Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η "αμμοδόχος"

Πηγή
Πάντοτε με προβλημάτιζε ο τρόπος οργάνωσης και παρουσίασης μιας αμμοδόχου για την ανάλυση ενός σχεδίου ενεργείας. Τα πρώτα ερεθίσματα τα είχα από την αρχική εκπαίδευση σε αντικείμενα πεζικού. Πιό εξειδικευμένα έγιναν τα πράγματα στις ειδικές δυνάμεις και ιδιαίτερα στο Σχολείο Καταδρομών. Εκεί μάθαμε να κάνουμε αμμοδόχους με τυποποιημένο αλλά και με αυτοσχέδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας γόνιμα την φαντασία μας.

Έλληνες καταδρομείς κατά τη διάρκεια έκδοσης διαταγής επί αμμοδόχου (Πηγή: ΓΕΣ)
Το πρόβλημά μου όμως εξακολουθούσε να υπάρχει και αναζητούσα κάτι καλύτερο που θα μπορούσα να το μεταφέρω μαζί μου παντού  σε οποιοδήποτε χώρο, έδαφος, πλοίο, αεροπλάνο, ακόμη και αμάξι  και να μπορώ να το  χρησιμοποιώ, γρήγορα και κυρίως κατανοητά για τους συνεργάτες μου.

Αυτοσχέδια αμμοδόχος (Πηγή)
Κάποια στιγμή, στην 10ετία του '80, σε συμμαχική άσκηση συναντήθηκα με ένα SAS ο οποίος μου έδωσε μια καλή ιδέα με αυτά που κουβαλούσε επάνω του! Μικροσκοπικά ...στρατιωτάκια με μαγνητάκια από κάτω, και άλλα πλαστικά αντικείμενα, τα οποία μπορούσε να τα "κολλάει" σε μαγνητικό πίνακα μικρών διαστάσεων, τύπου σκάκι για να καταλάβετε και να εξηγεί στους άνδρες της ομάδας του οποιοδήποτε σχέδιο,  σε απλή  παρουσίαση!

Τυποποιημένη συλλογή υλικών αμμοδόχου (Πηγή)
Μάλιστα μου έλεγε τότε, ότι ο βρετανικός στρατός σχεδίαζε κάτι πιο τυποποιημένο για το Σύνταγμά του. Υιοθέτησα την ιδέα του και την βρήκα πολύ πρακτική. Πάντα κουβαλούσα ένα μικρό ελαφρύ σακουλάκι με τα ..συμπράγκαλα της αμμοδόχου, που αν τα έβλεπε κάποιος, νόμιζε ότι είχε να κάνει με παιδικό παιχνίδι. 

Πέρασαν τα χρόνια και αυτή την ιδέα την περνούσα σε νεώτερους, όπου μου δινόταν η ευκαιρία. Βέβαια η τεχνολογία έχει προοδεύσει και όλα μπορούν να γίνουν και μέσα από ένα PC! Παραμένει όμως το θέμα της αμμοδόχου επίκαιρο! Αν προσέξετε την  σχετικά πρόσφατη πρώτη φωτογραφία παραπάνω, θα διαπιστώσετε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες χρησιμοποιούν ακόμη πετρούλες, πλαστικά κυπελάκια, ξυλαράκια και κορδέλες, για να μπορούν να δώσουν στο προσωπικό τους ν' αντιληφθεί με σαφήνεια τι θα κάνει!


Ψηφιακή αμμοδόχος για επιχειρήσεις κατοικημένων τόπων. (Πηγή)
Ανιχνεύοντας μέσα στο διαδίκτυο, βρήκα κάτι που είναι ακριβώς αυτό που κάποτε αναζητούσα! Τυποποιημένο σετ για σχεδίαση αποστολής όπως το ονομάζουν (Tactical Mission Planning Set)  που περιέχει ένα εύπλαστο μαγνητικό πίνακα, ένα σταθερό πίνακα και αρκετά τετράγωνα πιόνια με στρατιωτικές συνθηματικές παραστάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απεικόνιση εχθρικού και δικού μας προσωπικού, εγκαταστάσεων, μέσων και όπλων. Το σετ απευθύνεται στους μικρούς ηγήτορες όπως αντιλαμβάνεσθε! Με μαρκαδόρους νερού, μπορεί ο χρήστης να ζωγραφίσει ό,τι θέλει πάνω στους πίνακες και να εξηγήσει κινήσεις και τακτικές.

Και κοστίζει σχετικά φτηνά. Γύρω στα 20 Ευρώ το σετ! Αξίζει τον κόπο αν ενδιαφέρεται κάποιος, να το ψάξει περισσότερο!

Πηγή: Kit Up
          S.O.TECH









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.