Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Η περίπολος του φεγγαριού

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν ακούσθηκε μια τρομερή έκρηξη. Μία τεράστια κοκκινοκίτρινη μπάλα φωτιάς υψώθηκε κάπου ανάμεσα στο στρατόπεδο και σε κυβερνητικά κτίρια. Η έκρηξη έσεισε το έδαφος και τα αέρια έσπρωξαν με δύναμη ό,τι βρήκαν μπροστά τους, κτυπώντας αμάξια σίδερα και ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί, "σε λάθος χρόνο και τόπο", όπως θα έλεγε ένας πολύ κυνικός παρατηρητής. Μαζί με την κόκκινη μπάλα φωτιάς υψώθηκε στον αέρα ένα κομματιασμένο και άψυχο πια σώμα, ενός άτυχου σκοπού.

'Οπως απότομα άρχισε, έτσι απότομα τελείωσε, ενώ πήραν τον λόγο σειρήνες νοσοκομειακών, πυροσβεστικών οχημάτων, φωνές και  διακεκομμένα στριγγλίσματα συναγερμού μέσα στο στρατόπεδο. 'Ολοι όπου και αν βρίσκονταν, έσπευδαν χωρίς πανικό, μεθοδευμένα, να μπουν στα προστατευμένα με Husko καταφύγια, που τους  είχαν καθορίσει. Οι πολλές δοκιμές που προηγήθηκαν, είχαν αποτέλεσμα.

Πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν τι έγινε, μία δεύτερη έκρηξη ακούστηκε, πιο υπόκωφη αυτή τη φορά, προς το κέντρο της πόλης, μέσα στην "πράσινη ζώνη", δηλαδή την ασφαλισμένη ζώνη που υπήρχαν όλες οι διπλωματικές αποστολές. Αυτή τη φορά όλοι κατάλαβαν τι ήταν. Ρωσικές ρουκέτες τύπου ΒΜ-21, απ' αυτές που δυστυχώς κυκλοφορούσαν ακόμα μέσα στη χώρα!




Είναι Ιανουάριος του 2006 στην Καμπούλ. Όλα παγωμένα από τους -23 βαθμούς και η βραδιά πολύ καθαρή, με φεγγάρι να λάμπει στον ουρανό. Στο αεροδρόμιο πάσχιζαν να κρατήσουν τον αεροδιάδρομο χωρίς πάγο με ψεκασμούς αντιψυκτικών. Ήταν η μόνη "πύλη" προς τον έξω κόσμο, αφού όλα ήταν παγωμένα.

Ήταν το φεγγάρι που έκανε τη βραδιά διαφορετική. Το φως του, βοηθούσε πολύ τους αντάρτες να στήσουν ρουκέτες με αυτοσχέδιο τρόπο, πάνω σε διχάλες από σίδερα ή ξύλα και να τις ..προσανατολίζουν χονδρικά προς την πόλη, από 12 χιλιόμετρα μακριά, από τα γύρω υψώματα. Κάθε ρουκέτα ζυγίζει κοντά στα 70 κιλά και έχει  μέγιστο βεληνεκές που φθάνει τα 20 χιλιόμετρα. Ήταν μία προσφιλής μέθοδος του "κτύπα και φύγε". Να ταράζεις την ηρεμία, να μην αφήνεις τους "άπιστους" σε ησυχία, να αισθάνονται φόβο, να έχουν ανασφάλεια! Απλά σημάδευες με ...προσέγγιση την περιοχή που ήθελες, "άναβες" τη ρουκέτα που την έστηνες με γωνία 35 ως 40 μοίρες και άφηνες τα υπόλοιπα στην ...τύχη τους.

Οι αντάρτες είχαν σύστημα σ' αυτό. Κουβαλούσαν τις ρουκέτες από κρύπτες και τις έστηναν πολύ σβέλτα. Χρόνια στον πόλεμο, ήξεραν από μικρά παιδιά να "παίζουν" με τέτοια πράγματα. Οι ρουκέτες βρίσκονταν σε αφθονία ακόμη. Παρά τις προσπάθειες των Γιαπωνέζων-είχαν αναλάβει την συγκέντρωση και καταστροφή μεγάλων όπλων και πυρομαχικών- κυκλοφορούσαν σε κρύπτες πολλά.

Αλλά και σε σημεία συγκέντρωσης και καταστροφής πυρομαχικών, που ήταν διάσπαρτα στη χώρα, τα μέτρα φύλαξης ήταν τόσο ανεπαρκή, που όσοι εμπορευόντουσαν εκρηκτικά, έμπαιναν τα βράδια  μέσα,  για να πάρουν ό,τι μπορούσαν. Οι "πρώτες ύλες" ήταν απαραίτητες για την κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών και "έβγαζαν" καλά λεφτά.

