Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Νέα μικροσυσκευή Νοσοκόμων Μάχης

HemoPod (Πηγή)
Μία αμερικανική εταιρία, έχει ήδη κατασκευάσει μία φορητή μικροσυσκευή που μετρά 8 βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και δίνει τις αντίστοιχες τιμές. Προορίζεται κατά βάση για στρατιωτική χρήση και ειδικότερα για γιατρούς και  νοσοκόμους μάχης που θα μπορούν να εκτιμούν  στο πεδίο ταχύτερα και ακριβέστερα την βαρύτητα τραυμάτων.  

Αυτή η μικροσυσκευή, χωρίς ν' απαιτείται χρήση συρίγγων με εξωτερική μόνο επαφή με τον ασθενή έχει την δυνατότητα μεταξύ των άλλων, να μετρά τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, η τιμή της οποίας  μπορεί να είναι ένας δείκτης για την ύπαρξη εσωτερικής αιμορραγίας. Η συσκευή που έλαβε την ονομασία "HemoPod",  με τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνει θα προσφέρει προτεινόμενες λύσεις αντιμετώπισης τραυμάτων!

Το κρισιμότερο σημείο για ένα νοσοκόμο ή ακόμη και γιατρό στο πεδίο της μάχης, είναι η απόφαση για τον τρόπο υποστήριξης τραυματιών και η διαλογή (triage). Αυτή η συσκευή έρχεται να υποστηρίξει αυτόν που πρέπει ν' αποφασίσει. Το πιο συναρπαστικό όμως είναι ότι μπορεί να βοηθήσει και ένα μη ειδικό στο πώς θα χειρισθεί ένα περιστατικό τραυματισμού που θα τύχει μπροστά του, ώστε να επέμβει σωστικά. Ακόμη περισσότερο θεωρώ ότι είναι απαραίτητη σε μονάδες ειδικών δυνάμεων.

Η συσκευή θα μετράει πίεση, καρδιακούς παλμούς, ποσότητα οξυγόνου αίματος, αιμοσφαιρίνη,   θερμοκρασία και άλλα στοιχεία, αλλά μάλλον αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά από τους στρατιωτικούς γιατρούς σε ό,τι αφορά την ακρίβεια των μετρήσεων. 

Σαφώς και θα γίνουν ακόμα πολλές δοκιμές και αυστηρές αξιολογήσεις πριν υιοθετηθεί από τον στρατό. Αν περάσει το τεστ, θα έχει ευρεία χρήση όχι μόνο στρατιωτική αλλά και στην πολιτική επείγουσα ιατρική, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση τροχαίων ατυχημάτων! 

Θα δείξει!

Η συσκευή βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και όλα τα στοιχεια και οι παράμετροι που μετρούνται και παρατηρούνται, θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη αλγορίθμων και προς βελτίωση του λογισμικού που θα παρέχει  υποστήριξη λήψης απόφασης στους γιατρούς ή τους νοσοκόμους.

Ανιχνευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.