Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ειδικές επιχειρήσεις στη Λιβύη

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επέμβαση διεθνών δυνάμεων στη Λιβύη, προθυμοποιήθηκαν αμέσως (γιατί άραγε;) και εθελοντικά πολλές χώρες να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Η κάθε χώρα έβγαλε δικό της κωδικό όνομα για την επιχείρηση. Ας δούμε τους ..πρωταγωνιστές!




Από αμερικανικής πλευράς, ονομάστηκε "Odyssey Dawn" (λάτρης της ελληνικής ιστορίας θα έβγαλε τ' όνομα) και  εμπλέκεται η "Διοίκηση Αφρικής" United States Africa CommandCarter_Ham. Σ' αυτή τη διακλαδική  διοίκηση υπάγεται  μεταξύ των άλλων και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Αφρικής (AFRICOM) με διοικητή τον Στρατηγό  U.S. Special Operations Command, Africa (SOCAFRICA). Έχω αναφέρει γι' αυτή τη Διοίκηση σε προηγούμενο άρθρο. Η έδρα τους είναι στη Στουτγάρδη της Γερμανίας

Πιθανόν να έχουν εμπλακεί σε αποστολή αναγνώρισης. Δεν αποκλείεται όμως και ανάληψη επιθετικών ενεργειών.  Το 3ο Συγκρότημα Ειδικών Δυνάμεων ΗΠΑ (3rd US SF Group,Airborne) θα πρέπει να υπάγεται επιχειρησιακά στην παραπάνω Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, αφού έχει την ίδια  περιοχή ευθύνης την Αφρική, πλην της Αιγύπτου και του "Ανατολικού Κέρατος". Όμως και το 10ο Συγκρότημα Ειδικών Δυνάμεων (10th US SF Group, Airborne)  περιλαμβάνει στην περιοχή ευθύνης  του τις χώρες του Μακρέμπ και πολύ πιθανόν να εμπλέκεται στην επιχείρηση, αν και ανήκει στην Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης (USEUCOM).




Μιλάμε μόνο για στρατό ξηράς ως τώρα. Στην Διακλαδική Διοίκηση Αφρικής από πλευράς χερσαίας τμηματικής διοίκησης υπάγεται η Δύναμη Αφρικής (US Army Africa) που εδρεύει στη Vicenza της Ιταλίας και περιλαμβάνει αερομεταφερόμενες δυνάμεις. Υπάρχει και η ναυτική τμηματική διοίκηση η US Navy Forces Africa,USNAVAF  που στην ουσία τώρα, είναι μάλλον ενσωματωμένη στην αντίστοιχη ναυτική διοίκηση Ευρώπης (USNAVEUR). Στο διοικητή της τελευταίας, ναύαρχο Sam Locklear ο οποίος ταυτόχρονα είναι και διοικητής  της Μικτής Δύναμης Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, (Joint Force Command, JFC Naples), φαίνεται ότι έχει ανατεθεί η τακτική διοίκηση των δυνάμεων της αμερικανικής επιχείρησης "Odyssey Dawn".  Πολύ πιθανόν να εμπλέκωνται και SEALs σε αποστολές ειδικής αναγνώρισης και όχι μόνο.

Έχουμε την τμηματική αεροπορική διοίκηση (17th Air Force Africa) που εδρεύει στο Ramstein της Γερμανίας και αποτελεί ταυτόχρονα και αεροπορική διοίκηση Ευρώπης κάτω από την USEUCOM.

Τέλος υπάρχει η τμηματική διοίκηση Πεζοναυτών (US Marine Force Africa, MARFORAF) μέ έδρα στο  Panzer Kaserne, Boeblingen και βέβαια εκτιμάται σαν πολύ πιθανό, να ενεργούν  ή να ενεργήσουν Force Recon, με αντίστοιχες και ανάλογες αποστολές. 

Στο κομμάτι των ειδικών επιχειρήσεων, κατά πάσα πιθανότητα τον επιχειρησιακό έλεγχο μπορεί να τον έχει η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (Special Operations Command Europe, USSOCEUR), γιατί   η SOCAFRICA πιθανόν να μην έχει αυτή την δυνατότητα  προς το παρόν. Στη SOCEUR υπάγεται επιχειρησιακά  η 352 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, που σημαίνει ότι ειδικά τμήματά της, ενδέχεται να έχουν εμπλακεί για την κατεύθυνση αεροπορικών πυρών. 

Καθόλου απίθανη και η εμπλοκή του SAD/SOG. "Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;"




Οι Βρετανοί έχουν δώσει άλλη ονομασία για την επιχείρηση κατά της Λιβύης. Την ονομάζουν "Operation Ellamy". Συμμετέχει το βρετανικό  βασιλικό ναυτικό (Royal Navy) και η βασιλική τους αεροπορία (RAF). Εκτιμάται σαν πολύ πιθανό να έχουν εμπλακεί τμήματα των ειδικών δυνάμεών τους,  (SAS,SBS,SRR) για την υποβοήθηση των επιχειρήσεων. Άλλωστε πρόσφατα αποκαλύφθηκε κατά λάθος ένα τέτοιο εγχείρημα. Σίγουρα δεν θα είναι το μοναδικό.




