, δεν ήταν επικοινωνιακός, διότι δούλευε συνεχώς στο χώρο των ειδικών επιχειρήσεων μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενεργώντας από «χώρους αποκρύψεως», χωρίς  δημόσιες εμφανίσεις και επιβραβεύσεις. Ήταν «μονοκόμματος», γιατί έλεγε ευθέως αυτά που πίστευε, όντας έτσι μαθημένος μέσα στον στρατιωτικό χώρο που λειτουργούσε για το συμφέρον της δικής του πατρίδας. Ήταν στρατιώτης του ¨αλωνιού¨ και όχι του¨σαλονιού¨.
     Ο επόμενος διοικητής της ISAF,  αλεξιπτωτιστής Στρατηγός Πετρέους, που είναι και «επικοινωνιακός»,  καλείται να ολοκληρώσει το έργο του προκατόχου του. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρει. Δεν αρκεί όμως  να είσαι πιό επικοινωνιακός δηλαδή, υποστηριζόμενος κομματικά, γιατί αυτή είναι η μετάφραση του όρου, και ο νοών νοήτω! Ποτέ πόλεμοι ή μάχες δεν κερδήθηκαν από επικοινωνιακούς μόνο, αξιωματικούς !
      Η όλη ιστορία μου θυμίζει κατά κάποιο τρόπο και...Ελλάδα! Ειδικά η αναφορά σε μονοκόμματους και επικοινωνιακούς αξιωματικούς!
      Σας χαιρετώ καταδρομικά,
          Ο Ανιχνευτής
Πηγή: άρθρα από μέσα ενημέρωσης