Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Τα "έξυπνα" γυαλιά



Πολλές φορές η ιδιωτική πρωτοβουλία και η ευρηματικότητα, είναι αυτή που υιοθετείται από το στρατό και προσαρμόζεται στα στρατιωτικά δεδομένα. Κάτι ανάλογο πιστεύω ότι θα γίνει με τα νέα γυαλιά σκι που κυκλοφόρησαν τέλος του 2010 από την εταιρία οπτικών Zeal Optics με την ονομασία Trancend.

Το καταπληκτικό με αυτά τα γυαλιά, πέρα από τους υψηλής ποιότητας φωτοχρωμικούς φακούς που διαθέτουν, είναι ότι εμπεριέχουν ενσωματωμένο GPS και οθόνη προβολής δεδομένων.

Η  Zeal Optics λοιπόν, σε συνεργασία με μια άλλη εταιρία, την Recon Instruments που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων προβολής, παρουσίασαν τα "έξυπνα γυαλιά". Πώς λειτουργούν τα γυαλιά; Ένας μικροσκοπικός υπολογιστής συγκεντρώνει δεδομένα από έναν αριθμό αισθητήρων και παρέχει σ’ αυτόν που φορά τα γυαλιά, πληροφορίες σχετικά με την θέση, την ταχύτητα, την ώρα, την διανυόμενη απόσταση, το υψόμετρο και τον καιρό.  Επίσης υπάρχει  και χρονόμετρο. Στη συνέχεια, όλα αυτά, προβάλλονται στην μικρο-LCD οθόνη και  εμφανίζονται μπροστά στο χρήστη.



Ο χρήστης έχει την εντύπωση, με όλα αυτά τα δεδομένα, ότι βλέπει  το ταμπλό ενός σπορ αυτοκινήτου. Πάντως η εικόνα δεν είναι καθόλου ενοχλητική στην όραση, που είναι ανοικτή παντού και περιφερειακά.

Στο πλάϊ των γυαλιών Transcend υπάρχουν τρία, όμορφα, μεγάλα πλήκτρα που μπορούν να εύκολα να χρησιμοποιηθούν από σκιέρ που φορά γάντια και ελέγχουν τις πληροφορίες που απεικονίζονται. Επίσης ενσωματώνουν θύρα USB έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να κατεβάζουν τις διάφορες πληροφορίες (π.χ. στατιστικά διαδρομής) σε έναν υπολογιστή, αλλά και να φορτίζονται για να διαρκούν περίπου για 7 ώρες.

Τα γυαλιά ζυγίζουν 257 γραμμάρια και διατίθενται με σκληρή, προστατευτική θήκη, καθαριστικό πανί και φορτιστή τόσο για την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ. Όσον αφορά στην τιμή τους, διατίθενται με δύο επιλογές φακών: μία με φωτοχρωμικούς, polarized φακούς που ρυθμίζονται αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού στα $499 και μία, με απλούς polarized φακούς και αντιθαμβωτική τεχνολογία, στα $399.




Προετοιμάζεται όμως και η νεότερη δημιουργία της Recon, σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό των γυαλιών. Πολύ σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης των γυαλιών με smartphones και  λειτουργίες Bluetooth, αλλά και με φορητές βιντεοκάμερες. Επίσης θα μπορούν να "φορτώνονται" και να εμφανίζονται λεπτομερείς χάρτες της περιοχής προτίμησης του χρήστη, ενώ θα είναι δυνατή η εκλογή δρομολογίων σε άγνωστο έδαφος και ο εντοπισμός και η αναγνώριση φιλικών προσώπων στην γύρω τοποθεσία. Βέβαια όλα αυτά με το κατάλληλο λογισμικό.





Στην περίπτωση της φορητής ασύρματης βιντεοκάμερας, ο χρήστης θα βλέπει ό,τι τραβάει μέσα από τη μικρο-οθόνη, που θα μετατρέπεται την ώρα της λήψης σε "φακό". Θα μπορεί να αποθηκεύει το βίντεο στο smartphone ή ασύρματα σε άλλο δέκτη. Και εκεί υπάρχει εξέλιξη! Η τεχνολογία "καλπάζει"! Το θέμα είναι να την προλαβαίνουμε, κάνοντας έξυπνες κινήσεις.

Νομίζω ότι είναι περιττό να περιγράψω πού μπορούν όλα αυτά να χρησιμοποιηθούν στις ειδικές επιχειρήσεις.



Ανιχνευτής

Πηγή: Gizmag
       






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.