Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Μυστικές επιχειρήσεις στη Λιβύη



Η CIA, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας "The New York Times" έχει από καιρό στείλει μυστικά στη Λιβύη πράκτορές της, με σκοπό να έλθουν σε επαφή με τους αντικαθεστωτικούς και να τους βοηθήσουν σε όλους τους τομείς, πολιτικούς και στρατιωτικούς, προς εξουδετέρωση της ισχύος  του Καντάφι. Και αυτό, παρά τις επίσημες δηλώσεις, ακόμα και του προέδρου Ομπάμα,για την μη συμμετοχή χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο των Λίβυων. Προφανώς μικρά τμήματα της SAD/SOG, όπως αναλύθηκε σε προηγούμενο άρθρο, έχουν διεισδύσει και άρχισαν την "δουλειά" που ξέρουν πολύ καλά!

Μαζί τους, βρίσκονται άνδρες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων και της Υπηρεσίας Πληροφοριών MI6, που ασχολήθηκαν κυρίως με την κατάδειξη στόχων στα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη. Προτεραιότητα είχαν αντιαεροπορικά όπλα, μονάδες αρμάτων και μονάδες πυροβολικού και κατευθυνομένων πυραύλων. Τους ενδιαφέρει πολύ η ανεύρεση των πυραύλων εδάφους-αέρος ρωσικής προέλευσης που διαθέτει ο Καντάφι, αφού εξακολουθούν να θεωρούνται επικίνδυνοι για τα  μαχητικά αεροσκάφη τους.


κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2

Επίσης μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται αφ' ενός μεν στην ανεύρεση του κρησφύγετου του Καντάφι και αφετέρου στην αναγνώριση της πραγματικής ηγετικής ομάδας των αντικαθεστωτικών. Ποιός κινεί τα νήματα και ποιός παίρνει τις αποφάσεις; Μήπως κρύβεται ανάμεσα και η Αλ Κάϊντα; Δύσκολο ν' απαντηθεί, όπως είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν την τελευταία στιγμή, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.


μη επανδρωμένo αεροσκάφoς Global Hawk

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, οι μυστικές υπηρεσίες της δύσης, ισχυρίζονται ότι τώρα συγκεντρώνουν πολλά στοιχεία που τους λείπουν. Τα τελευταία χρόνια, η συλλογή πληροφοριών για τη Λιβύη είχε ...ατονίσει! Ιδιαίτερα μετά από το 2003, όταν ο Καντάφι δέχτηκε την απομάκρυνση  όλων των μέσων και υλικών του πυρηνικού του προγράμματος που είχε σχεδιάσει. Όλοι  τότε ησύχασαν, ο Καντάφι επανήλθε στους "φίλους" της δύσης και σταμάτησε κάθε δεσμός με Λίβυους πληροφοριοδότες!  Αυτό μαζί με το γεγονός ότι η εντολή του ΟΗΕ δεν αναφέρει σαφώς την ανατροπή του Καντάφι, κάνει τους δυτικούς διστακτικούς, στο να εξοπλίσουν με σύγχρονα μέσα τους αντάρτες.


JSTARS

Πρόσφατα οι Αμερικανοί "έριξαν" ό,τι καλύτερο είχαν σε μέσα συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης. Χρησιμοποίησαν τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk, όπως και ένα ειδικό αεροσκάφος το JSTARS που μπορεί να εντοπίζει κινούμενες φάλαγγες προσωπικού και μέσων και να αναλύει σε τακτικό επίπεδο εικόνες για την ενημέρωση χερσαίων διοικήσεων.


RC-135 Rivet Joint

Ειδικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου,(επικοινωνιακών υποκλοπών και παρεμβολών) τα RC-135 Rivet Joint , εμποδίζουν τις επικοινωνίες των Λίβυων διοικητών των κανταφικών στρατευμάτων, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρουν τις πληροφορίες στα Global Hawks που ανιχνεύουν την θέση των εχθρικών δυνάμεων και προσδιορίζουν τις συντεταγμένες του χώρου τους. Στη συνέχεια αυτόματα τα Global Hawks "περνάνε" τις συντεταγμένες σε αναλυτές στο έδαφος που με τη σειρά τους ενημερώνουν σταθμούς διοικήσεως των "φίλιων" για να μπουν οι νέοι στόχοι στην διαδικασία της στοχοποίησης. Οι επίγειοι σταθμοί διοίκησης εκπέμπουν δορυφορικά τις συντεταγμένες των νέων στόχων σε  αεροσκάφος διοικήσεως και ελέγχου τύπου E-3 Sentry Awacs και αυτό με τη σειρά του κατευθύνει μαχητικά-βομβαρδιστικά για προσβολή του στόχου. Τόσο απλά!


E-3 Sentry Awacs

 Όταν οι αντιμαχόμενοι είναι σε απόσταση μεταξύ τους ή όταν οι φάλαγγες του Καντάφι κινούνται στην έρημο, όλα είναι εύκολα. Η δυσκολία αρχίζει όταν οι αντίπαλοι είναι πολύ κοντά και δεν ξεχωρίζουν. Σ' αυτή την περίπτωση, ο ρόλος των ειδικών δυνάμεων για αναγνώριση και κατάδειξη εχθρών και φίλων είναι καταλυτικός.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ειδικές επιχειρήσεις σε αυτό το ιδιόμορφο θέατρο επιχειρήσεων, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ανιχνευτής

Πηγή: The New York Times


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.