Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τα γυαλιά μάχης

Η τελευταία τεχνολογία σε γυαλιά μάχης υιοθετήθηκε από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ με πρωτοπόρους τους SEALs. Πρόκειται για νέα προστατευτικά γυαλιά τεχνολογίας LCD (υγρών κρυστάλλων) που μπορούν να αλλάζουν χρώμα αυτόματα, ή με την πίεση ενός κουμπιού, πολύ ταχύτερα απ' ό,τι μπορούν τα  κλασσικά γυαλιά φωτοχρωμικού τύπου

Τα προστατευτικά γυαλιά ταχείας αλλαγής απόχρωσης,"Fast Tint Protective Eyewear (FTPE)", όπως τα ονόμασε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, προορίζονται για τους "βατράχους" κομάντος, οι οποίοι λόγω των αποστολών τους, απαιτείται να προστατεύουν τα μάτια τους από τραυματισμούς που οφείλονται σε εκσφενδονίσεις θραυσμάτων, ή διάφορες ακτινοβολίες και ισχυρές λάμψεις στο πεδίο της μάχης.

Μέχρι σήμερα, όπως συμβαίνει και στις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων άλλων κλάδων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων,  αλλά  και άλλων χωρών, χορηγούνται προστατευτικά γυαλιά με εφεδρικούς φακούς διαφορετικών χρωμάτων, ώστε να εναλλάσσονται, ανάλογα με τις επικρατούσες  συνθήκες φωτισμού  κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης. 

Στην πραγματικότητα όμως αυτό συνέβαινε σπάνια ή καθόλου. Όταν ο μαχητής βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης και κινδύνου,  το μόνο που δεν θα σκεφθεί να κάνει, είναι να κάτσει να αλλάξει φακούς στα γυαλιά του, ειδικά σε ραγδαία εξελισσόμενες καταστάσεις. Έτσι όταν τμήματα άλλαζαν ξαφνικά από έντονο φως ημέρας σε σκοτάδι μέσα σε κατοικημένες περιοχές, για να βλέπουν καλύτερα αν φόραγαν σκούρα γυαλιά, έκαναν το πιο απλό, τα έβγαζαν. Εκεί εγκυμονούσε ο κίνδυνος τραυματισμού από θραύσματα βομβίδων ή  οικοδομικών υλικών, που προκαλούνταν από πυρά και εκρήξεις. Υπήρξαν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Αρχικά το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε με γυαλιά φωτοχρωμικού τύπου, αλλά και πάλι υπήρχε καθυστέρηση προσαρμογής, εκτός του ότι οι φωτοχρωμικοί φακοί αντιδρούν περισσότερο στις υπεριώδεις ακτίνες παρά στην αλλαγή έντασης φωτισμού. Εάν κάποιος έπρεπε άμεσα να σκοπεύσει και να προσβάλει στόχο, ενώ άλλαζε ξαφνικά συνθήκες ορατότητας, από έντονο φωτισμό σε σκοτεινή περιοχή, δεν μπορούσε εύκολα να προσαρμοσθεί και συνεπώς δεν μπορούσε ν' αντιδράσει με ευστοχία πυρών.

Έτσι  το πρόβλημα βρήκε τη λύση του, με τα νέα προστατευτικά γυαλιά μάχης FTPE, που αλλάζουν  χρωματισμό κίτρινου, μπλε, γκρι ή διαφανούς λευκού, σε μισό δευτερόλεπτο,   με τη βοήθεια μίας μικροσκοπικής ηλεκτρονικής μονάδας αυτόματα, ή με το άγγιγμα ενός κουμπιού.

Ήδη έχουν διατεθεί 30 ζευγάρια για πρώτη δοκιμή στα τμήματα των SEALs  στο Αφγανιστάν και μετά τις πρώτες διαπιστώσεις και μικροδιορθώσεις, προβλέπεται ν' ακολουθήσουν άλλα 100. Η εταιρία κατασκευής τους AlphaMicron, έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας από το 2000 και ήδη πουλάει αντίστοιχα γυαλιά τεχνολογίας  e-Tint  για μοτοσυκλετιστές και σκιέρ. Η ίδια τεχνολογία, εφαρμόζεται και για τα κράνη των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ανιχνευτής

Πηγή: ONR






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.