Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Οι Ειδικές Δυνάμεις της Βόρειας Κορέας




Πολλά έχουν ακουστεί τελευταία για την προετοιμασία της Βόρειας Κορέας και την ένταση που επικρατεί μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Θα γίνει πάλι της ..Κορέας; Το απεύχομαι. Έμαθα όμως ότι οι βόρειοι διατηρούν ένα υπερβολικό αριθμό ειδικών δυνάμεων όπως οι ίδιοι το καυχιόνται. Μόνο οι ειδικές τους δυνάμεις φτάνουν τις 200.000 συνολικά. Απίστευτος αριθμός!
 



 Ο αριθμός αυτός αναφέρεται στην "Λευκή Βίβλο 2010" των νοτίων, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Θεωρούνται οι μεγαλύτερες σε αριθμό ειδικές δυνάμεις στον κόσμο. Ενεργούν πάντα σε συνδυασμό με συμβατικές δυνάμεις τόσο στη γραμμή του μετώπου όσο και στα μετόπισθεν του εχθρού. Αυτό σύμφωνα με το δόγμα της τακτικής τους χρησιμοποίησης, αποδυναμώνει τον εχθρό τους, καθώς αναγκάζεται να διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό του, για ν' αντιμετωπίσει τους καταδρομείς τους.



Οι αποστολές που τους ανατίθενται περιλαμβάνουν, αναγνώριση, δολιοφθορές, προσβολή γραμμών συγκοινωνιών, εγκατάσταση ενεδρών, καταστροφές εγκαταστάσεων διοικητικής μέριμνας, καταδρομικές προσβολές αεροδρομίων, σταθμών διοικήσεως και στρατηγείων, απαγωγές και δολοφονίες υψηλών προσώπων. Διεισδύουν από ξηρά υπογείως, μέσα από από αυτοσχέδια τούνελ, ή από τον αέρα, με αεροσκάφη τύπου ΑΝ-2 σε χαμηλή πτήση, ή από θάλασσα, με μίνι υποβρύχια , ταχύπλοα σκάφη και ελαστικές λέμβους που κινούνται κατά μήκος των απέραντων ακτών της κορεατικής χερσονήσου.

Καθώς αυξήθηκε ο αριθμός τους, εκτιμάται ότι διατηρούν γύρω στις 30 με 35 Ταξιαρχίες ειδικών δυνάμεων από 23 που ήταν το 2003, καθώς και ένα αριθμό από 20 και πάνω, ειδικών μονάδων. Όλοι οι σχηματισμοί και οι μονάδες κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες: αναγνώρισης, ελαφρού πεζικού και ελευθέρων σκοπευτών.(;)

Οι μονάδες αναγνώρισης ενεργούν σε μικρές ομάδες πίσω από τις εχθρικές γραμμές, εντοπίζουν και παρακολουθούν στόχους είτε για να διαπιστώσουν τις προθέσεις του αντιπάλου είτε για να τους καταδείξουν για προσβολή τους από πυροβολικό ή αεροπορία. Προσωπικό αυτών των μονάδων έχει ήδη δράσει κατά το παρελθόν στο εσωτερικό της Ν. Κορέας και έχει έλθει σε σύγκρουση με τις ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις των νοτίων. Εκτιμάται ότι οι βόρειοι διαθέτουν πάνω από 20 τάγματα αναγνώρισης με συνολική δύναμη 7000 έως 10000 στρατιωτών.

Οι μονάδες ελαφρού πεζικού, χρησιμοποιούνται για άμεσες επιθετικές ενέργειες, σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Ενεργούν σε επίπεδο λόχου ή τάγματος και προσομοιάζουν με τις μονάδες των Αμερικανών Rangers. Εάν η κατάσταση το επιτρέπει, διεισδύουν με ελικόπτερα ή με ρίψη με αλεξίπτωτο. Διαθέτουν 4 έως 6 αεραποβατικές ταξιαρχίες, ενώ οι υπόλοιπες ταξιαρχίες τους ενεργούν από ξηρά. Χερσαίες ειδικές μονάδες, αναλαμβάνουν ν' αντιμετωπίσουν τις εχθρικές ειδικές δυνάμεις που πιθανόν θα διεισδύσουν στο εσωτερικό της χώρας τους.




