Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Οι Νορβηγοί






Όταν μιλάμε για στρατιωτική "Διμοιρία Επιδείξεως", εννοούμε αυτό που θα δείτε στο βίντεο, αν πιέσετε τη λέξη: "Επίδειξη". Είναι η "Βασιλική Φρουρά" της Νορβηγίας Τι χρειάζεται; Να θυμίζει τις παραδόσεις και την ιστορία! Ν' ανεβάζει το ηθικό!

Εμείς; Μάλλον "φιλοσοφούμεν μετ' ευτελείας...." . Αμφισβητούμε όλους και όλα και απαξιώνουμε θεσμούς. Αναρωτιέμαι μερικές φορές. Επιθυμούμε την αυτοκαταστροφή μας;

Δεν έχουν όμως μόνο καλή Διμοιρία Επιδείξεων, αλλά και καλές ειδικές δυνάμεις, που τις ξέρω από "πρώτο χέρι" γιατί έχω συνεργασθεί μαζί τους στο παρελθόν και έχω πάει και στη χώρα τους και είδα από κοντά το τι κάνουν.

Οι Forsvarets Spesialkommando (FSK), είναι μονάδα που ανήκει απ' ευθείας στο Υπουργείο Άμυνας του Βασιλείου της Νορβηγίας. Οργανώθηκε το 1981 για την αντιμετώπιση των ασσύμετρων απειλών και ειδικώτερα της τρομοκρατίας και για την προστασία των νορβηγικών συμφερόντων, ειδικά των πλωτών αντλιών πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. (Αλήθεια εμείς είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο στην περίπτωση "Πρίνος";)

Η μονάδα "αποκαλύφθηκε" για πρώτη φορά, το 1993 όταν έλαβε μέρος στην αντιμετώπιση της αεροπειρατείας στο διεθνές νορβηγικό αεροδρόμιο του Fornebu. Συμμετείχε αρκετά στις επιχειρήσεις του Κοσόβου, σε συνεργασία με τον "Απελευθερωτικό στρατό του Κοσόβου"(Kosovo Liberation Army,KLA) ή όπως είναι πιο πολύ γνωστός UCK . Συμφέροντα; Ίσως. Οι Σέρβοι τότε ήταν ο εχθρός του ΝΑΤΟ!




Οι FSK συμμετείχαν στον πόλεμο του Αφγανιστάν στο πλευρό των Αμερικανών. Η πολύ καλή εκπαίδευσή τους στον τομέα της ειδικής αναγνώρισης και ο εξοπλισμός τους, βοήθησε πολύ στην συλλογή πολύτιμων πληροφοριών που συντέλεσαν στην επιτυχία, των συμμαχικών στρατευμάτων. Συνεργάσθηκαν πολύ με τους Βρετανούς SAS, τους Αμερικανούς Delta Force τους "ναυταίους" DEVGRU ή αλλιώς Ομάδα SEAL 6 του ΠΝ ΗΠΑ και τους Γερμανούς KSK καθ' όλη την διάρκεια της επιχείρησης "Enduring Freedom" στο Αφγανιστάν.

Η μονάδα αποτελείται από 100 με 150 άτομα και ο διοικητής της, βαθμού Αντισυνταγματάρχη, υπάγεται απ' ευθείας στον Διοικητή Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος αναφέρει στο ΓΕΕΘΑ.( Ίσως μέσω του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού)

Η μονάδα αυτή μοιράζεται το στρατόπεδό της, στην πόλη Rena leir με μία άλλη των ειδικών δυνάμεων, που προσομοιάζει με Μοίρα Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών (Rangers) και ονομάζεται "Hærens Jegerkommando" ή με σύντμηση HJK. Έχουν έτσι οικονομία σε θέματα διοικητικής μέριμνας και χώρων εκπαιδεύσεως. Οι HJK είναι παλαιότεροι. Έχουν οργανωθεί από το 1962. Σ΄αυτούς υπηρετούν και κληρωτοί.

Κατά την ειρηνική περίοδο, η αποστολή τους, πέραν της συντήρησης της μαχητικής τους ικανότητας, είναι η υποβοήθηση των αστυνομικών δυνάμεων ειδικά σε περιπτώσεις τρομοκρατικών ενεργειών. Στις περιπτώσεις ενόπλων συγκρούσεων με τρομοκράτες, συνήθως προτιμούν να τους ..εξουδετερώνουν παρά να τους συλλαμβάνουν. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι δυνητικοί, επίδοξοι αντίπαλοι. Δεν υπάρχει έλεος!

Σε πολεμική περίοδο οι αποστολές τους είναι:

  • Συλλογή πληροφοριών. 
  • Έρευνα σημείου ή περιοχής για εντοπισμό εχθρικών δραστηριοτήτων. 
  • Άμεσες επιθετικές ενέργειες σε στόχους υψηλής προτεραιότητας, από ξηρά,θάλασσα και αέρα. 
  • Έρευνα και διάσωση ή εκκένωση προσωπικοτήτων και άλλου στρατιωτικού προσωπικού. 
  • Προστασία σε εγκαταστάσεις υψηλής ασφάλειας και σε υψηλά πρόσωπα. 
Η επιλογή προσωπικού γίνεται από τις τάξεις του νορβηγικού στρατού, από εθελοντές μονίμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Κληρωτοί στρατιώτες δεν συμμετέχουν λόγω της μικρής διάρκειας θητείας που δεν επαρκεί για την απαιτούμενη ειδική εκπαίδευση. (Πολύ σωστή κοινή λογική).




