Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Η εξέλιξη των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων

Στο σύγχρονο περιβάλλον με τις πολλές ασύμμετρες και όχι μόνο απειλές, με πολλές τοπικές "εστίες" τριβών, θερμών επεισοδίων και πολέμων, έχει γίνει πλέον αντιληπτό σε όλες τις χώρες, μικρές και μεγάλες, σε όλο τον κόσμο, ότι πέρα από συμβατικές ένοπλες δυνάμεις, είναι απαραίτητες ειδικές μονάδες για να μπορούν να αντιμετωπίζουν αυτές τις νέες ιδιότυπες, ιδιόμορφες και απρόβλεπτες απειλές. Χρειάζονται μονάδες που να έχουν δυνατότητα πολλαπλής χρήσης, όπως ένα πολυεργαλείο! Μονάδες που να μπορούν να διεξάγουν ειδικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που ούτε τα πυροβόλα, ούτε τα άρματα, ούτε τα πλοία ούτε και τα ελικόπτερα και τα  αεροπλάνα από μόνα τους μπορούν να κάνουν. Επιχειρήσεις που όλα τα παραπάνω πρέπει να συνεργάζονται στενά και να υποστηρίζουν αυτές τις ειδικές μονάδες.

Μεγάλη ώθηση προς τα εμπρός είχαν ομολογουμένως οι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 9/11/2001. Μεγάλες πιστώσεις διατέθηκαν και συνεχίζουν να διατίθενται παρά την οικονομική κρίση, γιατί απλούστατα παράγεται το επιθυμητό αποτέλεσμα σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυξήθηκε η δύναμή  τους, υπήρξε εξέλιξη και προαγωγές προσωπικού στην ανώτατη βαθμίδα της ιεραρχίας και διευρύνθηκε ό ρόλος τους με ανάληψη περισσότερου επιχειρησιακού έργου.

Όπως είπε ο Ναύαρχος Όλσον ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) στο αμερικανικό Κογκρέσο σε παρουσίασή του για την εξέλιξη της SOCOM το 2011 , κατά μέσο όρο καθημερινά,12.000 προσωπικό των  δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, διεξάγουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων σε πάνω από 72 χώρες διεθνώς και ενεργούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε, από βυθούς θαλασσών μέχρι και στις κορυφές των ψηλότερων βουνών της γης, από αρκτικές περιοχές μέχρι τροπικές ζώνες και από ειρηνικά μέρη, μέχρι και στις πιο άγριες εμπόλεμες ζώνες.

Ο προϋπολογισμός της SOCOM από 2,1 δισ. $ που ήταν το 2001, έφθασε τα 9,8 δισ. $ το 2011 και προβλέπεται 9,8 δισ. $ για  το 2012. Μεγάλη επένδυση κεφαλαίου που όμως αποδίδει καρπούς.

Το νέο δόγμα των ειδικών επιχειρήσεων, του αμερικανικού στρατού, που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, περιλαμβάνει 11 κύριες αποστολές αντί των 9 που προέβλεπε το αντίστοιχο του 2003 και αντανακλά τις νέες απαιτήσεις για την "υποστήριξη δυνάμεων ασφαλείας" και διεξαγωγή αντι-ανταρτοπόλεμου, με παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις, εκπαίδευση, οργάνωση και υλικό ξένων δυνάμεων ασφαλείας, συμμάχων χωρών ή καλύτερα, φιλικά προσκείμενων κυβερνήσεων.

Είναι σημαντικό να τονισθεί, ότι σύμφωνα με αμερικανικό νόμο,(10 USC 167j) η SOCOM μπορεί να αναλάβει " οποιεσδήποτε δραστηριότητες που θα καθορίζονται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας". Όπως γίνεται αντιληπτό, η ερμηνεία αυτού του νόμου, που κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με τον αντίστοιχο που προβλέπεται για την CΙΑ, μπορεί να καλύπτει κάθε είδους μυστικές αποστολές των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, με ένα είδος  υψηλής εποπτείας από το Κονγκρέσο, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής μηχανισμός για κοινοποίηση και πιθανή αναθεώρηση αυτών των μυστικών αποστολών πριν εξελιχθούν.

Σήμερα, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων παραδοσιακά είναι "ανδροκρατούμενες", αρχίζουν να "βρίσκουν" ρόλους και καθήκοντα για γυναικείο προσωπικό, ειδικά στον τομέα των πολιτικοστρατιωτικών υποθέσεων (SIMIC)  Υπάρχουν πλέον οργανωμένες Ομάδες Πολιτιστικής Υποστήριξης (Cultural Support Teams,CST) που αποτελούνται από γυναίκες των ειδικών δυνάμεων και μπορούν να έλθουν  σε στενότερη επαφή με τον τοπικό πληθυσμό της εκάστοτε περιοχής επιχειρήσεων, ειδικότερα με τον γυναικείο πληθυσμό, ώστε να κατανοούν τα προβλήματά τους, ενώ παράλληλα να περνούν πληροφορίες, ιδέες και μηνύματα. 

Δείτε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο του 2010 για τις αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων

Η σύγχρονη τεχνολογία αιχμής, η καινοτομία, η έρευνα και η ανάπτυξη νέων μεθόδων, τεχνικών και τακτικών, η εκπαίδευση και η επιμόρφωση, μαζί με την πάντα ποιοτική, αξιοκρατική και όχι ποσοτική επιλογή προσωπικού ειδικών δυνάμεων, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για επιτυχία στις ειδικές επιχειρήσεις. 

Αντίθετα η εξομοίωση ή η υποβάθμιση ή η σύγκριση με συμβατικές δυνάμεις, η δυσπιστία απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, η κλαδική τους κατάτμηση και απομόνωση και η χρησιμοποίησή τους σε συμβατικές αποστολές, οδηγεί απλά στην απαξίωση των ειδικών δυνάμεων, που όταν θα χρειασθούν δεν θα υπάρχουν. 

Ανιχνευτής















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.