Οι μονάδες  "ελεύθερων σκοπευτών", έχουν την ίδια σύνθεση με τις αντίστοιχες του ελαφρού πεζικού, αλλά δρουν σε πολύ μικρές ομάδες. Αναλαμβάνουν δράση πριν αρχίσουν οι σοβαρές εχθροπραξίες και διεισδύουν εντός της εχθρικής περιοχής. Διεισδύουν από ξηρά, θάλασσα ή αέρα, ανάλογα με την κατάσταση και προσβάλλουν στόχους σε στρατόπεδα, αεροδρόμια και λιμάνια βιομηχανικές εγκαταστάσεις, πυρηνικά εργοστάσια, ή όπου αλλού έχουν σχεδιάσει, με προτεραιότητα υψηλόβαθμα στελέχη, ειδικούς χειριστές οπλομηχανημάτων και άλλους βαθμοφόρους. Εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 ταξιαρχίες "ελεύθερων σκοπευτών".

Βορειοκορεατικά ταχύπλοα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων (Πηγή)

Ειδικά μέσα μεταφοράς που έχει διαπιστωθεί να χρησιμοποιούν για διεισδύσεις, εκτός από τα μικρά αεροσκάφη ΑΝ-2 που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι και τα εξής:

  • Ειδικά ταχύπλοα σκάφη τύπου ΝΑΜΡΟ, που το σκαρί τους μοιάζει σαν τις παλιές  σοβιετικές τορπιλακάτους Ρ-6, με μήκος 83 πόδια, πλάτος 20 πόδια και μεταφορική ικανότητα περίπου 60 μαχητών. Αναπτύσσουν μεγίστη ταχύτητα 40 κόμβους και έχουν μία αυτοδυναμία γύρω στα 325 ν.μ. με μέση ταχύτητα 19 κόμβων. Το μειονέκτημα είναι ότι για την προσέγγιση της ακτής πρέπει να χρησιμοποιηθούν ελαστικές λέμβοι, ή να κολυμπήσουν οι καταδρομείς.
  • Μίνι υποβρύχια τύπου Μ100-D. Μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 8 άτομα, εκτός από το πλήρωμα των 3 ατόμων. Οι υποβρύχιοι κομάντος μπορούν να εξέλθουν από το υποβρύχιο, ενώ  είναι  σε κατάδυση.
  • Υποβρύχια τύπου Sang-O. Είναι η βορειοκορεατική έκδοση του γιουγκοσλαβικού Heroj, και  μεταφέρει 21 άτομα με πλήρη φόρτο. Είναι δυνατή η έξοδος βατραχανθρώπων από το υποβρύχιο ενώ αυτό είναι σε κατάδυση.
  • Ταχέα Σκάφη διπλής χρήσης (υποβρύχια και επιφανείας). Διαθέτουν 3 μηχανές και χρησιμοποιούνται για την μεταφορά μικρών ομάδων κομάντος. Αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι 50 κόμβους και όταν πλησιάζουν σε ακτή, βυθίζονται και  κινούνται υποβρυχίως για την τελική φάση της διείσδυσης. Για πολύ μεγάλες αποστάσεις, μεταφέρονται από "πλοίο-μάννα", που μπορεί να μοιάζει σαν ψαράδικο, για να μην τραβάει την προσοχή και στην συνέχεια καθελκύονται και συνεχίζουν μόνα τους την αποστολή. Ένα τέτοιο σκάφος βυθίστηκε το 2001 από την ιαπωνική ακτοφυλακή και το αξιοσημείωτο είναι ότι διέθετε μηχανές Mercury. Πιέστε τη λέξη "εικόνα" για να δείτε πώς είναι.
  • Αερόστρωμνα τύπου Kong Bang II και III που μπορούν να μεταφέρουν διμοιρίες ελευθέρων σκοπευτών. Ένα καλό πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι με την ταχύτητα των 50 κόμβων που αναπτύσσουν, μπορούν να κινηθούν επάνω σε επιφάνειες ακτής που αποκαλύπτονται από παλίρροιες και που δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν προσβάσεις αλλιώς, λόγω της λάσπης που δημιουργείται. Βέβαια ο μεγάλος θόρυβος δεν ευνοεί τον αιφνιδιασμό, αλλά η μεγάλη ταχύτητα ισοσταθμίζει αυτό το μειονέκτημα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν γύρω στα 40 σκάφη στην ανατολική ακτή, στη βάση του Songjon Pando και άλλα, προφανώς στη δυτική ακτή, χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους.