 
Οι εθελοντές υποψήφιοι διέρχονται μία πολύ σκληρή και απαιτητική εκπαίδευση, με τη μέθοδο της επιλογής, κατά τα βρετανικά πρότυπα. Σχεδόν το σύνολο των αξιωματικών τους αλλά και πολλοί υπαξιωματικοί εκπαιδεύονται σε διάφορα σχολεία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Γερμανία ( πρώην International Long Range Reconnaissance School, ILRRPS). Θυμάμαι την δεκαετία του '80, όταν ήμουν και εγώ εκεί, είχαμε πολλούς "Βίκινγκς" Εξαιρετικοί!

Ένα από τα πολυσυζητημένα θέματα στον διεθνή κύκλο των ειδικών δυνάμεων, εξακολουθεί να είναι η εμμονή των Νορβηγών να κάνουν άλματα και να προσπαθούν να προσγειωθούν επάνω σε πλατφόρμες των πλωτών αντλιών πετρελαίου. Ειδικά οι Βρετανοί δεν "το πάνε" με τίποτα! Το θεωρούν αυτοκτονία. Ένα άλλο που έκαναν παλιά, αλλά δεν ξέρω αν συνεχίζουν να το κάνουν σήμερα, είναι οι "ζωντανοί στόχοι" ή όπως λέγεται στ' Αγγλικά "Sitting ducks". Δηλαδή ένας κομάντος κάθεται ακίνητος και οι άλλοι πυροβολούν σε σημεία γύρω απ' αυτόν! Δέχθηκαν πολύ άσχημες κριτικές γι' αυτό κάποτε.




Αυτό που εγώ ξέρω καλά, είναι ότι έχουν πείσμα, ό,τι βάζουν στόχο το κυνηγούν μέχρι να το καταφέρουν και είναι οι πιο ειδικοί απ' όλους στην διαβίωση σε χιονοσκεπείς περιοχές. Τα υλικά τους για χειμερινή διαβίωση είναι απλά, οικονομικά και ανθεκτικά. Κάποια έχουμε και στις δικές μας μονάδες.

Μία ακόμη ειδική δύναμη είναι οι (Marinejegerkommandoen (MJK) οι αμφίβιοι καταδρομείς και βατραχάνθρωποι. Υπάρχουν δύο μονάδες που ανήκουν στο πολεμικό ναυτικό. Και εδώ η επιλογή και η εκπαίδευση είναι σκληρή και επίπονη. Διαρκεί 2 χρόνια από τα 4 του "συμβολαίου" που υπογράφουν οι εθελοντές αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί. 

Εξειδικεύονται πέραν των βασικών αντικειμένων ειδικών επιχειρήσεων και σε αγώνα ελευθέρων σκοπευτών, αλλά και σε καθήκοντα ελεγκτών αέρος (μάχης). Μαθαίνουν να ενεργούν μόνοι τους χωρίς υποστήριξη. Στην εκπαίδευση, πολλοί είτε φεύγουν μόνοι τους είτε αποκλείονται όσοι δεν κάνουν. Μόνο οι άριστοι παραμένουν. Αν και δεν πολυδιαφημίζονται, θεωρούνται από τους καλύτερους στο χώρο των ειδικών δυνάμεων, διεθνώς.




Συμμετείχαν και αυτοί τόσο στο Κόσοβο όσο και στις επιχειρήσεις του Αφγανιστάν το 2002 και 2003 σε αποστολές ειδικής αναγνώρισης, έρευνας διάσωσης, κατεύθυνσης αεροπορικών πυρών και σε άμεσες επιθετικές ενέργειες κατά των Ταλιμπάν. Είναι από τους πολύ λίγους που τιμήθηκαν με αμερικανική προεδρική διαμνημόνευση για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στις συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Οι Νορβηγοί είναι "παίκτες". Όταν συμμετέχουν, συμμετέχουν για τα καλά! Δεν παραμένουν θεατές! Γι' αυτό και μετά απαιτούν!




Από οπλισμό οι νορβηγικές ειδικές δυνάμεις διαθέτουν τα παρακάτω:

Τυφέκιο Colt Canada C8SFW
Τυφέκιο Heckler & Koch HK 416
Υποπολυβόλο Heckler & Koch MP7
Υποπολυβόλο Heckler & Koch MP5
Τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτού Heckler & Koch MSG-90
Τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτού Accuracy International L115A1
Πιστόλι P80(Glock17)
Εκτοξευτή βομβίδων AG-C/EGLM - Grenade launcher
Ελαφρύ αντιαρματικό όπλο Raufoss Ammunisjonsfabrikker HMAK(Talley Defense Systems M72 LAW)
Αντιαρματικό 84mm Rekylfri Kanon(Carl Gustav M2)
Πολυβόλο Browning M2 - HMG
Πολυβόλο FN MINIMI 5,56 Para TR - LMG
Πολυβόλο βομβίδων HK GMG
Εκτοξευτή βομβίδων M320 Grenade Launcher Module(on HK416). 
Καραμπίνα M1 Super 90





Ανιχνευτής

Πηγή: Shadowspear
         Forsvarets Spesialkommando
         Marinejegerkommandoen








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.