Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η συντονιστική σύσκεψη και άλλες ...σκέψεις



Αξιωματικοί-Σύνδεσμοι συμμάχων χωρών  βρίσκονται σε συντονιστική σύσκεψη επί του αμερικανικού πολεμικού πλοίου διοικήσεως  USS Mount Whitney, προκειμένου να συζητήσουν με τους Αμερικανούς  επιτελείς για τον έλεγχο και τη διοίκηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων πολλαπλών φάσεων, κατά του Καντάφι στη Λιβύη. Διακρίνονται Γάλλοι, Βρετανοί Καναδοί και Αμερικανοί αξιωματικοί. 

Τον όλο επιχειρησιακό έλεγχο της αμερικανικής επιχείρησης "Odyssey Dawn" τον ασκεί προς το παρόν  η "Διοίκηση Αφρικής ΗΠΑ" (USAFRICACOM) ενώ έχει ανατεθεί η τακτική διοίκηση στον Ναύαρχο Samuel J. Locklear III, διοικητή  της αμερικανικής Ναυτικής Διοίκησης Ευρώπης (USNAVEUR) (περιλαμβάνει τον 6ο Στόλο) και ταυτόχρονα διοικητή της Διοίκησης Μικτής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη (ΝΑΤΟ  JFC Naples). Ο Ναύαρχος επιβαίνει επί του πλοίου διοικήσεως. Υπάρχει μεγάλη επιθυμία από πλευράς Αμερικανών να παραδώσουν την ..σκυτάλη σε άλλους συμμάχους που όπως φαίνεται θα πρωτοστατούν οι Γάλλοι και οι Άγγλοι.  Το ΝΑΤΟ δεν έχει συμφωνία μεταξύ των μελών του, προς το παρόν.


Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle

Ο συντονισμός σε μία επιχείρηση έχει να κάνει με την διαχείριση χρόνου, χώρου, μέσων και προσωπικού.  Όταν η επιχείρηση είναι πολυεθνική,  χρειάζεται, ακόμη περισσότερο η προσοχή, γιατί οι συνήθειες, ο τρόπος αντίδρασης και η ακολουθούμενη τακτική, έχουν διαφορά από κράτος σε κράτος. Χρειάζεται να θεσπισθούν κοινοί κανόνες εμπλοκής, επικοινωνίας και ενεργειών. Χρειάζεται "κοινή γλώσσα".

Σε μια καθιερωμένη από χρόνια συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, αυτά τα στοιχεία σε επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχουν, αν και κατά τη γνώμη μου, νέα κράτη-μέλη  πιθανόν να μην έχουν απόλυτα συνηθίσει. Σε υψηλότερο επίπεδο όμως, που υπεισέρχεται το εθνικό συμφέρον, τα πράγματα αντιμετωπίζονται από άλλη ...οπτική γωνία και σε πολλές περιπτώσεις, το συμφέρον υπερσκελίζει την ψυχρή και καθαρή  στρατιωτική  σκέψη. Εκεί οι στρατιωτικοί, αναγκάζονται να συμβιβάζονται με τους περιορισμούς που τίθενται από την χώρα τους και όταν πρόκειται για πολυεθνικό συντονισμό, ο διοικητής ή ο "διοικητεύων" θα έλεγα της πολυεθνικής δύναμης, έχει να λύσει ένα ..σταυρόλεξο. Έχει δυνάμεις αλλά... δεν έχει κάποιες, αφού φυσικά είναι υπαρκτές μεν , αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με καθαρά στρατιωτικά κριτήρια λόγω περιορισμών.

Η διαχείριση χρόνου, χώρου,προσωπικού και μέσων σε μια επιχείρηση, στηρίζεται στην απόλυτη γνώση τόσο των δικών μας δυνάμεων όσο και των δυνάμεων του αντιπάλου. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στις υπαρκτές δυνατότητες των φίλων και των εχθρών και όχι στις επιθυμίες τους. Χρειάζεται όλοι να έχουν "κοινή επιχειρησιακή αντίληψη και εικόνα" για να μπορούν να εκτιμούν και να ενεργούν σωστά. Απαιτούνται ακριβείς και πρόσφατες πληροφορίες για όλες τις δραστηριότητες και τα μέσα του αντιπάλου, πάνω στις οποίες θα στηριχθούν οι εκτιμήσεις, ώστε να είναι σωστές.