Μίνι υποβρύχιο της Β. Κορέας, που συνελήφθη από τους Νοτιοκορεάτες (Πηγή)

Και όλα αυτά υπάρχουν σε ένα στρατό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που καταγράφονται στη "Λευκή Βίβλο" των νοτίων, αριθμεί σε 1,02 εκατομμύρια στον στρατό ξηράς, 60.000 στο ναυτικό και 110.000 στην αεροπορία. Οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν το 15% επί του συνόλου.

Ο στρατός ξηράς διαθέτει 4.100 άρματα μάχης και  2.100 ΤΟΜΠ, 8.500 πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων, 5.100 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, 100 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, αυτοκινούμενα πυροβόλα των 170χιλ. και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων των 240χιλ., που μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στη Σεούλ από την παρούσα θέση τους. Επίσης οι βόρειοι διαθέτουν βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές 3.000χλμ και ένα νέο αντιαεροπορικό σύστημα με την ονομασία "ΚΝ-06".

Ο στρατός ξηράς είναι οργανωμένος σε 15 Σώματα Στρατού, 90 μεραρχίες,  και 70 αυτοκινούμενες ταξιαρχίες. Από ελικόπτερα έχουν 300 διαφόρων τύπων. Η εφεδρεία τους αριθμεί σε 7,7 εκατ. και έχουν 300 εργοστάσια κατασκευής πυρομαχικών διαφόρων τύπων. Όλα τα αποθέματα πυρομαχικών είναι κρυμμένα σε καλά φυλαγμένες κρύπτες και εκτιμάται ότι επαρκούν για 3 μήνες αγώνα.

Το ναυτικό τους  έχει 420 πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων, 260 αποβατικά, 30 ναρκαλιευτικά, 30 πλοία υποστήριξης και 70 υποβρύχια. Η πολεμική αεροπορία διαθέτει 820 μαχητικά αεροσκάφη, 30 αεροσκάφη επιτήρησης, 330 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κάπου 170 εκπαιδευτικά.

Πέραν όλων των παραπάνω, εκτιμάται ότι έχουν κατασκευάσει 2,5 έως 5 χιλιάδες τόνους χημικά όπλα διαφόρων τύπων και έχουν αναπτύξει και πυρηνικά όπλα. Το πλουτώνιο που έχουν παράγει από επεξεργασία πυρηνικών καυσίμων υπολογίζεται σε 40 κιλά.

Δικαιολογημένα οι νότιοι ανησυχούν! Πάντως το ότι έχουν τόσες πληροφορίες στη διάθεσή τους, σημαίνει ότι λαμβάνουν και αυτοί τα μέτρα τους, με υποστήριξη οπωσδήποτε των Αμερικανών. Ο αριθμός όμως των ειδικών δυνάμεών των βορείων, δεν παύει να  είναι εντυπωσιακός.


Ανιχνευτής


Πηγή: The Chosunilbo
           SOC
           Specwarnet










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.