Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ατμοσφαιρικές γεννήτριες νερού

Τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την διάρκεια της ετήσιας σύσκεψης του αμερικανικού Συνδέσμου Στρατού Ξηράς (Association of the US Army,AUSA) όπου εκτός από αναλύσεις, ομιλίες και ανακοινώσεις γίνεται και έκθεση στρατιωτικού υλικού, μία ισραηλινή εταιρία, η WaterGen, παρουσίασε μία ατμοσφαιρική γεννήτρια νερού, στρατιωτικών προδιαγραφών.




Το σύστημά τους βασίζεται σε πολιτική τεχνολογία μεν, αλλά έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να αντέχει σε σκληρές συνθήκες περιβάλλοντος και καταπονήσεις που είναι αναμενόμενες στο πεδίο της μάχης. Ζυγίζει γύρω στα 60 κιλά, μοιάζει σαν ένα κλιματιστικό και μπορεί να προσαρμοσθεί σε οποιοδήποτε στρατιωτικό όχημα. Μέσα σε 24 ώρες με μέση θερμοκρασία 25 βαθμών, μπορεί να παράγει 55 λίτρα καθαρού νερού σε ατμόσφαιρα περιβάλλοντος με ποσοστό υγρασίας 55%.

Σχεδιασμένο από ένα Ισραηλινό καταδρομέα τον Arye Kohavi και κατασκευασμένο στο Ισραήλ, το σύστημα μπορεί να προσαρμοσθεί στο πίσω μέρος ενός Humvee και να τροφοδοτεί με νερό το πλήρωμα και όχι μόνο, παίρνοντας ρεύμα από τη μηχανή του αυτοκινήτου ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή των 24 Volts.

Ο Kohani, που είναι ο πρόεδρος της εταιρίας, άρχισε να δουλεύει το σύστημα από το 2008, μετά από παρατηρήσεις και διαπιστώσεις κατά την διάρκεια του ισραηλινο-λιβανικού πολέμου του 2006. "Μετά από αρκετές ημέρες, το ρεύμα Διοικητικής Μέριμνας του στρατού μας παρουσίαζε δυσλειτουργία με αποτέλεσμα οι μαχητές της 1ης γραμμής να μένουν χωρίς νερό", είπε αναφερόμενος χαρακτηριστικά στις εμπειρίες εκείνου του πολέμου. " Η εταιρία μου, είναι η μοναδική στον κόσμο που παράγει αυτό το προϊόν", τόνισε στην παρουσίασή του. Ήδη ο ισραηλινός στρατός μελετάει την εφεύρεσή του.

Όπως είπα προηγουμένως, η ιδέα κατασκευής ατμοσφαιρικών γεννητριών νερού, δεν είναι τωρινή! Έχουν ασχοληθεί και άλλες εταιρίες με την κατασκευή τους, σε πολιτικές  εφαρμογές. Με μία γρήγορη αναγνώριση ξεχώρισα τα προϊόντα της Skywater , όπως και της Klimatec που μπορούν να τροφοδοτήσουν σπίτια σε άνυδρες περιοχές, αρκεί να υπάρχει πηγή ενέργειας.

Η τελευταία, θα έλεγα, παρουσίαση συσκευής στον τομέα, είναι της εταιρίας Element Four. H οικιακή συσκευή της με την ονομασία WaterMill, μπορεί να παράγει από 11 έως 19 λίτρα νερό την ημέρα με μικρή κατανάλωση ενέργειας που κοστίζει περίπου 4 σέντς το λίτρο. Μπορεί επίσης να προσαρμοστεί με οποιαδήποτε πηγή ενέργειας. Το κόστος μιας τέτοιας συσκευής υπολογίζεται γύρω στα 1200$, αλλά αν υπολογίσει κανείς την οικονομία σε κατανάλωση νερού, θα κάνει απόσβεση σε 2 χρόνια.

Όλα αυτά βέβαια μπορούν να γίνουν εκμεταλλεύσιμα σε στρατιωτικές εφαρμογές, αρκεί να υπάρχει η επιχειρησιακή ανάγκη για κάτι τέτοιο. Αναπτυσσόμενα στρατηγεία και σταθμοί διοίκησης που μεταφέρονται με οποιοδήποτε μέσο, θεωρώ ότι μπορούν να υποστηρίζονται πολύ καλά με αυτό το σύστημα, χωρίς να ενδιαφέρονται άμεσα για σημεία υδροληψίας. Στις ειδικές δυνάμεις που κινούνται οπουδήποτε και οποτεδήποτε, μάλλον "λύνει τα χέρια".


Ανιχνευτής

Πηγή: AUSA





WaterGen Movie from Dreams & Magic Ltd on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.