Η σωστή εκτίμηση ανακαλύπτει τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου και δίνει προτεραιότητες στην στοχοποίηση των μέσων του και του προσωπικού του. Η επιδίωξη είναι να λυγίσει η θέλησή του για αντίσταση και να υποκύψει αν είναι δυνατόν χωρίς μάχη. Αυτή είναι και η ιδανική λύση! Η προσβολή των μέσων του και του προσωπικού του δεν είναι αναγκαίο να γίνει μόνο  με χρήση βίας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, οικονομικοί, ψυχολογικοί, κοινωνικοί, τεχνολογικοί.


Μαχητικό αεροσκάφος πέφτει από επίγεια πυρά ενώ ο πιλότος εκτινάσσεται με αλεξίπτωτο

Όλα  αυτά απαιτούν, όπως είπαμε, πληροφορίες που συλλέγονται  με κάθε μέσον που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία (δορυφόροι, αεροσκάφη επανδρωμένα και μη, επικοινωνιακές υποκλοπές κλπ). Χρειάζονται όμως και μαχητές που θα διεισδύσουν στην εχθρική περιοχή και θα δώσουν τις ακριβέστερες και πληρέστερες πληροφορίες και θα  βεβαιώσουν την ακρίβεια των στοιχείων. Χρειάζονται αυτοί που θα κατευθύνουν από το έδαφος, πυρά κάθε είδους σε επιλεγμένους στόχους, αν αυτή είναι η επιλογή. Είναι αυτοί που θα αναγνωρίσουν και θα διευκρινίσουν ποιός και πού είναι ο εχθρός, για την αποφυγή προσβολής αθώων. Είναι οι ειδικές δυνάμεις που κάνουν αυτή  τη δουλειά και δίνουν τις πληροφορίες, για να μπορέσει τελικά να πετύχει μία ...συντονιστική σύσκεψη.

Αυτό συμβαίνει σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων και τώρα (δυστυχώς) συμβαίνει στη Λιβύη. Τμήματα ειδικών δυνάμεων είναι μέσα και παρακολουθούν. Κατευθύνουν τους πυραύλους των πλοίων και των αεροσκαφών. Δεν θέλω να απαριθμήσω τους πυραύλους κατά είδος και να τους διαφημίσω. Άλλωστε όλα τα ΜΜΕ τους αναφέρουν. Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος η άμεση χρήση προσβολής με πυρά για την καταστροφή υποδομών της χώρας. Μου δημιουργεί εντύπωση η άμεση προτίμηση πυραύλων Tomahawk. Πότε λήγει άραγε το όριο ζωής τους; Μήπως ήταν μια καλή ευκαιρία χρήσης τους πριν πέσουν σε αχρηστία; Μετά, γιατί προσπαθούν να διαλύσουν την απαρχαιωμένη αντιαεροπορική άμυνα του Καντάφι, αφού δεν αποτελεί απειλή στα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη; Και παρόλα αυτά ένα αμερικανικό αεροπλάνο F-15 έπεσε σήμερα στη Λιβύη και διενεργείται  ειδική επιχείρηση διάσωσης των πιλότων. Μηχανική βλάβη όπως λένε; Ίσως!


