Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Οι "σκοτεινές" γωνιές του πλανήτη


Στις 8 Φεβρουαρίου 2011, έλαβε χώρα, το 22ο ετήσιο Συμπόσιο Ειδικών Επιχειρήσεων και Συγκρούσεων Χαμηλής Έντασης (Annual Special Operations and Low-Intensity Conflict Symposium), που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Εθνικής Άμυνας (National Defense Industrial Association) των ΗΠΑ.

Μίλησαν αρκετοί επίσημοι προσκεκλημένοι, στρατιωτικοί και μη,  που κατά κύριο λόγο επαίνεσαν και ευχαρίστησαν το προσωπικό των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα τους αλλά και σε άλλες σύμμαχες χώρες. Μία πολύ σημαντική ομιλία, ήταν αυτή του Διοικητού της αμερικανικής  Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOCOM), Ναυάρχου Eric Olson.

Σκιαγράφησε το εξελισσόμενο  αμερικανικό δόγμα των ειδικών επιχειρήσεων, δείχνοντας μία, δορυφορικής λήψης, νυκτερινή εικόνα των ηπείρων της γης (βλέπε φωτογραφία). Μέχρι και τον 20ο  αιώνα, το στρατιωτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ επικεντρωνόταν εκεί που φαίνονται τα φώτα. Τώρα,  μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11/9, η προτεραιότητα και η προσοχή, σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, δίνεται στις σκοτεινές γωνιές του πλανήτη. 

Εκεί που οι οικονομίες είναι αδύναμες, υπάρχει φτώχεια, χαμηλό βιοτικό επίπεδο, διαφθορά και το έδαφος είναι "γόνιμο" για την ανάπτυξη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ήδη 51 χώρες στις σκοτεινές περιοχές, θεωρούνται "υψηλού ενδιαφέροντος" στην προσπάθεια των ΗΠΑ, κατά της τρομοκρατίας.

Σε αυτές τις χώρες, που τα μέτρα ασφάλειας είναι σαθρά, οι τρομοκράτες μπορούν να διακινούνται ανενόχλητοι, να οργανώνουν τις βάσεις τους, να στρατολογούν και να εκπαιδεύουν προσωπικό και να κάνουν λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών ώστε να εξοικονομούν χρήματα.

Εκεί πλέον οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων ενεργούν, με την έγκριση  των τοπικών κυβερνήσεων, τις οποίες βοηθούν για να αντιμετωπίζουν τους τρομοκράτες. Οι ειδικές επιχειρήσεις έχουν δύο σκέλη. Το ένα αφορά στην ικανότητα να καταφέρνουν πλήγματα στον αντίπαλο, με συλλογή πληροφοριών και με άμεσες επιθετικές  ενέργειες. Το άλλο σκέλος αφορά στην στρατιωτική υποβοήθηση, δηλαδή στην παροχή υλικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, στην εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων των συμμάχων χωρών, στην πολιτικοστρατιωτική συνεργασία και στην συνεργασία σε προσβολές των τρομοκρατών.

Αυτό που χρειάζεται, είναι η ανάπτυξη πολύ καλών σχέσεων με την τοπική κοινωνία αυτών των χωρών, μαθαίνοντας τα ήθη και τα έθιμά τους, τη γλώσσα τους, τα προβλήματα και τα ενδιαφέροντά τους. Μόνο αυτή η φιλική και με αμοιβαίο σεβασμό προσέγγιση θα έχει θετικά αποτελέσματα  στην προσπάθεια των ειδικών δυνάμεων, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος,  και της τρομοκρατίας. "Χρειαζόμαστε Λόρενς της Αραβίας. Αυτοί είναι το κλειδί, στην κατανόηση των σκοτεινών σημείων του πλανήτη" είπε χαρακτηριστικά ο Ναύαρχος. 

Οι  αμερικανικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί και εξοπλισθεί με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Μπορούν να μετακινούνται ταχύτατα σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου με ακρίβεια. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι έχουν αναπτύξει ένα άριστο σύστημα επικοινωνιών και μπορούν οπουδήποτε στον πλανήτη να διαβιβάζουν και να λαμβάνουν δεδομένα με ασφάλεια, να επικοινωνούν με οποιοδήποτε τμήμα ή ομάδα ειδικών δυνάμεων ενεργεί οποτεδήποτε, να αλλάζουν τους στόχους ενώ το καταδρομικό τμήμα είναι σε κίνηση προς τον στόχο, να ανιχνεύουν και να εξακριβώνουν την ταυτότητα εχθρών και φίλιων με βιομετρικές μεθόδους.

Επομένως η εκπαίδευση πρέπει να εστιάζεται όχι μόνο σε όλες τις προηγμένες τεχνικές και τακτικές των ειδικών επιχειρήσεων αλλά και στον τρόπο προσέγγισης του τοπικού πληθυσμού. Η κατανόηση της τοπικής κοινωνίας οδηγεί στη σωστή λήψη αποφάσεων. "Αν δεν κατανοείς, η επικοινωνία σου είναι λάθος. Τότε κάνεις λάθος κινήσεις. Οι λάθος κινήσεις οδηγούν σε αποτυχία. Δεν κτυπάς τον σωστό στόχο", είπε τελειώνοντας ο Ναύαρχος την ομιλία του.

Υπήρξε όμως και άλλη μία ενδιαφέρουσα ομιλία. Αυτή της Δρ. Janine Davidson βοηθού αναπληρωτού ΥΕΘΑ των ΗΠΑ, στην σχεδίαση. Η προσέγγισή της αφορούσε κυρίως στην πολιτική διάσταση των ειδικών επιχειρήσεων. Με τις χαρακτηριστικές λέξεις " Πρόληψη και Προετοιμασία" ανέλυσε τον σύγχρονο ρόλο των ειδικών επιχειρήσεων.

Οι απειλές που πρέπει να αντιμετωπισθούν διεθνώς, περιλαμβάνουν την διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, τις κλιματικές αλλαγές, τις πανδημίες, το διεθνές οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία. Η αντιμετώπιση όλων αυτών των απειλών, απαιτεί πλέον κατάλληλους και απόλυτα ενημερωμένους μαχητές-διπλωμάτες.

Απαιτείται απόλυτος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας που διαθέτει μια χώρα. Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει μεγάλο "κενό" επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ ενόπλων δυνάμεων και δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας. Είναι κάτι που το έχει εντοπίσει και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο το οργανωμένο έγκλημα, που ασχολείται με τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων, διεθνώς.

Οι ειδικές δυνάμεις έχουν την δυνατότητα και τα μέσα για  την αντιμετώπιση αυτού του είδους απειλών και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ανάλογα. Επίσης σε μεταβατικές καταστάσεις όπως στη διάρκεια επιχειρήσεων υποστήριξης της ειρήνης και προς το τέλος αυτών, οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων αποτελούν πολύτιμη υποστήριξη των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών.

Σε ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη, που η τρομοκρατία βρίσκει πρόσφορο έδαφος, χρειάζεται η άμυνα, η ανάπτυξη και η διπλωματία. Οι Ειδικές δυνάμεις παίζουν σημαντικό ρόλο εκεί.

Ανιχνευτής


          Shadowspear         












1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος21/2/11, 4:59 μ.μ.

    Δηλαδή αν κατάλαβα καλά μια ιδιωτική επιχείρηση (αμυντική βιομηχανία;;!! μάλλον εννοούν βιομηχανία παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού-υπηρεsιών) οργάνωσε και υλοποίησε το συγκεκριμένο Συμπόσιο....γιατί άραγε;;
    χμ... ενδιαφέρον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.