Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ο εκτοξευτής-φλογοβόλο



"Πύρινος Σίφουνας". Ακριβώς  τέτοια εντύπωση μένει σε εκείνους που είδαν σε δράση  τον ρωσικό  εκτοξευτή-φλογοβόλο  πυραύλων RPO-Shmel.


RPO-A
 Λόγω  της μεγάλης ισχύος πυρός που διαθέτει αυτό το όπλο, οι σοβιετικοί στρατιώτες που πολέμησαν στο Αφγανιστάν τη 10ετία του '80, το αποκάλεσαν με την  ανατολίτικη έκφραση, «Σατανάς-σωλήνας». Οι πολεμικές επιχειρήσεις των σοβιετικών στο Αφγανιστάν έδειξαν τότε, ότι το πεζικό δεν είχε αποτελεσματικό όπλο για την εξουδετέρωση καλυμμένου αντιπάλου μέσα σε σκέπαστρα, σπηλιές ή σπίτια όπως έκαναν οι αντάρτες Μουζαχεντίν.
Οι απόπειρες εξολόθρευσης των εχθρικών όπλων  μέσα σε  πλινθόκτιστα οικοδομήματα, βραχώδεις σπηλιές κλπ, με τη βοήθεια όλμων, ή πυροβόλων, απαιτούσαν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών.Δεν  υπήρχαν συχνά δυνατότητες χρησιμοποίησης  συμβατικών φλογοβόλων, εξαιτίας της μικρής απόστασης εκτόξευσης καυσίμου. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, το 1984 με παραγγελία του σοβιετικού στρατού, άρχισε η κατασκευή  αυτού του νέου τύπου εκτοξευτού.

RPO-M

Το 1988 για πρώτη φορά,  εξοπλίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σοβιετικής ΄Ενωσης με το νέο εκτοξευτή-φλογοβόλο πεζικού (RPO) Shmel .  Ως προς τη δομή του, το όπλο περιέχει ένα πύραυλο, τοποθετημένο μέσα σε πλαστικό σωλήνα-κοντέινερ μίας χρήσης. Πάνω στον σωλήνα εκτόξευσης έχουν τοποθετηθεί μία αναδιπλούμενη απλού σχήματος σκοπευτική διόπτρα  με νηματόσταυρο βαθμονομημένο μέχρι 900 μέτρα, μια πτυσσόμενη χειρολαβή με το σύστημα ηλεκτρονικής πυροδότησης και η μπροστινή λαβή υποστηρίγματος. Επίσης, υπάρχει και βάση για την προσάρτηση διόπτρας νυκτερινής σκόπευσης. Το όπλο έχει βελτιωθεί αρκετά μέχρι σήμερα. Ο πρώτος τύπος ήταν το RPO-A και σήμερα κυκλοφορεί το RPO-M.
 



Χρησιμοποιούνται πυρομαχικά δύο τύπων. Το βασικό πυρομαχικό είναι θερμοβαρικό, δηλαδή, περιέχει καύσιμη ύλη σε συμπιεσμένη αέρια μορφή και το άλλο, εμπρηστικό. Η κεφαλή του έχει κοίλο γέμισμα που εξασφαλίζει τη διάτρηση των εμποδίων. Στην διαμορφούμενη τρύπα, διεισδύει το βασικό γέμισμα που κατατάσσεται στα πυρομαχικά ογκώδους έκρηξης και που έχει δυνατότητα προσβολής, έκτασης 80 κυβικών μέτρων. Σε περίπτωση βολής κατά ανοιχτών στόχων η έκταση προσβολής φθάνει τα 50 κυβικά μέτρα. 
Ας σημειωθεί σχετικά με αυτό, ότι οι σκεπασμένοι στόχοι εξολοθρεύονται ακόμα και χωρίς τη διάτρηση του φράγματος αν δεν είναι ερμητικά κλεισμένοι. Λέγεται ότι το αποτέλεσμα της προσβολής, μοιάζει με αυτό που επιφέρει ένα βλήμα εκρηκτικό πυροβόλου των 155 χιλ. Βέβαια από τη στιγμή που το καύσιμο για να εκραγεί κάνει χρήση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας, σε πολύ ψηλές περιοχές με αραιωμένο οξυγόνο τα αποτελέσματα μειώνονται. Ευνόητο είναι, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υποβρύχιες δραστηριότητες.



Με άλλα λόγια, το όπλο είναι κατάλληλο για την προσβολή θυρίδων πολυβολείων, ελαφρών θωρακισμένων στόχων κλπ. Στις ειδικές επιχειρήσεις, επιφέρει το μέγιστο αποτέλεσμα καταστροφής στόχων, ενώ μεταφέρεται εύκολα σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Επίσης χρησιμοποιείται για την διάνοιξη  διαδρόμων στα ναρκοπέδια , συρματοπλέγματα και διόδων σε άλλα κωλύματα. Το διαμέτρημα του είναι 90 χιλ. , το μήκος του φτάνει τα 940 χιλ. και το βάρος του είναι 8,8 κιλά. Το δραστικό του βεληνεκές υπολογίζεται στα 600 μέτρα κατά στόχου σημείου, ενώ το μέγιστο βεληνεκές φτάνει τα 1700 μέτρα.

Με τον νέο εκτοξευτή-φλογοβόλο RPO-Shmel είναι εξοπλισμένες οι μονάδες Ραδιολογικού-Χημικού-Βιολογικού Πολέμου,  οι  ειδικές δυνάμεις και οι πεζοναύτες της Ρωσίας, καθώς και οι  ένοπλες δυνάμεις των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, όπως και χωρών-πρώην μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.


Ανιχνευτής

          World Guns




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.