Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Εντοπίζοντας τους ελεύθερους σκοπευτές.



Τα πυρά ελευθέρων σκοπευτών είναι από τα πιο θανατηφόρα σε περίοδο επιχειρήσεων. Ειδικά σε συγκεχυμένες καταστάσεις ανταρτοπόλεμου. Οι ελεύθεροι σκοπευτές ενεργούν είτε μόνοι είτε σε ζεύγη. Οι προσβολές τους είναι μελετημένες, γρήγορες και καλύπτονται συνήθως από τον θόρυβο, φυσικό ή τεχνητό, του περιβάλλοντα χώρου. Όταν κινείσαι με αυτοκίνητο και ακούς "κτυπήματα" από χαλίκια, έτσι σου φαίνεται, δεν μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει, μέχρι τη στιγμή που βλέπεις τον φίλο σου ή τον συνάδελφό σου ξαφνικά μέσα στα αίματα. Αν συμβεί σε σένα δεν θα έχεις τον χρόνο να καταλάβεις τίποτα!

Μέχρι να συνειδητοποιήσεις την πραγματική κατάσταση και να λάβεις τα μέτρα σου "το πουλάκι πέταξε". Αυτό που χρειάζεται είναι η άμεση επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης. Πρέπει ο μαχητής να έχει γρήγορη εικόνα της απειλής για ν' αντιδράσει σωστά. Στην περίπτωση των ελευθέρων σκοπευτών, κατασκευάσθηκαν συστήματα εντοπισμού τους που τοποθετούνται σε οχήματα, εδώ και 5 χρόνια.

Ήδη όμως, χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις του Αφγανιστάν ειδικές φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να εντοπίζουν την θέση ενός ελευθέρου σκοπευτή, αλλά μετά την πρώτη του βολή. Και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Κυκλοφορούν εδώ και 2 χρόνια, αλλά σε ευρεία χρήση και πιο βελτιωμένες, άρχισαν να διανέμονται πρόσφατα στο αμερικανικό προσωπικό.




 Μόνο μέσα στο 2010, από εχθρικά πυρά ελευθέρων σκοπευτών, τα αμερικανικά στρατεύματα είχαν απώλειες μάχης (νεκρούς και τραυματίες) περισσότερους από 4.500 στρατιώτες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο. Οι Ταλιμπάν ελεύθεροι σκοπευτές!  Λίγοι αλλά πολύ "φαρμακεροί"! Μεγάλο πρόβλημα και πονοκέφαλος για τους συμμάχους!




Η συσκευή έχει μέγεθος ενός iPod και στην ουσία είναι ένας αισθητήρας ήχου, που ανιχνεύει τα υπερηχητικά κύματα που παράγονται μετά από την εκπυρσοκρότηση ενός όπλου και  την κίνηση της βολίδας προς τον στόχο της. Προσδιορίζει σε χρόνο δευτερολέπτου στην οθόνη της, την κατεύθυνση βολής, την απόσταση και τη θέση του σκοπευτή σε ακτίνα 400 περίπου μέτρων από τον χρήστη της συσκευής.

Το τακτικό πλεονέκτημα που δίνει σ' ένα τμήμα, είναι ο ταχύς εντοπισμός του στόχου και επομένως η ταχεία και σωστή αντίδραση. Ειδικά σε αγώνα κατοικημένων τόπων είναι ιδανικό. Στην περίπτωση συνθηκών ανταρτοπόλεμου, είναι επί πλέον, πολύ χρήσιμο  για την αποφυγή παράπλευρων απωλειών μεταξύ αμάχων, αφού εντοπίζεται με σχετική ακρίβεια, η προέλευση της απειλής.

 Μικρή η απόσταση ανίχνευσης, αλλά από "ολότελα, καλή και η ...Παναγιώταινα". Από το 2008, διατέθηκαν περί τα 50 εκατ.$ για την αγορά 37.660 τέτοιων συσκευών. Τώρα όμως εγκρίθηκε για μεγαλύτερο αριθμό, όσοι είναι οι μαχητές στο Αφγανιστάν και από αυτό το μήνα αρχίζουν να παραδίδονται 1500 αισθητήρες ανά μήνα.  Η εταιρία κατασκευής έκανε την τύχη της!  Δεν είναι η μοναδική. Υπάρχουν και άλλες που ασχολούνται με το αντικείμενο και σε εποχούμενη έκδοση, αλλά και μία  ισραηλιτική   που κατασκευάζει παρεμφερείς συσκευές.

Το "Φορητό Ακουστικό Σύστημα Εντοπισμού Στόχων" (Soldier Wearable Acoustic Targeting System, SWATS) κοστίζει γύρω στα 2.000 $ το τεμάχιο. Αλλά τι είναι τα χρήματα αν αποφεύγεις με αυτό τον τρόπο τις απώλειες ζωών;

Τώρα οι ελεύθεροι σκοπευτές, πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Κατ' αρχήν πρέπει να εκτελούν εύστοχες βολές από μεγάλες αποστάσεις. Η πρώτη βολή τους πρέπει να κτυπάει στόχο  και στη συνέχεια πρέπει να αλλάζουν το ταχύτερον την θέση τους.  Και κάτι άλλο! Τώρα πρέπει να  εξετασθεί η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα των  μειωτήρων θορύβου! Κάποια άλλη εταιρία, όπως φαίνεται, θα βγάλει χρήμα!

Δείτε παρακάτω κάποια αξιόλογα βίντεο.

Ανιχνευτής

Πηγή: USA TODAY
          SOTECH







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.