Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Έλληνες μεταξύ των Ευρωπαίων μισθοφόρων στη Λιβύη




Σε 300 με 500 υπολογίζονται οι Ευρωπαίοι μισθοφόροι που βρίσκονται στη Λιβύη και μάχονται στο πλευρό του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. 

Σύμφωνα με το EUobserver, οι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν στρατολογηθεί και ενισχύουν τα κυβερνητικά στρατεύματα της Λιβύης είναι Βέλγοι, Βρετανοί, Γάλλοι και Έλληνες, ενώ έχει αναφερθεί η παρουσία μεγάλου αριθμού Πολωνών χειριστών ελικοπτέρων. Η πλειοψηφία ωστόσο των μισθοφόρων είναι από τη Λευκορωσία, τη Σερβία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για πρώην στρατιωτικούς, τεχνικούς και χειριστές αεροσκαφών και ελικοπτέρων, στελέχη ειδικών δυνάμεων και παραστρατιωτικούς βετεράνους, εκπαιδευμένους στη χρήση βαρέων όπλων, με καλή γνώση των σύγχρονων τακτικών μάχης. Οι πληροφορίες του EUobserver προέρχονται από τον Έλληνα εμπειρογνώμονα Μιχάλη Κουτούζη, που εργάζεται για γαλλική εταιρεία που παρέχει πληροφορίες στον ΟΗΕ και επισκέφθηκε τη Λιβύη το Μάρτιο.




Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πάντως, οι απλοί στρατιώτες μισθοφόροι που επανδρώνουν τις μονάδες του Καντάφι και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προέρχονται από αφρικανικές φυλές και συγκεκριμένα από το Τσαντ, το Νίγηρα, το Μάλι, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και τη Σομαλία. 

Ως πύλη εισόδου των μισθοφόρων έχουν αναφερθεί τα εναπομείναντα στις κυβερνητικές δυνάμεις στρατιωτικά αεροδρόμια και η αμοιβή τους ανέρχεται σε 2.000 δολάρια την ημέρα. Οι αυτομολήσεις έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση του στρατεύματος του Λίβυου ηγέτη σε μόλις 25.000 άνδρες, ωστόσο οι υιοί του Καντάφι διοικούν ακόμη τρεις επίλεκτες ταξιαρχίες με καλά εξοπλισμένο προσωπικό, που αριθμεί περί τους 35.000 με 50.000 συνολικά. 

Σημειώνεται πως η στρατολόγηση μισθοφόρων δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για το συνταγματάρχη Καντάφι, αφού στο παρελθόν αποπειράθηκε να δημιουργήσει την «Αραβική Λεγεώνα», στο πρότυπο της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.