Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τελικά είναι καλοί οι SAS;



Το πρόσφατο περιστατικό με τη σύλληψη ομάδας Βρετανών  SAS στη Λιβύη, έκανε το γύρο του κόσμου και δημιούργησε πολλά σχόλια. Ποιοί είναι αυτοί που υπηρετούν στη "Special Air Service"(Ειδική Υπηρεσία Αέρος); Εξακολουθούν να είναι από τους καλύτερους κομάντος στον κόσμο ή έχασαν την ποιότητά τους;




Η μονάδα τους, το "Σύνταγμα" (Regiment) όπως το αποκαλούν στον κύκλο τους, αποτελεί την πρώτη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων που οργανώθηκε από πλευράς συμμάχων, κατά τον 2ο ΠΠ στη Μέση Ανατολή τον Ιούλιο του 1941. Ανελάμβανε τις πιο δύσκολες και απίθανες αποστολές για τα δεδομένα  των επιχειρήσεων εκείνης της εποχής. Με αυτούς εκπαιδεύτηκε και συνεργάστηκε στις καταδρομικές επιχειρήσεις του Αιγαίου, όπως και με τους SBS, ο ελληνικός Ιερός Λόχος της Μ. Ανατολής. Προσωπικό των SAS, ήταν επί σειρά ετών εκπαιδευτές στο Διεθνές Σχολείο Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσης, ΔΣΠΑΜΑ (ILRRPS) στην Γερμανία, σημερινό "International Special Τraining Center, ISTC", από όπου πέρασαν και περνούν, πολλά στελέχη ειδικών δυνάμεων όλων σχεδόν των χωρών του ΝΑΤΟ  και όχι μόνο. Η Ελλάδα αποτελεί ιδρυτικό μέλος εκεί.




Σε όλες τις μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις του περασμένου και του παρόντος αιώνα υπήρξε πάντα συμμετοχή προσωπικού της. Ανελάμβανε αποστολές σε κάθε γωνιά του πλανήτη, εξυπηρετώντας πρωτίστως τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα. Έγιναν πασίγνωστοι μετά την επιτυχημένη τους επιχείρηση στην ιρανική πρεσβεία, το 1980 στο Λονδίνο. Σήμερα έχει άμεση εμπλοκή στις επιχειρήσεις αντιτρομοκρατικού αγώνα που διεξάγει η Μ. Βρετανία.



Το 22 Σύνταγμα(22 SAS) που είχε για χρόνια έδρα το Hereford, ενώ τώρα έχει μεταφερθεί σε μία κοντινή μικρή κωμόπολη το Credenhill, αποτελείται από 4 ενεργούς λόχους (squadrons) A, B, D και G  των 60 ανδρών το καθένα. Είναι όλοι επαγγελματίες.  Ο κάθε λόχος που διοικείται από ταγματάρχη,  έχει ένα μικρό επιτελείο, (υποδιοικητή, αξιωματικό επιχειρήσεων, αρχιλοχία, διαχειριστή, υπαξιωματικό οπλισμού, ) και  4 διμοιρίες ή τμήματα, (troops). Κάθε τμήμα  δύναμης 16 ανδρών με διοικητή βαθμού λοχαγού, είναι περισσότερο εξειδικευμένο σε μία συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων. Έτσι έχουμε:
  • Air Troop  Τμήμα αλεξιπτωτιστών, για διεισδύσεις απ' αέρος (πτώσεις στατικού ιμάντα και ελεύθερες, HAHO, HALO)
  • Boat Troop  Τμήμα αμφιβίων καταδρομικών επιχειρήσεων
  • Mobility Troop Τμήμα εποχουμένων περιπόλων
  • Mountain Troop  Τμήμα ορεινού αγώνα και χιονοδρόμων
Τα τμήματα υποδιαιρούνται σε τετραμελείς ομάδες διοικητικά, χωρίς αυτό να είναι εμπόδιο για την τακτική συγκρότηση καταδρομικής δύναμης, ανάλογα με την αποστολή.




