Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Οι "βάτραχοι" της Νότιας Κορέας



Τον Ιανουάριο του 2011, στοιχείο βατραχανθρώπων του πολεμικού ναυτικού της Νότιας Κορέας διέσωσε  εμπορικό πλοίο νοτιοκορεατικών συμφερόντων και όλο το πλήρωμα του, από Σομαλούς πειρατές. Τι έκαναν; Τους "καθάρισαν".   Σκότωσαν 8 και συνέλαβαν 5.

Για τις εδικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο. Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς, διαθέτει γύρω στις 10.000 προσωπικό. Και οι άλλοι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεών τους, έχουν τις δικές τους μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.

Οι Νοτιοκορεάτες SEALs, συγκροτήθηκαν την 10ετία του '50. Είναι οργανωμένοι κατά τα αμερικανικά πρότυπα και η εκπαίδευσή τους είναι πανομοιότυπη, με μία όμως ευδιάκριτη διαφορά! Οι Κορεάτες ασχολούνται πάρα πολύ με το Tae Kwon Do, την εθνική τους πολεμική πάλη σώμα με σώμα.

Η Μονάδα τους έχει 3 Ομάδες  των 50 ατόμων. Η Ομάδα 1 είναι αμφιβίων επιχειρήσεων. Η Ομάδα 2 έχει σαν αποστολή, τη διεξαγωγή ανορθόδοξου πόλεμου και τη συλλογή πληροφοριών. Η Ομάδα 3, είναι εξειδικευμένη στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και στην προστασία πλοίων, όπως η περίφημη DEVGRU ή SEAL TEAM-6, (Ομάδα-6) του αμερικανικού ΠΝ. Προφανώς από αυτούς ήταν το στοιχείο, που έδρασε εναντίον των Σομαλών.

Χρησιμοποίησαν ό,τι καλύτερο διαθέτει η τεχνολογία. Δορυφορικές επικοινωνίες, ενδοεπικοινωνίες μεταξύ των μελών του στοιχείου και  ασύρματες βιντεοκάμερες τύπου Kaishot επάνω στα κράνη τους, με τις οποίες μπορούσαν να μεταφέρουν πληροφορίες και εικόνες σε πραγματικό χρόνο στον τοπικό ναυτικό διοικητή και κυβερνήτη του αντιτορπιλικού "Τσόι Γιανγκ" (Choi Young), αλλά και στη διοίκησή τους στη Σεούλ. Καλό εργαλείο!

Το αντιτορπιλικό, διέθετε ακουστική  συσκευή μεγάλης εμβέλειας LRAD(Long Range Acoustic Device) με την οποία μπορούσε να επικοινωνεί στα ...κορεάτικα βεβαίως, με τον καπετάνιο του εμπορικού και να του δίνει οδηγίες και πληροφορίες. Μου φαίνεται καλή συσκευή, αν και στο παρελθόν είχε αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της. Δεν λειτουργεί μόνο σαν μεγάφωνο, αλλά και σαν μή θανατηφόρο όπλο, αφού "ξεκουφαίνει" τον στόχο και τον αδρανοποιεί. Αξίζει λίγο ψάξιμο από τους τυχόν ενδιαφερόμενους.

 Οι "βάτραχοι" έκαναν αρκετές δοκιμές πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση. Είναι βασική αρχή των ειδικών επιχειρήσεων! Προηγείται δοκιμή οπωσδήποτε πριν από κάθε ενέργεια, για να εντοπισθούν λάθη, παραλείψεις και να μετρηθούν χρόνοι. Ένας εκπρόσωπος τύπου του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού σε ερώτηση που του έγινε, δήλωσε ότι οι βατραχάνθρωποι εκτελούν βολές 10 φορές τον μήνα για να διατηρούν άριστη σκοπευτική ικανότητα. Δεν μιλάμε βέβαια για βολές "εκ του πρηνηδόν" κατά ακίνητων στόχων αλλά για βολές μάχης ταχείας αντίδρασης απ' όλες τις στάσεις.

Αλλά και ο καπετάνιος του εμπορικού "Samho Jewelry", φέρθηκε έξυπνα! Μόλις κατάλαβε ότι του "έρχονται" οι Σομαλοί πειρατές, έκρυψε τα τρόφιμα, και με την δικαιολογία ότι είχε ξεμείνει τους κράτησε νηστικούς, μαζί και το πλήρωμα για 5-6 ημέρες πριν γίνει η επιχείρηση διάσωσης Έτσι τους "ωρίμασε" για να πέσουν εύκολα!

Οι "βάτραχοι" έχουν πολλές φορές εμπλακεί στο παρελθόν με τους Βορειοκορεάτες αντιπάλους τους που προσπαθούσαν να διεισδύσουν στις νοτιοκορεατικές ακτές. Η επιτυχημένη επιχείρησή τους, ανέβασε το ηθικό των Νοτιοκορεατών, που είχαν "μελαγχολήσει" από την πίεση των Βόρειων.

Η πολεμική τους αεροπορία διαθέτει μονάδα ελεγκτών μάχης,(Combat Controllers) όπως είναι η αντίστοιχη μονάδα των Αμερικανών και οι Πεζοναύτες τους, έχουν το Τάγμα Αναγνωρίσεως, παρόμοιο με τους Force Recon των US Marines.

Είναι όλοι τους πολύ καλοί! Αλλά όπως λένε οι δικοί τους ειδικοί, "υπάρχει αρκετός  χώρος για βελτίωση". Έτσι είναι. Ο "εχθρός" του καλού είναι το καλύτερο.


Ανιχνευτής


Πηγή: The Chosunilbo
          Korea Joongang Daily
          Shadowspear


        




                                  Η επιχείρηση εξουδετέρωσης των Σομαλών πειρατών




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.