Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Η νυκτερινή καταδρομή.



Πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας. Αφορά στις ειδικές δυνάμεις των Αυστραλών που δρούν στο Αφγανιστάν. Οι σκηνές έχουν τραβηχθεί με φορητή βιντεοκάμερα που φέρει ένας από τους Αυστραλούς καταδρομείς, στο κράνος.

Είναι μία νυκτερινή επιχείρηση για τη σύλληψη ανταρτών Ταλιμπάν μεσαίας βαθμίδας στην ιεραρχία τους, ή όπως αναφέρονται στην αγγλική στρατιωτική ορολογία "Medium Value Individuals, MVIs". 

Είναι μία από τις ειδικές επιχειρήσεις εξουδετέρωσης βάσεων και σταθμών διοικήσεων ανταρτών. Οι καταδρομείς, μετά από αρκετές ώρες πορείας από το σημείο που τους άφησε το ελικόπτερο, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι και με χρήση ΟΝΥΠΑΣ (Οργάνων Νυκτερινής Παρατήρησης- Σκόπευσης), προσεγγίζουν τον στόχο τους και επιχειρούν αρχικά αθόρυβη ενέργεια. Στη συνέχεια η προσβολή του στόχου εξελίσσεται σε βιαία κρούση και ακολουθεί η σύλληψη αιχμαλώτων.

Στέκομαι λίγο να σχολιάσω την αθόρυβη ενέργεια. Η επιτυχημένη καταδρομή είναι πάντα η αθόρυβη. Αυτό μαθαίνουν όλοι στα σχολεία και στην εκπαίδευση στις μονάδες ειδικών δυνάμεων! Η εκτέλεση πυρών ακολουθεί, όταν η ενέργεια αποκαλύπτεται, ενώ είναι σε εξέλιξη και αναγκαστικά, πρέπει να γίνει κατίσχυση του στόχου με πυρά. 

Τα πυρά προδίδουν ίσως πρόωρα την παρουσία του καταδρομικού τμήματος και συνεγείρουν τον αντίπαλο, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι πολυαριθμότερος και ισχυρότερος. Χάνεται ο αιφνιδιασμός και υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας. Αυτά τα ξέρει, ή οφείλει να τα ξέρει και ο νεαρότερος κομάντος.

Η τεχνική που εφαρμόζεται στο Αφγανιστάν για τη σύλληψη και εξουδετέρωση ανταρτών βασίζεται πρώτα απ' όλα σε πολύ ακριβείς και "νωπές" πληροφορίες. Στη συνέχεια, με απόλυτη μυστικότητα και αφάνεια κινείται το καταδρομικό τμήμα,  με δύναμη και εξοπλισμό, που να μπορεί εύκολα να προσεγγίσει αθόρυβα το στόχο και να ενεργήσει με επιτυχία. Τηρείται η αρχή, "προσαρμογή προσωπικού και υλικών στον στόχο". Πάντοτε υπάρχει τμήμα κρούσεως, υποστηρίξεως και ασφαλείας. 




Όταν γίνεται είσοδος σε οικισμούς ή σε μεμονωμένες κατοικίες, προτιμάται πάντα η είσοδος να γίνεται από σημεία που περιορίζεται ο κίνδυνος παγιδεύσεων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δημιουργείται ρήγμα σε τοίχο, συνήθως με αντιαρματικό όπλο και γίνεται βιαία εισβολή. Τα γυναικόπαιδα κατά κανόνα κοιμούνται ξεχωριστά από τους άνδρες και γι' αυτό η επιδίωξη είναι να απομονωθούν, ώστε να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Δυστυχώς όμως στο παρελθόν, από έντονα και μη απαραίτητα πυρά, έχουν συμβεί άσχημες καταστάσεις με προκλήσεις θανάτων μεταξύ αμάχων που συμπεριλαμβάνονται και παιδιά. Και οι αντάρτες όμως, ή κάποιοι από αυτούς,  αδυσώπητοι τύποι, χρησιμοποιούν τα γυναικόπαιδα για κάλυψη.

Συνήθως οι αντάρτες έχουν διόδους διαφυγής γι' αυτό επιδιώκεται η πλήρης απομόνωση του στόχου και η κάλυψη όλων των δρομολογίων. Επίσης δίνεται μεγάλη σημασία στην έντονη ηλεκτρονική  παρεμβολή  ώστε να μην υπάρχει ασύρματη επικοινωνία κατά την διάρκεια της προσβολής.

Δείτε το βίντεο και παρατηρείστε τον τρόπο σύλληψης αιχμαλώτων και τις σκηνές που εξελίσσονται. Προσέξτε τη χρήση μειωτήρων θορύβου, που παράλληλα λειτουργούν και  σαν φλογοκρύπτες. 

Δυσάρεστη, αλλά αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα, του αφγανικού ανταρτοπολέμου.


Ανιχνευτής

Πηγή: Herald Sun





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.