Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η παγίδα

Η περίπολος Αμερικανών αλεξιπτωτιστών προετοιμάζεται να κινηθεί "πεζή" από το στρατόπεδό της  σε δρομολόγιο γύρω από ένα οικισμό, στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν

Τους συνοδεύουν  Γάλλοι δημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ για την γαλλική τηλεόραση σχετικά με τον πόλεμο του Αφγανιστάν.Η περίπολος κινείται και ο δημοσιογράφος με την κάμερά του καταγράφει.



Οι αλεξιπτωτιστές είναι εξοπλισμένοι με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Μαζί τους έχουν και ένα XM-25. Ο ανιχνευτής ναρκών εκτός από τον δικό του εξοπλισμό, έχει μαζί του και ένα φορητό σύστημα εντοπισμού ραδιοσημάτων τύπου "Wolfhound"  που εντοπίζει πολύ γρήγορα πομπούς VHF και UHF, απόκτημα του αμερικανικού στρατού που μπήκε σε δράση από το 2009. Έτσι μπορούν και ανακαλύπτουν αντάρτικους σταθμούς διοικήσεως ή το συνηθέστερο παρατηρητήρια και ΠΚΠ (Προκεχωρημένα Κέντρα Πληροφοριών).

Κινούνται μέσα από χωράφια, χαντάκια και παρακολουθούν τις κινήσεις των κατοίκων. Κάποιοι τους φαίνονται ύποπτοι. Μαζί τους έχουν και Αφγανούς καταδρομείς που φορούν πεζοναυτική στολή παραλλαγής και φέρουν τυφέκια Μ16Α1.

Η περίπολος ελέγχει τον οικισμό, κοιτάει τις αυλές και χρησιμοποιεί την μέθοδο κίνησης "καθ' άλματα". Κάποιοι ελέγχουν και ασφαλίζουν, ενώ άλλοι κινούνται. Χρησιμοποιούν τις μάντρες για προκαλύματα από τυχόν εχθρικά πυρά.

Ο λοχίας βοηθός διμοιρίτη, πίσω από μία μάντρα  συντονίζει με τον ασύρματό του τις κινήσεις και δίνει αναφορά. Ο κάμεραμαν είναι μαζί του και "τραβάει". Ξαφνικά ο λοχίας πατάει ένα αυτοσχέδιο πυροδοτικό μηχανισμό νάρκης και ακολουθεί η έκρηξη, που τ'αέριά της σπρώχνουν τον κάμεραμαν πίσω. Ο λοχίας σφαδάζει από τους πόνους στο έδαφος, με  τα πόδια σοβαρά τραυματισμένα. Του κάνουν μορφίνη και ακολουθεί αεροδιακομιδή. Παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να δίνει εντολές! Μεγάλη ψυχική δύναμη.

"Ποτέ μη λες ποτέ". Οι αντάρτες χτύπησαν ξανά. Όχι ηλεκτρονικά, αλλά με κλασσικό τρόπο. Γιατί είχαν δει συνήθειες και κινήσεις των αλεξιπτωτιστών και έστησαν την ή τις παγίδες τους. Είδαν την συχνή χρήση των μαντρών για προκάλυμμα από τους Αμερικανούς. Παγίδευσαν γωνία! Ο κάμεραμαν στάθηκε τυχερός. Η έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος. Ήταν αρκετή όμως για να τραυματίσει τον άτυχο λοχία.

Δείτε το πρόσφατο βίντεο. Αξίζει τον κόπο και βγάζει διδάγματα για τον ανταρτοπόλεμο. Το κυριότερο είναι, όπως το έχουμε ξαναπεί, "Μην τυποποιείς τις κινήσεις σου. Σκέψου σαν αντάρτης"

"C' est la guerre mon amis"



Ανιχνευτής

Πηγή: Wat tv









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.