Oι Γάλλοι  ονόμασαν την επιχείρηση με πιο γραφικό όνομα "Opération Harmattan". Η λέξη "Harmattan" είναι το όνομα ενός ξερού  αφρικανικού ανέμου της Σαχάρας, που σηκώνει πολύ σκόνη και προκαλεί ανεμοθύελλες. "Τυχαίο; Δεν νομίζω!" Εκτιμάται ότι Βρετανοί και Γάλλοι θα συνεργασθούν σε αυτές τις επιχειρήσεις, κάνοντας χρήση της συμφωνίας τους για στρατιωτική συνεργασία και πολύ πιθανόν αυτό να συμβεί και στο χώρο των ειδικών δυνάμεων. Γιατί όχι; Οικονομία και στο τέλος μεγαλύτερο κέρδος! Ενδέχεται να εμπλακεί και η Λεγεώνα των Ξένων σε άμεσες επιθετικές ενέργειες, αν χρειασθεί.




Έχουμε και τους Καναδούς, που όπως φαίνεται θέλουν να είναι πάντα "παίκτες" στα τεκταινόμενα, "μη φειδόμενοι" χρημάτων και απωλειών. Αυτοί ξέρουν το γιατί! Το όνομα που έδωσαν στην  επιχείρηση για τη συμμετοχή τους είναι "Operation MOBILE". Αν εμπλακούν και   ειδικές δυνάμεις, εκτός από τις ναυτικές και αεροπορικές μονάδες τους, μάλλον θα είναι μαζί με αμερικανικά τμήματα.

Επίσης είναι πιθανό συνορεύουσες με την Λιβύη χώρες, να έχουν χρησιμοποιήσει τμήματα ειδικών δυνάμεων σε συνεργασία με αντικαθεστωτικούς και  δυτικές χώρες, για να υποβοηθήσουν την όλη ενέργεια.




Επίκειται και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, οπότε  είναι αναμενόμενο να αλλάξει η διοίκηση και ο έλεγχος των επιχειρήσεων σε κάποιο βαθμό. Θεωρώ πολύ πιθανό, ότι θ' αναλάβει καθήκοντα και το Στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations Headquarters, NSHQ).

Τι κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης, είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί στην παρούσα περίοδο που υπάρχει εμφύλιος πόλεμος. Αυτό που έχει βγει στην επιφάνεια από τα διεθνή ΜΜΕ είναι ότι πριν από 2 χρόνια οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις εκπαίδευαν επίλεκτες λιβυκές μονάδες. Πώς αλλάζουν οι εποχές!

Οι επίλεκτες, πιστές και καλά εκπαιδευμένες μονάδες του Καντάφι θα εξακολουθήσουν να είναι πιστές; Αν ναι, θα δώσουν μάχη ανοικτή ή με τη μορφή αντάρτικου; Αν όχι που βρίσκεται ο "αδύναμος κρίκος"; Μήπως ο Καντάφι κάνει αντιπερισπασμό με τρομοκρατικές ενέργειες σε άλλες χώρες; Έχει την δυνατότητα να το κάνει; Πώς θ' αντιδράσουν αραβικές χώρες, αλλά και η Ρωσία, Κίνα  και Ιράν στην δυτική προσβολή της Λιβύης; Μπορούν ν' αντιδράσουν; Ποιός ο ρόλος της Αλ Κάϊντα και τι σχέσεις έχει με τους αντικαθεστωτικούς; Υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού μεταξύ Καντάφι και αντικαθεστωτικών; Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις διάκεινται φιλικά προς τον Δυτικό κόσμο και σε ποιό βαθμό; Καλές ερωτήσεις για τους αναλυτές πληροφοριών!




Δυστυχώς πάλι αρχίζει ο πόλεμος στο όνομα της ειρήνης. Αυτή τη φορά πιο κοντά στη γειτονιά μας. Και εμείς συμμετέχουμε. Ελπίζω με μεγάλη περίσκεψη και προνοητικότητα. Από πλευράς ειδικών δυνάμεων απ' ό,τι έχει ανακοινωθεί, τμήμα της 31 ΜΕΕΔ της ΠΑ και τμήμα ΟΑΠ/ΔΥΚ του ΠΝ μέχρις στιγμής, είναι μέσα στη συμμετέχουσα ελληνική δύναμη. Αναλαμβάνουν υποστηρικτικό ρόλο κυρίως  έρευνας-διάσωσης, χωρίς όμως να περιορίζονται μόνο σ' αυτό, αν η κατάσταση απαιτήσει και κάτι άλλο.



Ανιχνευτής











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.