Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η απονομή του Πράσινου Μπερέ



Πρόσωπα βαμμένα και ιδρωμένα! Τα σώματα έκαναν κινήσεις "ζυγισμένες" και υπολογισμένες. Ασκήσεις  ακριβείας, σωματική αγωγή, μάχη σώμα με σώμα, καταρρίχηση από τον πύργο εκπαίδευσης, διέλευση στίβου μάχης ήταν αυτά που περνούσαν μπροστά από τα μάτια των θεατών.

Ήταν για μια ακόμη φορά, η τελετή της απονομής του πράσινου μπερέ στους υποψήφιους έφεδρους καταδρομείς στο Μεγάλο Πεύκο, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων το ΚΕΕΔ, την περασμένη Πέμπτη. Ήταν οι νέοι Καταδρομείς που μετά από μερικές εβδομάδες εντατικής εκπαίδευσης, έδειχναν το τι έμαθαν και με τον τρόπο τους, ήθελαν ν' αποδείξουν ότι αξίζουν να πάρουν τον τιμημένο πράσινο μπερέ! Ήθελαν να δείξουν ότι και αυτοί, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν πετύχει στη εκπαίδευση, μπορούν να γίνουν μέλη της οικογένειας των Καταδρομών.

Απορούσαν οι θεατές, οι γονείς και οι συγγενείς πως έγινε αυτή ..η "μεταμόρφωση"! Ήξεραν τα "παιδιά" τους διαφορετικά, που πριν πάνε στρατιώτες τα πρόσεχαν να ..τρώνε, να μη ..κρυώσουν, πολλά ..."να μη"! Εδώ έβλεπαν  βαμμένους   στο πρόσωπο και στα χέρια στρατιώτες, να χρησιμοποιούν το μαχαίρι και το όπλο σαν επαγγελματίες του είδους! Να περνούν άφοβα τα εμπόδια και να κατεβαίνουν  με άνεση τα σχοινιά! Είδαν  μαχητές με τρομερή όψη, που δεν θα ήθελαν να τους έχουν ...αντίπαλους! Δεν είδαν τα "παιδιά" τους! Είδαν άνδρες!

Δεν απορούσαν όμως αυτοί που ήξεραν! Οι αξιωματικοί τους, οι εκπαιδευτές τους και οι παλιοί που είχαν προσκληθεί εκεί! Ήξεραν τον κόπο, την δυσκολία, την σωματική  και ψυχική δοκιμασία που πέρασαν οι νέοι Καταδρομείς για να φτάσουν μέχρι αυτή την στιγμή και να πάρουν τον πολυπόθητο μπερέ! Τον μπερέ που θα τους "μετέφερε" σε μια άλλη πάστα ανθρώπων. Σε μια άλλη οικογένεια, εκτός από την δική τους! Την οικογένεια των Καταδρομών! Εκεί που όποιος μπει, ανήκει για πάντα! Εκεί, που η εκπαίδευση πάντα συνεχίζεται!




Όταν έφτασε η στιγμή της απονομής, έβλεπες τα πρόσωπά τους αν και ..παραλλαγμένα με τα χρώματα, να λάμπουν από χαρά! Δεν έπαιρναν απλά ένα κάλυμμα κεφαλής. Έπαιρναν ένα σύμβολο τιμής. Έπαιρναν το βάρος μιας ένδοξης ιστορίας γεμάτης αγώνες, ηρωισμούς και δόξα! Γίνονταν συνεχιστές αυτής της ιστορίας.

Αυτή η συμβολική πράξη της απονομής του πράσινου μπερέ, είναι ταυτόχρονα και η υπογραφή  ενός "άγραφου συμβολαίου" που πρέπει να το τηρήσουν και να το τιμήσουν όποτε τύχει και χρειασθεί. Ότι δεν θα διστάσουν ποτέ να μπουν στη "φωτιά",  όταν τους το ζητήσει η πατρίδα. Έτσι όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι. "Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ακολουθεί μια ακόμη δύσκολη και επίπονη εκπαίδευση" τους είπε Διοικητής του Κέντρου, όταν διάβαζε την ημερήσια διαταγή.

"Συγχαρητήρια που επιλέγετε το δύσκολο μονοπάτι της αρετής",τους χαιρέτησε  και ο Διευθυντής των Ειδικών Δυνάμεων που έκανε και κάτι ακόμα. Ευχαρίστησε και τους γονείς των νέων Καταδρομέων που έκαναν τα παιδιά τους ν' αγαπούν την Ελλάδα και να δέχονται τη σκληρή, σπαρτιάτικη ζωή του Καταδρομέα. Γιατί, ξέχασα να πω ότι όλοι αυτοί οι νέοι είναι εθελοντές! Δεν ήλθαν με το ζόρι! Κανένας δεν μένει με το ζόρι. "Έρχονται όσοι θέλουν,  μένουν αυτοί που μπορούν και αντέχουν."

Χάρηκαν και όλοι οι καλεσμένοι παλιοί Καταδρομείς, εκπρόσωποι 3 γενιών από τον πόλεμο μέχρι σήμερα, γιατί έβλεπαν με ικανοποίηση ότι άφησαν πίσω τους "καλή μαγιά" νεότερων  Καταδρομέων. Μάλιστα ο γεροντότερος , είπε με συγκίνηση και ευχαρίστηση συνάμα: "Αυτοί εδώ κάνουν πιο πολλά! Εμείς δεν τα είχαμε αυτά". "Βαραίνουν" τα λόγια, από ένα παλαιό πολεμιστή, αξιωματικό των πρώτων ΛΟΚ.

Στο βάθος φαινόταν η προτομή του μακαρίτη του Στρατηγού Καλίνσκη, του ιδρυτή την Δυνάμεων Καταδρομών και φάνηκε σαν να έλεγε πάλι:

"Σεις, Νέοι στρατιώτες, που σε λίγο θα υπηρετήσετε στους δοξασμένους ΛΟΚ. Προσέξτε καλά τα λόγια μου.....αν τολμήσουν να πειράξουν την Ελλάδα μας....πέστε το από τώρα, βροντοφωνήστε το παντού! Να το ξέρουν όλοι, εχθροί και φίλοι! Θα πολεμήσουμε! Θα πολεμήσουμε με πίστη και με πείσμα και με φανατισμό! Θα πολεμήσουμε παντού στα βουνά και στους κάμπους, στις πόλεις και στα χωριά και στ' ακρογιάλια! ...Ως το τέλος, ως την τελική Νίκη."

Και αυτά δεν είναι λόγια του αέρα, όταν έχουν ειπωθεί από ένα παλιό αγωνιστή όλων των πολέμων της νεώτερης ιστορίας της πατρίδας μας. Από ένα ιερολοχίτη! Οι κομάντος τα μετράνε πολύ και τα πιστεύουν! Έτσι θα γίνει!

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.