Από τις πιο πρόσφατες επιχειρήσεις που συμμετείχε προσωπικό των SAS, είναι αυτές της "Μαύρης Δύναμης Επιχειρήσεων" (Task Force Black) στο Ιράκ και τώρα στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για μία καταδρομική δύναμη που αποτελείται από προσωπικό SAS, SBS, SRR και επικοινωνιών. Αποτελεί μέρος μιας πιο μεγάλης Δύναμης Επιχειρήσεων (TF 88), που περιλαμβάνει Αμερικανούς Special Forces, SEALs και προσωπικό ειδικών αποστολών της CIA (SAD/SOG). Αποστολή τους είναι η ανακάλυψη και εξουδετέρωση στελεχών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Θα μιλήσουμε γι' αυτό, σε άλλο άρθρο.

Η επιλογή του προσωπικού για την ένταξή τους στο Σύνταγμα, όπως στους SBS, θεωρείται από τις πιο σκληρές σε όλο τον κόσμο. Στατιστικά, μόνο το 10% των υποψηφίων εθελοντών επιτυγχάνει. Κατά  μέσο όρο οι υποψήφιοι σε κάθε φάση επιλογής κυμαίνονται στους 120. Προέρχονται από όλα τα όπλα και σώματα του στρατού ξηράς αλλά και από τους άλλους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων. Μόνο  εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό κάτω των 35 ετών,  γίνεται δεκτό για συμμετοχή στην επιλογική διαδικασία, η οποία σήμερα, στα πλαίσια της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, είναι κοινή με αυτή των SBS.


SAS στο Αφγανιστάν

Όσοι επιτύχουν στην επιλογική διαδικασία, κατατάσσονται σε ένα από τους λόχους του 22 Συντάγματος, αφού λάβουν σε ειδική τελετή απονομής τον χακί μπερέ με το έμβλημά τους και το λογότυπο: "WHO DARES WINS" δηλαδή "Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ". Αυτό  έχουν οι ελληνικές Δυνάμεις Καταδρομών, δείγμα κοινής προέλευσης μέσα στην φωτιά του πολέμου. Για την ιστορία, το ίδιο λογότυπο στη γλώσσα τους, έχουν  το 1ο Σύνταγμα Γάλλων Πεζοναυτών-Αλεξιπτωτιστών ( 1er Régiment de Parachutistes d'Infanterie de Marine, 1er RPIMa), οι Ισραηλινοί Sayeret Matkal.  και βέβαια, οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί SAS.

"Η εκπαίδευση στη μονάδα ποτέ δεν τελειώνει", λένε οι παλιοί και έχουν δίκιο. Πάντοτε χρειάζεται η προπόνηση για τη διατήρηση της μαχητικής ικανότητας αλλά και η εκπαίδευση σε νέες τεχνικές, μεθόδους και μέσα. Κύρια αντικείμενα εκπαίδευσης είναι παρόμοια με αυτά των SBS, επιμένουν όμως πολύ περισσότερο στον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Πολλές ώρες απασχολούνται στις βολές μάχης εκ του συστάδην, (Close Quarter Battle, CQB) από όλες τις στάσεις και σε όλα τα είδη περιβάλλοντος, με έμφαση αστικό περιβάλλον.

Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις και κλειστοί χώροι, που αποκαλούνται στην αγγλική στρατιωτική ορολογία "Killing House". Ανάλογα με το είδος της ενδεχόμενης αποστολής  υπάρχει κατάλληλη εσωτερική διαμόρφωση σπιτιού, μαγαζιού, αεροσκάφους, τραίνου  ή άλλου χώρου. Οι στόχοι είναι κινητοί και εναλλάσσονται σε "καλούς" και "κακούς". Σε αυτούς τους χώρους γίνονται κατά βάση βολές με πραγματικά πυρά αυτομάτων όπλων, πιστολίων, καραμπίνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Η υπόλοιπη εκπαίδευσή τους, καλύπτει όλο το φάσμα ειδικών επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα και υλικά. "Σημασία στη λεπτομέρεια" και "Προετοιμάσου για το απροσδόκητο", είναι δύο ακόμη από τα συνθήματά τους στην εκπαίδευση. Στα πλαίσια της ομάδας, ασχολούνται πολύ με την ατομική τακτική εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων που αφορά σε:
  • Κίνηση
  • Παραλλαγή
  • Ενέδρες
  • Ασκήσεις Άμεσης Αντίδρασης
  • Πυρ και κίνηση
Επιπλέον όλοι ανεξάρτητα από ειδικότητα, οφείλουν να γνωρίζουν:
  • σε βάθος τον χειρισμό των ασυρμάτων μέσων επικοινωνιών που διαθέτει η μονάδα 
  • παροχή πρώτων βοηθειών και καθήκοντα νοσοκόμου ειδικών δυνάμεων 
  • Ξένες γλώσσες των περιοχών ενδιαφέροντος ή του θεάτρου επιχειρήσεων (Σχολή Ξένων Γλωσσών)
  • Καθήκοντα  ελεγκτού αέρα, για την κατεύθυνση πυρών και βομβαρδισμού από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα
  • Εκρηκτικές ύλες και καταστροφές
  • Μάχη σώμα με σώμα

Όλοι οι λόχοι με εναλλαγή ανά εξάμηνο, τίθενται σε υπηρεσία επιφυλακής  για ανάληψη αντιτρομοκρατικής δράσης. Σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, καθημερινά μία ομάδα του λόχου επιφυλακής, είναι σε ετοιμότητα μικρού χρόνου για ανάληψη αποστολής. Αυτή την χρονική περίοδο ένας λόχος τους, εμπλέκεται στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν με την Task Force Black.

Ένα ακόμη έργο που αναλαμβάνουν, είναι ή ασφάλεια προσωπικοτήτων (Close Protection) Υπάρχει και ειδική "πτέρυγα" μέσα στην οργάνωσή τους γι' αυτό. Ονομάζεται "Counter Revolutiοnary War Wing" Τελευταία όμως, έχει αναλάβει αυτό το ρόλο και ειδικό τμήμα της βρετανικής αστυνομίας. Αυτοί που συνελήφθησαν από τους Λίβυους αντι-κανταφικούς αγρότες, προφανώς ήταν SAS της παραπάνω πτέρυγας.




Η στρατιωτική υποβοήθηση άλλων χωρών, με παροχή εκπαίδευσης, είναι ένας καλός τρόπος  στρατιωτικοπολιτικής προσέγγισης των Βρετανών που χρησιμοποιούν τους SAS γι' αυτό. Έτσι έχουν,  εκτός από τις καλές σχέσεις και πολύ καλή εικόνα ενδεχομένων περιοχών επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων. 

Διαθέτουν ό,τι πιο σύγχρονο από πλευράς φορητού και ομαδικού οπλισμού. Εφαρμόζουν και αυτοί την αρχή της "Ειδικής Αποθήκης Υλικών", δηλαδή πολλά είδη και κατηγορίες. Επιλέγεται αυτό που θεωρείται καταλληλότερο για την αποστολή. Από πλευράς επικοινωνιών, υποστηρίζονται  από τον δικό τους  264 Λόχο Διαβιβάσεων (264 SAS Squadron).




Υπάρχουν όμως και 2 εφεδρικά Συντάγματα τα 21 και  23 SAS. Εκεί υπηρετούν κατά το πλείστον έφεδροι εθελοντές από 18 έως και 32 ετών ή κάτω των 35, για όσους έχουν στρατιωτική εμπειρία.Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος εκπαίδευσης της εφεδρείας τους που ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία, σχεδόν σε όλες τις παλιές και πρόσφατες επιχειρήσεις.

