Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η διάσωση



Η επιχείρηση διάσωσης των πιλότων του μαχητικού F-15 που "έπεσε" λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, κινητοποίησε αρκετούς Αμερικανούς Πεζοναύτες, 7 μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα διαφόρων τύπων και 2 μαχητικά.



Την επιχείρηση την ανέλαβε η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (26th Marine Expeditionary Unit,26 MEU) που βρίσκεται επί του ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφιβίων επιχειρήσεων "USS Kearsarge". Το είδος αυτής της ειδικής επιχείρησης ονομάζεται στη δική τους ορολογία "Tactical Recovery of Aircraft Personnel, TRAP" (Τακτική Διάσωση Αεροπορικού Προσωπικού). Η αποστολή εκτελέστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης,σχεδόν μία ώρα μετά την ειδοποίηση  της πτώσης του αεροσκάφους και χρησιμοποιήθηκε ή "Quick Reaction Force, QRF"(Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης, ΔΑΑ) που συνήθως είναι ενισχυμένη διμοιρία Πεζοναυτών, με   τα παρακάτω μέσα:
  • 2 Ελικόπτερα CH-53Ε
  • 2 ελικοφόρα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης MV-22B Ospreys
  • 2  μαχητικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης AV-8B Harrier
  • 1  αεροσκάφος ανεφοδιασμού καυσίμων KC-130J 



Η ΔΑΑ για αποστολές διάσωσης, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα 30 λεπτών, όταν αεροσκάφη βρίσκονται στον αέρα. Η αποστολή εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και συντονισμένα. Προηγήθηκαν τα Harriers, ακολούθησαν τα Ospreys μετά από 1 ώρα και στη συνέχεια, σε 20 λεπτά, τα ελικόπτερα με την ΔΑΑ, που είχε δύναμη 46 Πεζοναυτών, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν όλοι της διμοιρίας αναγνωρίσεως.



Στις 02.19, της Τρίτης 22 Μαρτίου 2011, τα Ospreys, υποστηριζόμενα από τα μαχητικά Harriers, βρίσκονταν πάνω από το σημείο περισυλλογής.  Το ένα, έκανε κάθετη προσγείωση στις 02.38 για την παραλαβή του ενός πιλότου. Στις 0300 ο πιλότος είχε μεταφερθεί στο πλοίο. Ο άλλος, που ήταν και αξιωματικός οπλισμού, δεν βρέθηκε στην περιοχή και έγινε γνωστό, ότι τον βρήκαν και τον περιμάζεψαν αντικαθεστωτικοί. Αργότερα άλλο τμήμα, προφανώς ειδικών δυνάμεων, τον παρέλαβε και τον προώθησε στο πλοίο, χωρίς ν' αναφερθεί ο τρόπος εκκενώσεως. Ευνόητο είναι. Δεν προέκυψε ανάγκη προσγείωσης της ΔΑΑ, αφού δεν αντιμετωπίσθηκε κάποια σοβαρή απειλή. Τα ελικόπτερα πετούσαν πάνω από προκαθορισμένο σημείο, μέχρι να ολοκληρωθεί η ενέργεια, με ετοιμότητα επέμβασης αν χρειαζόταν.




Υπήρξαν  όμως κινήσεις απροσδιόριστης ταυτότητας πολιτών, προς το σημείο προσγείωσης, που μάλλον ανάγκασε το προσωπικό του αεροσκάφους να πυροβολήσει προς το μέρος τους για να τους καθηλώσει. Ταυτόχρονα, μετά από ειδοποίηση, τα Harriers,  έριξαν 2 βόμβες ανάμεσα στους Λίβυους και τους Αμερικανούς, με σκοπό να  καθυστερήσουν τους πρώτους μέχρι την απογείωση των δευτέρων. Δεν έγιναν γνωστές μέχρι τώρα τυχόν απώλειες Λίβυων

Η εκπαίδευση στις επιχειρήσεις διάσωσης είναι αναγκαία και υποχρεωτική για όλους τους Αμερικανούς  Πεζοναύτες των τακτικών συγκροτημάτων επιπέδου τάγματος (Battallion Landing Team, BLT)   που ανήκουν στις 7 Εκστρατευτικές Μονάδες και ιδιαίτερα για το προσωπικό των μονάδων αναγνωρίσεως. 




Η συνήθης τακτική που ακολουθείται, είναι να προηγούνται μαχητικά αεροσκάφη ή επιθετικά ελικόπτερα και να γίνεται "αποστείρωση" της περιοχής που βρίσκεται το φίλιο προσωπικό προς διάσωση, δηλαδή, να εξασφαλίζεται η περιοχή από ενέργειες  εχθρικού προσωπικού. Στη συνέχεια ακολουθούν τα ελικόπτερα μεταφοράς της ΔΑΑ μαζί με το ή τα μέσα παραλαβής του φίλιου προσωπικού. Η ΔΑΑ ερευνά και εντοπίζει τους προς διάσωση, παρέχει πρώτες βοήθειες με τους νοσοκόμους που περιλαμβάνει στη δύναμή της και μεταφέρει όλους για επιβίβαση στο σημείο προσγείωσης. Σε όλη τη διάρκεια της αποστολής υπάρχει συνεχής κάλυψη και υποστήριξη από επιθετικά ελικόπτερα ή μαχητικά αεροσκάφη που βάλλουν κατά απειλών, με αίτηση του επίγειου τμήματος.

Η αποχώρηση γίνεται με αντίστροφη φορά. Δηλαδή πρώτα φεύγει το ελικόπτερο με του διασωθέντες υπό την κάλυψη της ΔΑΑ και των ιπταμένων μέσων υποστήριξης, μετά η ΔΑΑ υπό την κάλυψη των επιθετικών ελικοπτέρων ή των μαχητικών και τέλος αποχωρούν και αυτά. Αν υπάρχει εμπλοκή με εχθρικές δυνάμεις, πριν αποχωρήσει η ΔΑΑ, οι εχθρικές θέσεις προσβάλλονται έντονα, με πυρά από τα επιθετικά ελικόπτερα ή τα μαχητικά.

Αυτά λοιπόν για την επιχείρηση διάσωσης, που οργανώθηκε από τους Πεζοναύτες.


Ανιχνευτής

Πηγή: Army Times
          Marine Times




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.