Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι



Τούρκοι SAT σε παλαιότερη φωτογραφία, κατά τη διάρκεια άσκησης (επίδειξης) περιπόλου (Πηγή)
Οι S.A.T.(Su Alti Taaruz) δηλαδή Ομάδες Υποβρύχιας Εφόδου, είναι η τουρκική "έκδοση" των Αμερικανών SEALs. Αποτελούν την μία από τις δύο επίλεκτες μονάδες βατραχανθρώπων του τουρκικού ναυτικού. Η άλλη είναι οι S.A.S.(Su Alti Savunma), Ομάδες Υποβρύχιας Άμυνας.


Τούρκοι SAT σε πιο πρόσφατη φωτογραφία, μετά από άσκηση με πραγματικά πυρά. Φέρουν στολή παραλλαγής πολυχρωματικού τύπου και τυφέκια τύπου M4 με διόπτρα ταχείας σκόπευσης, πιθανόν κατασκευασμένα στην Τουρκία. (Πηγή)

Οι S.A.T. αναλαμβάνουν τις παρακάτω αποστολές:
  • Αναγνώριση εχθρικών υποδομών, κατασκευών,αμυντικών έργων και οπλικών συστημάτων
  • Εκτέλεση δολιοφθορών και καταστροφών εχθρικών εγκαταστάσεων
  • Διείσδυση εντός εχθρικής τοποθεσίας
  • Αναγνώριση εχθρικών ακτών κατάλληλων για αποβατική ενέργεια
  • Ανεύρεση κατάλληλων σημείων προσγειάλωσης και καταστροφή υποβρύχιων κωλυμάτων
  • Έρευνα-διάσωση καταριφθέντων πιλότων της πολεμικής αεροπορίας και απελευθέρωση ομήρων ή αιχμαλώτων πολέμου
  • Άμεσες επιθετικές ενέργειες
  • Αντιτρομοκρατικό αγώνα
  • Προστασία υψηλών προσώπων 
  •  
Έμβλημα SAT (Πηγή)
Η εκπαίδευσή τους, μέχρι να θεωρηθούν επιχειρησιακά έτοιμοι  διαρκεί περίπου 3 χρόνια. Ξεκινά  με το βασικό σχολείο διάρκειας 7 περίπου μηνών, το οποίο περιλαμβάνει  μία εισαγωγική περίοδο 5 εβδομάδων και συνεχίζει με τρεις φάσεις εκπαίδευσης.  Μετά την επιτυχή αποφοίτηση απ΄το βασικό σχολείο, οι εκπαιδευόμενοι  συνεχίζουν με εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού και με πιο εξειδικευμένα αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων. Πιο αναλυτικά:


Βασική εκπαίδευση
  • Εισαγωγική περίοδος: 5 εβδομάδες
  • Πρώτη Φάση (Σωματική βελτίωση, κολύμπι και διαβολοβδομάδα): 9 εβδομάδες
  • Δεύτερη Φάση (Καταδύσεις): 8 εβδομάδες
  • Τρίτη Φάση (Τακτικός αγώνας ξηράς,βολές, οπλομηχανήματα, καταστροφές): 9 εβδομάδες και αποφοίτηση βασικού σχολείου
  •  
Τούρκοι βατραχάνθρωποι SAT, με συσκευές κλειστού κυκλώματος και υποπολυβόλα MP5 με διόπτρα ταχείας σκόπευσης. Πιθανόν και αυτά κατασκευασμένα στην Τουρκία. (Πηγή)
Προκεχωρημένη Εκπαίδευση
  • Εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού: 3 εβδομάδες
  • Εκπαίδευση νοσοκόμου ειδικών δυνάμεων: 30 εβδομάδες
  • Ειδική εκπαίδευση σε τακτική ειδικών δυνάμεων μικρών κλιμακίων: 18 μήνες
Εκτός από τα παραπάνω, διέρχονται και από άλλες εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις για απόκτηση άλλων ειδικοτήτων, εκπαίδευση στη μάχη σώμα με σώμα κλπ

Η οργάνωση και η σύνθεσή τους είναι παρεμφερής με αυτήν των Αμερικανών SEALs, με τους οποίους διατηρούν στενούς δεσμούς. Άλλωστε αυτοί ήταν οι πρώτοι διδάξαντες. Επιλεγμένοι Τούρκοι αξιωματικοί  και υπαξιωματικοί στέλνονται για εκπαίδευση στις ΗΠΑ σε σχολεία των SEALs.

Έμβλημα των Τούρκων SAS (Πηγή)
Οι S.A.S.(Su Alti Savunma), Ομάδες Υποβρύχιας Άμυνας, αποτελούν το αντίστοιχο των Αμερικανών UDT(Underwater Demolition Teams). Aσχολούνται κυρίως με την εξουδετέρωση υποβρυχίων ναρκών, τυποποιημένων και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, εκκαθάριση ναρκών από ακτές αποβάσεως προ της αποβατικής ενέργειας και εξουδετέρωση παγιδεύσεων.

Επίσης, ασχολούνται με την παροχή τεχνικής υποστήριξης για την άμυνα ζωτικών ναυτικών εγκαταστάσεων από εχθρικές καταδρομικές ενέργειες και δολιοφθορές. Δεν εμπλέκονται οι ίδιοι σε διεισδύσεις, για συλλογή πληροφοριών, ούτε σε άμεσες επιθετικές ενέργειες.


Για πρώτη φορά στον τουρκικό ναυτικό, μονάδα βατραχανθρώπων οργανώθηκε το 1963 στο Ισκεντερούν με την ονομασία Su Altı Komando (S.A.K.), δηλαδή "Υποβρύχιοι Κομάντος". Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν μετασχηματισθεί σε δύο πλέον μονάδες όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Η έδρα  και των δύο, S.A.T. και S.A.S., βρίσκεται στην ναυτική βάση της Φώκαιας (Foça) στα μικρασιατικά παράλια, κοντά στην Σμύρνη.

 

Άνδρας των SAS απενεργοποιεί  εκρηκτικό μηχανισμό, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης. Στο στήθος του διακρίνεται το πάνινο, έγχρωμο έμβλημα των SAS. (Πηγή)

Ο εξοπλισμός τους, όπως θα δείτε και σε βίντεο παρακάτω, είναι σύγχρονος και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα φορητού οπλισμού, με προέλευση από ΗΠΑ, Γερμανία και άλλα κράτη καθώς και από την εγχώρια βιομηχανία τους.


Ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη πιθανόν τύπου ZODIAC (;) που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι. (Φωτογραφία αρχείου)
.
Τούρκοι βατραχάνθρωποι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις, κατά την διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο, το 1974. Επίσης το 1996, κατά το επεισόδιο των Ιμίων,  Τούρκοι S.A.S. ανέβηκαν στην αφύλακτη δυτική Ίμια. Οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι, αποτελούν το καμάρι του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και το καύχημα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.



Ανιχνευτής


Πηγή: Shadowspear
          Su Alti Taaruz
         Su Alti Savunma








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.