Η αίθουσα επιχειρήσεων είχε ενεργοποιηθεί και παρακολουθούσε κάθε στιγμή που περνούσε με πλήρη επάνδρωση. Έπρεπε να "ξεκαθαρίσει" η απειλή και περίμεναν με ανυπομονησία τις αναφορές των περιπόλων. Λίγο νωρίτερα, κάπου στα νοτιοδυτικά υψώματα, αρκετά χιλιόμετρα μακριά μία  περίπολος κρυμμένη, παρακολουθούσε προσεκτικά από το τελευταίο φως και μετά, σε ένα σημείο παρατήρησης, με διόπτρες νυκτερινής όρασης τον τομέα ευθύνης της. Περισσότερη ήταν η στάση και η παρατήρηση και λιγότερη η κίνηση.

Ήταν λίγο περίεργο με το φως του φεγγαριού να βλέπεις περιπόλους να κινούνται. Ήταν αντίθετο με τους κανόνες! Αλλά ποιοί υπαγορεύουν τους κανόνες; Ο εχθρός, ο καιρός και το έδαφος είναι αυτά που σε οδηγούν στο τι πρέπει να κάνεις. Όταν ο εχθρός δουλεύει με φεγγάρι, πρέπει και συ να κάνεις το ίδιο. Ξαφνικά μέσα στην παγωνιά, μία λάμψη φάνηκε να βγαίνει από μία πλαγιά απέναντι.Ήταν  πάνω από χιλιόμετρο. Ο περιπολάρχης ενεργοποιήθηκε. Δεν άργησε να καταλάβει τι ήταν ,αφού μετά από λίγο είδε τις εκρήξεις να "ξεφυτρώνουν" μέσα στην πόλη! Άλλωστε γι' αυτό ήταν εκεί με την περίπολό του. Ήταν περίπολος του φεγγαριού. "Lunar Patrol" την έλεγαν οι σύμμαχοι στ' Αγγλικά γιατί με το φεγγάρι έπρεπε να εντοπίζει και να προλαβαίνει τους αντάρτες να μη στέλνουν "μωρά" στην πόλη.Υπήρχαν αρκετές τέτοιες περίπολοι.


Εκείνη την βραδιά δεν πρόλαβαν όμως! Χτύπησαν. Η περίπολος τους εγκλώβισε με καταδείκτη LASER και έστειλε αναφορά κατάστασης στην αίθουσα επιχειρήσεων. Είδε 5 με 6 άτομα με ένα αγροτικό 4x4 να φεύγουν μετά από 2 εκτοξεύσεις. Ήταν μακριά για να τους χτυπήσει με το πολυβόλο του και δεν τους προλάβαινε για να τους φτάσει. Το αμάξι ήταν μακριά για να έλθει και οι δρόμοι δεν βοηθούσαν καθόλου. Ήταν η ώρα των Apache.

Ήλθαν πολύ γρήγορα, και καθοδηγήθηκαν από την περίπολο. Ο περιπολάρχης μίλησε με τον αρχηγό της πτήσεως. Ο καταδείκτης LASER έκανε καλά τη δουλειά του. Οι αντάρτες κατάλαβαν ότι τους έπιασαν και προσπάθησαν να ξεφύγουν. Ήταν πολύ αργά όμως. Δύο πύραυλοι "Hellfire" εξαπολύθηκαν  από το ένα ελικόπτερο και το αμάξι μαζί με όσους ήταν μέσα, εξανεμίστηκε!

Εκείνο το βράδυ  κάποιοι αντάρτες έγιναν "μάρτυρες". Το πρωί, μερικές σημαίες ήταν μεσίστιες και παγωμένες. Ένδειξη για πένθος, στο θάνατο στρατιωτών που άφησαν ξαφνικά την τελευταία τους πνοή το προηγούμενο βράδυ, από τις εκρήξεις των ρουκετών κοντά στο στρατόπεδο. Όλοι κοίταζαν  καθημερινά τους ιστούς των σημαιών όπως περνούσαν από δίπλα τους. Ήξεραν ότι μεσίστια σημαία σημαίνει θάνατο στρατιωτών της χώρας που ανήκε η σημαία. Σχεδόν κάθε ημέρα κάποια σημαία ήταν μεσίστια. Μάθαιναν και για τους αντάρτες και για τους πολίτες που πέθαιναν κάθε φορά! Πάντοτε  το  γεγονός άφηνε ένα αίσθημα πικρίας σε όλους, άσχετα αν είχε καταντήσει "ρουτίνα", το άκουσμα και το αντίκρυσμα θανάτων. Περισσότερο το καταλάβαιναν όσοι έχαναν φίλους.

Ο περιπολάρχης της περιπόλου του φεγγαριού ήταν πολύ θυμωμένος  με τον εαυτό του γιατί δεν πρόλαβε το κακό. Πίστευε ότι ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους. Ήταν η πρώτη φορά που του συνέβαινε αυτό. Αργότερα μετά από κάμποσες αποστολές, συνήθισε και κατάλαβε ότι αυτό είναι το πρόσωπο του πολέμου. Προσπαθείς να κερδίσεις με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Ο "εχθρός" δεν είναι όπως στις ασκήσεις και δεν τον κερδίζεις πάντα.


Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.