Η επιλογή τους περιλαμβάνει 2 φάσεις:
  1. "Κλίση" 
Εξετάζεται η ικανότητα των εθελοντών να αντεπεξέλθουν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των ειδικών δυνάμεων. Η φυσική και ψυχική τους αντοχή φτάνει στα άκρα, μέσα από μία συνεχή ροή ασκήσεων και δοκιμασιών, για να φτάσουν στο τέλος στη τελική δοκιμασία της 1ης Φάσης μία πορεία 64 χιλιομέτρων με φόρτο 30 κιλών στα βουνά Brecon Beacons της Ουαλίας. Η "Κλίση" περιέχει:
  • 9 Σαββατοκύριακα με προπόνηση  στρατιωτικής αντοχής
  • 1 εβδομάδα με εκπαίδευση και προπόνηση αντοχής στα βουνά
  • 1 εβδομάδα αξιολόγησης στα βουνά Brecon Beacons
     2. Εκπαίδευση στις βασικές οδηγίες επιχειρήσεων(ΒΟΕ)

Αυτή η φάση ακολουθεί για όσους έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την προηγούμενη και περιέχει:
  • 9 Σαββατοκύριακα στην εκπαίδευση περιπόλων με έμφαση στη αναγνώριση περιοχής ή σημείου και στην επιτήρηση.
  • 1 εβδομάδα εκπαίδευση στις βολές μάχης
  • 9 ημέρες αξιολόγηση βολών και εκτέλεση άσκησης με όλα τα αντικείμενα που έχουν διδαχθεί.

Η επιτυχής ολοκλήρωση και της 2ης Φάσης, σημαίνει την απονομή του μπερέ των εφέδρων SAS και την κατάταξή τους σε ένα από τα εφεδρικά συντάγματα για την συνέχιση της εκπαίδευσης.

Η επιλογή δεν σημαίνει ότι κάποιος έχει εκπαιδευτεί πλήρως για ειδικές επιχειρήσεις. Απαιτείται  και ακολουθεί πιο εξειδικευμένη  εκπαίδευση:
  • Αλεξιπτωτιστού  
  • Διαβιβάσεων
  • Ατομικής τακτικής εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων
  • Νοσοκόμου
  • Ειδικής αναγνώρισης
  • Ξένων Γλωσσών
  • Ελεγκτού αέρος
  • Όπλων υποστηρίξεως
  • Προστασίας υψηλών προσώπων (κατά περίπτωση)
Και όλα αυτά γίνονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους τριών έως και 15 ημερών σε διάφορα σχολεία του βρετανικού στρατού και για επιλεγμένους εφέδρους Ειδικότερα στις ξένες γλώσσες γίνεται ιδιωτικά και αποζημιώνονται με την κατάθεση πτυχίου και μετά από δοκιμασία. Κάθε χρόνο υποχρεωτικά όλοι οι έφεδροι των Συνταγμάτων SAS,  δοκιμάζονται και αξιολογούνται. Οι ακατάλληλοι απέρχονται και ξεκαθαρίζει η εικόνα. Ή έχεις έφεδρους ή όχι! Όλα τ' άλλα είναι μισές δουλειές στο χώρο των ειδικών δυνάμεων.




Τι έγινε τώρα στη Λιβύη και γιατί παραδόθηκαν αμαχητί στους Λίβυους αγρότες; Νομίζω ότι απλά "αιφνιδιάσθηκαν". Εκτιμώ, από αυτά τουλάχιστον που διάβασα στον τύπο, ότι μάλλον δεν ήθελαν να προκαλέσουν θύματα ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς, με τους  οποίους έπρεπε ό "διπλωμάτης" υπάλληλος της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ 6 που συνόδευαν, να έλθει σε επαφή και συμφωνία.

Ίσως δεν ήταν οι συνθήκες κατάλληλες για αντίδραση αυτής της μορφής ή δεν είχαν τις καλύτερες πληροφορίες και τον σωστό συντονισμό, που υποτίθεται είχε προηγηθεί, με διοικητές αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Τις προηγούμενες μέρες προσωπικό του Συντάγματος είχε βοηθήσει στην εκκένωση Βρετανών πολιτών. Πάντως κάτι δεν πήγε καλά και η αποστολή που είχαν αναλάβει "στράβωσε". Τι να κάνουμε; Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Στάθηκαν τυχεροί που δεν τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

Ανιχνευτής

Πηγή: UK Elite Forces
           Express
           Mail on line




1 σχόλιο :

  1. Αφου το ξερεις ρε φιλε,οι SAS ειναι καλοι οπως ηταν παντα,απλα τα βλητα που διαταζουν ειναι υπευθυνα για το φιασκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.