Αντικαθεστωτικός μαχητής

 Υπάρχει μία σύγχυση στην αναγνώριση της ταυτότητας των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και των αντίστοιχων δυνάμεων του Καντάφι,  όπως τουλάχιστον γίνεται αντιληπτό από τα μέσα ενημέρωσης. Και αυτό γιατί και οι δύο παρατάξεις χρησιμοποιούν τα ίδια υλικά και τις ίδιες στολές. Για να μην πω ότι υπάρχει και μπέρδεμα μέσα στους παραστρατιωτικούς, γιατί όλοι ξεκίνησαν να φοράνε πολιτικά για να μη γίνονται στόχοι με τις στολές! Αλαλούμ! Η στοχοποίηση  και προσβολή εγκαταστάσεων, ζωτικών όπως κρίθηκε, για τον Καντάφι, απέτυχε αφού περιτριγυρίσθηκαν από άμαχο πληθυσμό, ηθελημένα ή αθέλητα! Από δορυφορικές ή άλλες εικόνες δεν ξεχωρίζουν οι εξεγερμένοι από τους κανταφικούς. Τι γίνεται τώρα;


Κανταφικός οπαδός σκεπάζει νεκρούς από βομβαρδισμό γαλλικών αεροσκαφών

Οι μόνες αξιόπιστες πληροφορίες έρχονται  από τμήματα ειδικών δυνάμεων, που έχουν διεισδύσει και παρακολουθούν. Δεν είμαι βέβαιος αν έχουν έλθει σε επαφή και συνεργάζονται με αντικαθεστωτικούς. Αν ήμουν εγώ δεν θα το έκανα, γνωρίζοντας το σύστημα που εφαρμόζει ο Καντάφι με τους δικούς του πληροφοριοδότες ανάμεσα στους αντιπάλους του. Ένας λόγος που σμήνος  βρετανικών μαχητικών Tornado ακύρωσε την προσβολή στόχων, ήταν οι πληροφορίες που έδωσαν επίγεια τμήματα ειδικών δυνάμεων για την ύπαρξη αμάχων.

Θα σταματούσε αυτή η ιστορία αν εξουδετερωνόταν ο Καντάφι; ¨Η να το θέσω αλλιώς. Αποτελεί στόχο ο Καντάφι σαν άτομο; Πάντοτε ο ηγέτης των αντιπάλων αποτελεί στόχο! Μπορεί να προσβληθεί
με πολλούς τρόπους,( ψυχολογικούς, οικονομικούς, ηθικούς και φυσικούς). Η δολοφονία του ίσως θα δημιουργούσε σοβαρή αναστάτωση, αν υπάρχουν οπαδοί του σε μεγάλο ποσοστό. Εδώ διχάζονται οι γνώμες. Υπάρχουν φωνές που ισχυρίζονται ότι αν σκοτωθεί τότε όλοι οι φοβισμένοι που βρίσκονται στην ζώνη επιρροής του, θα ξεθαρρέψουν και θα δηλώσουν την πλήρη αντίθεση στο καθεστώς του.

Η απόρριψή του από όλους τους φυλάρχους της Λιβύης, και η δημιουργία κλίματος δυσπιστίας μεταξύ των οπαδών του, θα ήταν μία πολύ βολική λύση. Δεν παρουσιάζεται έτσι όμως! Η απομάκρυνσή του με τη θέλησή του από την εξουσία είναι η ιδανική, αλλά εδώ που έφτασαν τα πράγματα πολύ απίθανη. Υπάρχουν βέβαια κράτη που έχουν δηλώσει ότι θα τον δεχτούν. Ένα από αυτά είναι η Ζιμπάμπουε! Η ανακάλυψή του και η αιχμαλωσία του, θα μπορούσε να επιφέρει διαπραγματεύσεις. Εικάζεται ότι κρύβεται μέσα στην έρημο σε κάποιο υπόγειο καταφύγιο, που φρουρείται από μία επίλεκτη δύναμη 40 ανδρών της πιστής προσωπικής του φρουράς.





Το πεδίο είναι "ανοικτό" μόνο για ειδικές επιχειρήσεις! Θα ήταν μέγα σφάλμα η επέμβαση επιγείων συμβατικών δυνάμεων, την στιγμή που ούτε οι αντικαθεστωτικοί το θέλουν. Θα μπορούσε να γίνει μπούμεραγκ εναντίον των δυτικών, γιατί η ξένη επέμβαση ίσως να ενώσει τους "εμφύλιους" αντίπαλους εναντίον των εισβολέων.


Ανιχνευτής

Πηγή: ALJAZEERA
          Guardian
          Mail
          Deutsche Welle
          fox2
          DVIDS







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.