Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η στρατιωτική εκπαίδευση

Ένας Αμερικανός εκπαιδευτής-αλεξιπτωτιστής, υποδέχεται τους νέους εκπαιδευόμενους σε Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών
Στο  ετήσιο συνέδριο του 2010 του Συνδέσμου Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ (AUSA) και κατά την διάρκεια διάλεξης σχετικά με την εκπαίδευση του στρατιώτη σε ακροατήριο υπαξιωματικών εκπαιδευτών, ειπώθηκαν πολλές αλήθειες και έγιναν σωστές τοποθετήσεις.

'Εχει πλέον διαπιστωθεί ότι μία αποτελεσματική  στρατιωτική δύναμη, πρέπει ν' αποτελείται από σκεπτόμενους μαχητές, που παίρνουν ορθές αποφάσεις στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται υπό την πίεση του αγώνα και όχι από στρατιώτες που απλά κάνουν ό,τι τους λένε. 


Εκπαίδευση  νεοσυλλέκτων Αμερικανών πεζοναυτών στη σωματική αντοχή. Έρπυση αποστάσεων σε λάσπη
Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην φυσική κατάσταση και στην εκπαίδευση στις βολές. Οι μαχητές πρέπει να προπονούνται και να προετοιμάζονται για την μάχη, όπως οι αθλητές, για να λάβουν μέρος σε αγώνες. Το  νέο πρόγραμμα φυσικής αγωγής μάχης, ή φυσικής ετοιμότητας, όπως το αποκαλούν (physical readiness training) επικεντρώνεται πλέον στην ανάπτυξη της  αντοχής, της ευκινησίας, της ισορροπίας, του συντονισμού και της ευελιξίας, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών. Η ανάπτυξη της άριστης φυσικής κατάστασης έχει την ίδια αξία με την ανάπτυξη των στρατιωτικών αρετών της πίστης, του καθήκοντος, του σεβασμού, της τιμής, της ακεραιότητας και του προσωπικού θάρρους.

Η εκπαίδευση γίνεται όλο και πιό διαδραστική με τη χρήση της νέας τεχνολογίας των βίντεο-παιχνιδιών και της εικονικής πραγματικότητας. Οι στρατιώτες δεν κάθονται για να παρακολουθήσουν θεωρία. Συμμετέχουν και κινούνται με βάση σενάρια εκπαίδευσης, που αυξάνουν την δυσκολία προοδευτικά.

Παρόμοια εκπαίδευση υποψηφίων Αμερικανών καταδρομέων Rangers
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στη βολή τυφεκίου, είναι πλέον σαφές ότι ο κάθε στρατιώτης παρουσιάζει την ιδιαιτερότητά του και δεν αντιδρά το ίδιο, πίσω από ένα όπλο. Η βασική εκπαίδευση τυφεκίου ακολουθεί τώρα στον αμερικανικό στρατό, 10 στάδια. Το 1ο αρχίζει με το να μάθει ο νεοσύλλεκτος να αισθάνεται άνετα με το όπλο του,   για να καταλήξει στο 10ο όπου θα πρέπει, για να είναι παραδεκτός, να πετύχει στη βολή 23 επιτυχίες επί συνόλου 40 φυσιγγίων (23/40). Η βασική εκπαίδευση στο τυφέκιο έχει διάρκεια 13 ημερών και όσοι έχουν παραδεκτή βαθμολογία, ακολουθούν την προκεχωρημένη εκπαίδευση τυφεκίου διάρκειας 7 ημερών. Σε 20 ημέρες ένας νεοσύλλεκτος μετατρέπεται σε στρατιώτη που μπορεί να εκτελεί οπλισμένος τις βασικές κινήσεις ατομικής τακτικής με πλήρη φόρτο. Ο ελάχιστος αριθμός πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται για την παραπάνω εκπαίδευση είναι:  600 φυσίγγια.




Παράλληλα δίνεται μεγάλη σημασία στη μάχη σώμα με σώμα. Ο μαχητής πρέπει να είναι  επιθετικός και σε θέση να αντιμετωπίζει τον αντίπαλο με άλλους τρόπους, όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρά. Ο στρατός έχει εφοδιασθεί με νέα εκπαιδευτικά υλικά  λογχομαχίας, ώστε να γίνεται πολύ ρεαλιστική εκπαίδευση, χωρίς τραυματισμούς.

Μήπως σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μήπως είναι αυτά που εφαρμόζονται στις ειδικές δυνάμεις, αλλά και στους Αμερικανούς πεζοναύτες;

Εδώ θέλω να επισημάνω για μια φορά ακόμα τον ρόλο των εκπαιδευτών. Αν προσέξατε, η διάλεξη έγινε σε ακροατήριο  εκπαιδευτών υπαξιωματικών. "Drill Sergeants", τους ονομάζουν οι Αμερικανοί. Έμπειροι, επιλεγμένοι, κατάλληλα εκπαιδευμένοι, με γνώση της μονάδας και οι περισσότεροι εμπειροπόλεμοι. Ξέρουν τι πρέπει να κοιτάξουν και τι να ζητήσουν. Αποτελούν το πρότυπο στα μάτια των νεοσυλλέκτων. Μόνο έτσι η εκπαίδευση αποδίδει.

Η βασική στρατιωτική εκπαίδευση του αμερικανικού στρατού, διαρκεί 9 γεμάτες εβδομάδες. Δείτε ένα διαφημιστικό τους βίντεο, για να καταλάβετε τι κάνουν οι νεοσύλλεκτοι,

Για τους Αμερικανούς Πεζοναύτες, είναι οι 12 εβδομάδες!

Για τους Βρετανούς Commandos οι 30 εβδομάδες!


Ανιχνευτής













 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.