Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Παλιές τεχνικές με νέα τεχνολογία

Τα μάτια προσηλωμένα στον εγγύς ορίζοντα, ερευνώντας για αφύσικες κινήσεις ανάμεσα στα φυλλώματα των δένδρων και στους χαμηλούς θάμνους. Με τα κιάλια και τα επισκόπια παρακολουθούν για να εντοπίσουν λάμψεις από αντανακλάσεις του ήλιου πάνω σε  κάννη όπλου ή κάποια κακή κίνηση εκπαιδευόμενου, στο σχολείο ελευθέρων σκοπευτών των ειδικών δυνάμεων, που βρίσκεται στη Σχολή Ειδικού Πολέμου "John F. Kennedy" στο Fort Bragg.

Είναι μία άσκηση προσέγγισης του στόχου που εκτελούν οι εκπαιδευόμενοι, ενώ οι εκπαιδευτές ελέγχουν τα πάντα. Όλο και κάποιος εκπαιδευόμενος "πιάνεται" με λάθη και το μόνο που θα χάσει είναι λίγος ελεύθερος χρόνος το Σαββατοκύριακο. Στην πραγματικότητα όμως θα έχανε την ζωή του.


Ζεύγος ελευθέρων σκοπευτών σε θέση βολής
Για οκτώ εβδομάδες αυτοί που έχουν επιλεγεί να παρακολουθήσουν το σχολείο, θα πιεστούν και θα φτάσουν τα όρια της αντοχής τους, μαθαίνοντας να χειρίζονται το όπλο τους και να κινούνται χρησιμοποιώντας τους κανόνες της ατομικής τακτικής. Μαθαίνουν  σε βάθος αντικείμενα τοπογραφίας, εκτιμήσεις αποστάσεων, μετεωρολογικά φαινόμενα και στοιχεία, για να γίνουν άριστοι στην ανίχνευση, στην εξακρίβωση και στη εξουδετέρωση του στόχου τους. Μαθαίνουν κλασσικές τεχνικές και τακτικές, συνδυασμένες με την σύγχρονη τεχνολογία ώστε να μετατραπούν σε ένα "φονικό όπλο" που διαθέτει ακρίβεια και αποτελεσματικότητα στο πεδίο της μάχης.


Εκπαιδευόμενος στο Σχολείο Ελευθέρων Σκοπευτών των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, μετακινείται φορώντας Ghillie suit.  (Πηγή)
Μία από τις πιο παλιές τεχνικές των ελευθέρων σκοπευτών, είναι  ο εντοπισμός και η προσέγγιση του στόχου. Χρησιμοποιούν διάφορα υλικά παραλλαγής και το πιο διαδεδομένο είναι ειδική στολή  τύπου "Ghillie suit" που "σπάει" τελείως το σχήμα του σώματος και επιτρέπει σε αυτόν που την φοράει να πλησιάζει το στόχο του χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Βέβαια τα χρώματα πρέπει να είναι ανάλογα με αυτά του φυσικού περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια λόγω των επιχειρήσεων σε  περιβάλλον ερήμου και στον ιδιόμορφο χώρο του ανταρτοπόλεμου,  η τεχνική της προσέγγισης έχει "παραμεληθεί" από τους ελεύθερους σκοπευτές  και πρέπει να επανέλθει.


Ελεύθεροι σκοπευτές στο Αφγανιστάν
"Όσο πιο κοντά τόσο πιο καλά" είναι μία τυπική έκφραση στους κύκλους των ελευθέρων σκοπευτών, εννοώντας ότι έτσι δεν υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγει στόχος. Η ανίχνευση και ο εντοπισμός του στόχου έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή που έχει και η σκοπευτική ικανότητα ή καλύτερα θα έλεγα ότι είναι στοιχεία αλληλένδετα για ένα ελεύθερο σκοπευτή. Αν δεν ξέρει να ψάξει για να βρει  και να πλησιάσει τον στόχο, δεν μπορεί να τον "χτυπήσει", όσο καλός σκοπευτής και αν είναι! 


Εκπαίδευση Αμερικανού πεζοναύτη στο σχολείο ελευθέρων σκοπευτών
Και δεν είναι μόνο αυτό! Πρέπει να ξέρει να βρει και σωστή θέση παρατήρησης και βολής, για να χρησιμοποιήσει το όπλο του, για να μη πω ότι πρέπει να μάθει να βάλει από πολλές και ..περίεργες θέσεις βάλλοντος. Ποτέ δεν θα μπορέσει κάποιος να βρει ιδανική θέση στο πεδίο.


Εκπαιδευόμενος ελεύθερος σκοπευτής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, εκτελεί βολές από αποστάσεις 600 έως και 1000 μέτρων με τυφέκιο 7,62 χιλ.
Οι  σύγχρονοι ελεύθεροι σκοπευτές, έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των παλαιοτέρων τους. Έχουν την τεχνολογία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις σε τυφέκια ελευθέρου σκοπευτή, σε διόπτρες, σε πυρομαχικά και σε μέσα επικοινωνιών. Ένα πολύ καλό βοήθημα που διαθέτουν είναι το "ηλεκτρονικό πρόγραμμα υπολογισμού βλητικών δεδομένων".

Περιλαμβάνει όλα τα βλητικά χαρακτηριστικά  τυφεκίων και υπολογίζει μετεωρολογικά στοιχεία, βαρομετρικές πιέσεις, υγρασία και αποστάσεις. Πράγματα που κάποτε απαιτούσαν πολύ χρόνο υπολογισμού, τώρα γίνονται μέσα σε δευτερόλεπτα και επιτρέπουν σε ένα ελεύθερο σκοπευτή να προσβάλει τον στόχο του με την μεγίστη ακρίβεια, ρυθμίζοντας ανάλογα το όπλο του.

Εκπαιδευτικές βολές  ελεύθερων σκοπευτών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, στη Σχολή Ειδικού Πολέμου "John F. Kennedy" του Fort Bragg. (Πηγή)
Παρ' όλα αυτά, ένα δεν μπορεί να κάνει το "κομπιουτεράκι". Να υπολογίζει τον άνεμο και αυτό πρέπει να γίνει από τον σκοπευτή με τις παλιές μεθόδους. Αν δεν το κάνει σωστά, θα χάσει τη βολή του και ίσως ..πολλά άλλα. Εκεί πέφτει το μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση ελευθέρων σκοπευτών των  ειδικών δυνάμεων. Έτσι οι παλιές τεχνικές παραμένουν ανεκτίμητες. Η νέα τεχνολογία δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια και κάνει τους ελεύθερους σκοπευτές πολύ πιο αποτελεσματικούς και  επίφοβους, στο πεδίο της μάχης.

Παρακάτω, δείτε ένα σχετικά πρόσφατο βίντεο, από την εκπαίδευση στο σχολείο ανιχνευτών- ελευθέρων σκοπευτών, των Αμερικανών πεζοναυτών.


Ανιχνευτής 

Πηγή: USASOC
















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.