Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Η αλήθεια και η υπερβολή

Τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά την επιχείρηση της εξόντωσης του Μπιν Λάντεν, έγινε κυριολεκτικά βομβαρδισμός από όλα τα ΜΜΕ προς τον κόσμο, για τους "υπερπολεμιστές" SEALs και ειδικά για το DEVGRU για τo οποίο μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο. 

Ίσως και να έγινε σκόπιμα. Δεν αμφισβητώ την αξία κανενός στρατιώτη όταν είναι σωστά εκπαιδευμένος. Ένα έμπειρο μάτι το βλέπει και το καταλαβαίνει. Με κάνει ν' αγανακτώ όμως, όταν το ζήτημα φτάνει στα όρια της υπερβολής. Εμφανίστηκαν και κάποια άρθρα, που αναφέρονταν σε Έλληνες βατραχάνθρωπους που είχαν σταλεί για εκπαίδευση στην Αμερική και τελείωσαν το Βασικό Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών, το γνωστό BUDS (Basic Underwater Demolition School) και πήραν το αντίστοιχο διακριτικό, την "τρίαινα",παρουσιάζοντας τους ότι ανήκουν σε κάποια κλειστή κοινωνία.

Πράγματι η εκπαίδευση στο BUDS είναι σκληρή. Πολύ σκληρή! Δεν αντιλέγει κανείς σ' αυτό. Είναι όμως πιο σκληρή από αυτήν των Πεζοναυτών Force  Recon ή των Βρετανών SBS ή των Rangers ή των  Green Berrets, ή των δικών  μας, ή άλλων πολλών από διάφορες χώρες; Κατά τη γνώμη μου όχι! Είναι απλά διαφορετική, αλλά στοχεύει στο ίδιο αποτέλεσμα. Να "κτίσει" ένα μαχητή ικανό να μάχεται στο ιδιόμορφο περιβάλλον των ειδικών επιχειρήσεων. Και βέβαια η διαφορά έχει να κάνει και με το είδος του αγώνα για τον οποίο προετοιμάζεται ο κάθε μαχητής.

Αυτό που μετράει είναι η απόλυτα αξιοκρατική και σωστή επιλογή προσωπικού χωρίς χάρες και η αντικειμενική, σκληρή, ρεαλιστική εκπαίδευση, χωρίς παραδοχές, συμβιβασμούς και χαλαρότητα. Τα τελευταία οδηγούν δυστυχώς στην καλύτερη περίπτωση στην αποτυχία και στη χειρότερη στην αποτυχία με θάνατο μαζί, σε μία επιχείρηση. Χρειάζεται προσοχή!

Η εμπειρία μου από το δικό μας ελληνικό σχολείο των ΟΥΚ του ΠΝ, συγκρινόμενη με τις αφηγήσεις και τ' άρθρα για τους Αμερικανούς SEALs, δεν έχει κάτι που να με κάνει να αισθάνομαι "ελλιπής"! Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε (το σχολείο μου διψήφιο , κάπου στη μέση του 100) αλλά η σκληρή εκπαίδευση που περάσαμε έχει μείνει χαραγμένη καλά μέσα μου. Δεν δέχομαι ότι το BUDS είναι πιο σκληρό από τα δικά μας σχολεία! Αν το δεχθώ, τότε μήπως πρέπει να δεχθώ ότι δεν γίνεται σωστή εκπαίδευση στη δική μας Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών; 

Ξέρετε ότι ο συλλογισμός του ανθρώπου πάντα τρέχει. Αν κάποιος  "δικηγόρος του διαβόλου",  επιμένει ότι η δική μας Σχολή δεν είναι τόσο καλή όσο αυτή του αμερικανικού BUDS, τότε θα πρέπει να εξηγήσει και τον λόγο. Οι εκπαιδευτές; Οι εγκαταστάσεις; Το πρόγραμμα; Ο χρόνος; Τι απ' όλα αυτά; Και γιατί δεν διορθώνεται το λάθος; Βασικά αυτοί που μπορούν να κάνουν κριτική είναι μόνο όσοι έχουν γίνει βατραχάνθρωποι και κανένας άλλος. Δεν έχω ακούσει ποτέ από βατραχάνθρωπο ότι το Σχολείο ήταν χάλια. Λένε πολλά για τα "καψόνια", αλλά ποτέ άσχημη κουβέντα για το σχολείο. Μόνο όσοι κόβονται κατηγορούν, γιατί τους φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τον εαυτό τους.

Και για να τελειώνω με τη "φιλοσοφία" θα πω μόνο τούτο. Αν κάποιος από όσους έχουν τελειώσει στην Αμερική, θεωρεί ότι το δικό μας σχολείο δεν είναι του ίδιου επιπέδου, ας κάνει τις προτάσεις του για βελτίωση. Αν ακόμη τυχαίνει και είναι εκπαιδευτής, θα του απαντήσω: "Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα". Αντι να κατηγορεί, ας κάνει καλύτερα τη δουλειά του. Αρκετά έχουμε τραβήξει από την ξενομανία και από την αυτοαπαξίωση! Έλεος!

Ποτέ δεν αισθάνθηκα υποδεέστερος από ξένους συναδέλφους μου όπου και αν έτυχε να είμαι είτε σε ειρηνικές περιοχές είτε σε θέατρα επιχειρήσεων. Επειδή  είχα την τύχη για κάποια χρόνια να είμαι και εκπαιδευτής σε σχολεία ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, θα σας πω από την εμπειρία μου, ότι συνάντησα πολλούς "Φούσκες" και "Γκαγκάδες" διαφόρων  προελεύσεων. Συγκρίνοντας πατριώτες μας εκπαιδευόμενους με αντίστοιχους ξένους, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όχι απλά δεν υστερούμε, αλλά είμαστε από τους καλύτερους. Όπου μας δόθηκε η ευκαιρία το δείξαμε. Το γιατί δεν συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, είναι καθαρά θέμα πολιτικής επιλογής της χώρας μας και όχι αποφυγή των κινδύνων. Και όποτε χρειασθεί θα το ξαναδείξουμε. Αρκεί να μην χαλαρώνουμε!

Τώρα για να μάθετε περισσότερα για το BUDS,υπάρχει μια σειρά βίντεο που μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο: SEAL Training Selection Course BUDS Class 234 

Μπορείτε να συγκρίνετε την εκπαίδευσή τους με τη δική μας, που θα βρείτε στον σύνδεσμο: ΟΥΚ

Ανιχνευτής






















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.