Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Νέα συσκευή αντιμετώπισης της υποθερμίας




Στατιστικά, ο πιο κοινός τύπος απώλειας ζωής στο πεδίο της μάχης είναι η αιμορραγία, προκαλούμενη από διαφόρων ειδών τραύματα. Εάν ένας στρατιώτης έχει απώλεια αίματος, οι πιθανότητες διάσωσής του «πέφτουν» στο 22,5%, εάν η υποθερμία κάνει την παρουσία της. Εννοείται ότι αν τα συμπτώματα της υποθερμίας ελαχιστοποιηθούν ή αντιμετωπισθούν έγκαιρα, θα μειωθούν αντίστοιχα και τα περιστατικά θανάτων.

Μέχρι σήμερα η υποθερμία αντιμετωπίζεται με ορό και με μάλλινες κουβέρτες. Έχει υπολογισθεί ότι απαιτούνται με αυτή την μέθοδο μέχρι και 16 ώρες για να ανέλθει η βασική θερμοκρασία του ασθενούς σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πρόσφατα, μια επιστημονική ερευνητική ομάδα φοιτητών βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου  Stevens κατασκεύασε και δοκίμασε με επιτυχία μία νέα  συσκευή, που μπορεί να ανεβάσει την θερμοκρασία του αίματος μέσα σε 4 ώρες. Έτσι επιτυγχάνεται όχι μόνο υψηλότερο ποσοστό επιβιωσιμότητας, αλλά δίνεται και περισσότερος χρόνος σε ιατρικό προσωπικό να φροντίσει και άλλους ασθενείς.

Ονομάζεται “Heat Wave” και στην ουσία είναι μία φορητή συσκευή θέρμανσης/ύγρανσης, που αντλεί ζεστό και υγρό αέρα και μέσα από μία μάσκα τον στέλνει στους πνεύμονες του ασθενούς. Δεδομένου ότι όλο το αίμα του ασθενούς διέρχεται μέσω των πνευμόνων, η θερμότητα του ζεστού αέρα, μέσω του πνευμονικού ιστού, μεταφέρεται και στο αίμα. Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια σ΄αυτό τον τομέα, αλλά είναι μέχρις στιγμής η πιο επιτυχημένη.

Ο αμερικανικός στρατός, διαβλέποντας την  μεγίστη χρησιμότητα αυτής της νέας εφεύρεσης σε στρατιωτικές και όχι μόνο επιχειρήσεις, υποστηρίζει οικονομικά και υλικά  την ερευνητική ομάδα, ώστε το νέο προϊόν, να εξελιχθεί σε συσκευή ικανή να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης. 

Αν κάνετε  μία περιήγηση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, θα δείτε και πολλά άλλα ερευνητικά προγράμματα που έχουν ανατεθεί από το αμερικανικό ΥΕΘΑ. Σωστή επένδυση χρημάτων! 

Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.