Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ρωσικά όπλα ελευθέρου σκοπευτή

Τυφέκιο ΕΣ Lobaev (Πηγή)
Πολλά έχουν ακουστεί για τα αμερικανικά, βρετανικά και άλλα "δυτικά" όπλα. Υπάρχουν όμως και τα ρωσικά που συναγωνίζονται εξ ίσου τα προηγούμενα. Έχετε ακούσει για τα όπλα της σειράς  Lobaev; Και όμως αρχίζουν ν' αποκτούν πολλούς θαυμαστές στην δυτική Ευρώπη και στην Αμερική. Κατασκευάζονται από μια μικρή εταιρεία όπλων την "Tsar Cannon Ltd" που βρίσκεται στην Tarusa Ρωσίας. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι όλα τα μηχανήματα κατασκευής της εταιρίας, είναι αμερικανικής προέλευσης. Αλλά τι σημασία έχει; Το αποτέλεσμα μετράει!






Να δούμε και ποιά άλλα χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στις ειδικές δυνάμεις; Έχουν το ΑΚ-47 με διόπτρα για σκοπευτές ακριβείας, το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή Dragunov ή αλλιώς  SVD και το μικροσκοπικό   VSS ή "ειδικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή" που το αγαπούν οι Spetsnaz. 'Ολα έχουν κάτι να προσθέσουν. Δεν θα μιλήσω για το Καλάσνικοφ γιατί είναι  γνωστό, λίγο-πολύ σε όλους. 

Το Dragunov (Снайперская винтовка Драгунова, Snayperskaya Vintovka Dragunova, SVD) είναι γνωστό περισσότερο στους ειδικούς του χώρου των ελεύθερων σκοπευτών . Είναι παλιό, κατασκευής της 10ετίας του '60 και δοκιμασμένο όπλο.  Χρησιμοποιεί πυρομαχικά 7,62x54mmR. που κατασκευάζονται ανελλειπώς τα τελευταία 150 χρόνια και χρησιμοποιούνται από πολλούς στρατούς. Θεωρούνται σε απόδοση εφάμιλλα με τα νατοϊκά 7,62x51mm. 

Τυφέκιο ΕΣ Dragunov Πηγή



Το όπλο έχει ωφέλιμο βεληνεκές 800 μέτρα και μέγιστο με διόπτρα, 1300 μέτρα. Είναι ημιαυτόματο και λειτουργεί με τη δύναμη των αερίων. Παίρνει γεμιστήρα των 10 φυσιγγίων. Ζυγίζει 4,3 κιλά μέχρι και 5 ανάλογα με τον τύπο και τη χώρα κατασκευής. Χρησιμοποιεί, τη διόπτρα PSO-1,  με απλό και πρακτικό νηματόσταυρο, που επιτρέπει στο σκοπευτή να υπολογίζει αποστάσεις με βάση το ύψος  1,70 μέτρων  ανθρώπου ή άλλου αντικειμένου.




Το Vintorez είναι ένα αθόρυβο τυφέκιο που εμφανίστηκε προς το τέλος της 10ετίας του'80. Οι ειδικές δυνάμεις το έχουν μέσα στο οπλοστάσιό τους, για αποστολές που απαιτούν να είναι αθόρυβες και αφανείς. Ζυγίζει μόνο 2,6 κιλά και έχει δραστικό βεληνεκές 400 μέτρα. Χρησιμοποιεί πυρομαχικά 9x39mm και γεμιστήρα των 10 ή 20 φυσιγγίων το μήκος του δεν ξεπερνά τους 90 πόντους. Είναι και αυτό ημιαυτόματο και παίρνει διόπτρα επίσης PSO-1.





To SV-98 είναι ένα τυφέκιο με κινητό ουραίο, επαναληπτικό 7,62 χιλ. Είναι σε χρήση από το ρωσικό στρατό από το 1998 μέχρι σήμερα. Μπορεί να χρησιμοποιήσει και πυρομαχικά 7,62Χ51 τύπου ΝΑΤΟ, εκτός από τα 7,62Χ54R. Χρησιμοποιεί γεμιστήρα των 10 φυσιγγίων. Ζυγίζει 5,8 κιλά σκέτο ενώ με μειωτήρα θορύβου και σκοπευτική διόπτρα  φτάνει τα 7,8 κιλά. ¨Εχει μήκος 1,2 μέτρα και με το μειωτήρα  1,4 μέτρα περίπου. Το ωφέλιμό  του βεληνεκές με την διόπτρα "πιάνει" τα 1000 μέτρα ενώ με τα σκοπευτικά του όπλου περιορίζεται στα 600 μέτρα. Το κοντάκιό του είναι ρυθμιζόμενο και προσαρμόζεται στις σωματομετρικές διαστάσεις του σκοπευτή. Ένα καλό που έχει είναι, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και από αριστερόχειρες. Δείτε περισσότερα στο βίντεο.





Το τυφέκιο ASVK-KORD είναι το "βαρύ πυροβολικό"! Είναι διαμετρήματος 12,7 χιλ., ζυγίζει 12 κιλά, έχει μήκος 1,4 μέτρα και το ωφέλιμο βεληνεκές του είναι με τη διόπτρα του 1500 μέτρα.





Θέλετε να δείτε και το στυλ εκπαίδευσης των Ρώσων ελεύθερων σκοπευτών; Παρακολουθείστε το παρακάτω.








Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.